自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下各位父母對一個家的支出貢獻比率是多少?
如果父母兩個都係全職工作你地大概會點分配家庭支出?

聽過有父母各放一筆錢落戶口然後家庭支出在戶口扣.
也有一個負責供樓水電煤管然後學費家庭洗費另一方出.
當然也有雙方收入差距大而一方出比較大部分的.

只是想問下意見同了解下呢個年代的全職父母點分配支出. 謝謝!

大宅

回覆 鄭大世 的帖子

首先講下我自己:

我家中有個六歲的小孩, 人工我大概係太太的1.4倍.而家個狀況係樓水電煤等以及學費興趣班補習書簿都係本人出.
而且對方卡數好多時候找不清/計錯每個月都要我墊底幾千仲要給零用錢.
就算我係收入稍微多的一方現在都入不敷出仲欠埋銀行錢而家非常憂鬱.

珊瑚宮

畀面勳章

鄭大世 發表於 18-9-22 11:18

樓主,你嘅問題五年前已經發生,五年來都解決唔到,你喺度問點分配都係無用。
你不如坐低同太太傾清楚會實際啲。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

每個家庭做法唔同,不能借鏡別人。有人即使太太返工,也會負責全部開支,太太賺錢買花帶。又有太太交晒份人工比老公管,毫不過份老公點安排。

只可夫婦兩人共識一個方案。
好好同身邊人傾傾吧,有困難就開心見誠講。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

你嘅問題已不在於點分配,好好同太太傾吓,有需要一齊見婚姻輔導,有時第三者在場可以帮助事情從中肯角度點出

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主

樓主,收返你太太張信用卡啦,某個程度上你太太既消費模式係你縱容出黎。

wcpcelia    發表於 18-9-22 18:10

象牙宮

2024年龍年勳章

小可愛11 發表於 18-9-22 11:49
樓主,你嘅問題五年前已經發生,五年來都解決唔到,你喺度問點分配都係無用。
你不如坐低同太太傾清楚會實 ...

公爵府

回覆樓主:

如果大使咗最好方法系剪卡,有幾多使幾多,如果對方唔剪,就唔好再幫佢還卡數喇,咁大個人,應該諗辦法去解決問題,並唔系增加別人既問題,所以,好好同老婆傾下
至於我,因老公搵錢比我多,屋企所有費用都系佢出,但就由我去幫佢繳交既,我自己搵錢,可以話系自己使及買下嘢俾小朋友或同小朋友去玩
所以真系每家庭情況唔同,但有問題就兩人坐底好好傾下,始終大家都為頭家既話,會有方法既

男爵府

其實簡單啲,你將你全份人工畀晒你老婆,然後你所有嘅支出由佢負責,咁咪最容易囉。

我就係將我全份人工畀晒我老公,然後我嘅所有開支都由佢出,上致我父母嘅家用,下次我所有簽嘅卡,我每個星期銀包裏面嘅現金,都係由佢嗰度負責。究竟我係有着數、定係佢有着數,我哋冇計(因為我覺得唔應該計,我哋係兩公婆)

翡翠宮

回覆樓主:

雙方全數入聯名户,無分邊個負責某方面洗費。

大宅

小可愛11 發表於 18-9-22 11:49
你不如坐低同太太傾清楚會實 ...
講極都係唔聽我無辦法, 一係離婚. 我真係講過好多次, 對方次次都係黑曬臉咁死守自己的利益.
次次講完一係X你一輪然後照樣, 一係當你係弱智咁話換個方法->一筆錢然後扣但結果一定超資然後又問你攞->咁不如樣樣問返你攞結果又係一樣->循環當你係弱智咁玩.
除了忍或離婚還有其他選擇?

大宅

MM2H 發表於 18-9-22 11:58
你嘅問題已不在於點分配,好好同太太傾吓,有需要一齊見婚姻輔導,有時第三者在場可以帮助事情從中肯角度點 ...
有無辦法法律強逼去見輔導?

大宅

cheechi 發表於 18-9-22 11:58
樓主,收返你太太張信用卡啦,某個程度上你太太既消費模式係你縱容出黎。
...
我停過張卡, 然後又係一大輪發顛.

珊瑚宮

畀面勳章

鄭大世 發表於 18-9-22 12:08
講極都係唔聽我無辦法, 一係離婚. 我真係講過好多次, 對方次次都係黑曬臉咁死守自己的利益.
次次講完一係X ...

如果大家都揾唔解決方法或共識,離婚未嘗唔係無辦法之中嘅辦法。

大宅

Sumyeema1 發表於 18-9-22 12:00
其實已經到離開放開的時候.

大宅

sauNG 發表於 18-9-22 12:03
如果大使咗最好方法系剪卡,有幾多使幾多,如果對方唔剪,就唔好再幫佢還卡數喇,咁大個人,應該諗辦法去解 ...
問題係呢張卡係共用卡, 一定係扣我戶口. 所以月尾成日出現我求某人找卡數的情形. 都晤明點可以洗超過自己人工的錢...

大宅

龍山仔仔 發表於 18-9-22 12:03
其實簡單啲,你將你全份人工畀晒你老婆,然後你所有嘅支出由佢負責,咁咪最容易囉。

我就係將我全份人工 ...
呢樣野好冒險, 應該會仲無節制. 到時候收數破產都似. 而且而家已經係我出曬, 基本上分別不大.

大宅

lyh80115 發表於 18-9-22 12:07
雙方全數入聯名户,無分邊個負責某方面洗費。
問題係個卡數都係我個戶口扣嘛...

子爵府

鄭大世 發表於 18-9-22 11:20
回覆 鄭大世 的帖子

首先講下我自己:

你太太份糧又個個月清袋?

大宅

magcat 發表於 18-9-22 12:21
你太太份糧又個個月清袋?
我見她的卡數就知一二.

首頁

尾頁

跳至