自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

言者存感恩之心,聽者解讀錯誤

子爵府

小雄維尼 發表於 18-9-22 12:33
香港打風零死亡應該感恩,係咪要死人先安樂?

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180922/bkn ...

下, 讚都鬧???

佢之前有咩令你懷恨在心呢??

別墅

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180922/bkn ...

你咁惡做乜?我覺得前台長是稱讚緊香港人警覺性夠高、預備功夫做足,作為香港人也非常感恩!

其實今次香港經歷超級巨風零傷亡,某程度上是香港人大家團結一致嘅成果,前台長一席話也是給香港人正能量。反觀樓主這個post, 正是在製造是非、挑釁分化香港人、釋放負面能量,可惡之極!

別墅

你咁惡做乜?我覺得前台長是稱讚緊香港人警覺性夠高、預備功夫做足,作為香港人也非常感恩!

其實今次香港經歷超級巨風零傷亡,某程度上是香港人大家團結一致嘅成果,前台長一席話也是給香港人正能量。反觀樓主這個post, 正是在製造是非、挑釁分化香港人、釋放負面能量,可惡之極!

男爵府

牛年勳章

今朝都有睇呢篇新聞,睇完完全無負面感覺

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

cytjulia 發表於 18-9-22 12:52
「 林續指,颱風造成的經濟損失是無可避免,人命傷亡亦無法百分之百避開,估計是因為傳媒很早就開始發放 ...

對零死亡是難以想像,對此感到驚訝

驚訝咩呢

心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

男爵府

小雄維尼 發表於 18-9-22 13:19

驚訝咩呢

佢就係話美國颶風吹襲都有人命死亡,而香港冇,所以難以想像。
可能佢講得唔好,但明顯意思係讚。

男爵府

vanvan1 發表於 18-9-22 13:09
上次佢又話香港會有大旱。

咁前幾個月真係冇乜雨,雨量比往年少一半。佢咁擔心係正常

珍珠宮

甜夫人 發表於 18-9-22 12:55
唔覺有問題喎,其他地方遇到咁強嘅颱風的確好難做到零傷亡,香港真係算係咁,我地真係要感恩。
...

珍珠宮

一句說話...........正面思想嘅人睇到嘅係正面嘅感覺,負面思想嘅人睇到嘅係負面感覺或是故意借題發揮,將意思扭曲變成負面說話,專登挑起事端

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

前台長讚佩香港可以做到零c 亡
樓主係咪攪錯咗

水晶宮

catcat笑 發表於 18-9-22 13:25
咁前幾個月真係冇乜雨,雨量比往年少一半。佢咁擔心係正常

吾係喎, 前台長轉季無耐話有機會制水, 轉頭就不停落雨, 暑假都無咩停過, 我仲同人講香港係福地黎, 連個天都幫我地

子爵府

小雄維尼 發表於 18-9-22 13:19

驚訝咩呢

天鴿果時都死左一個⋯ 山竹咁強⋯ 零死亡而驚訝有咩出奇。 你唔係住鐵皮屋,低窪地區唔明架喇

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好鐘意問佢架wo

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

感恩

子爵府

在任局長點可以隨意隨時接受訪問同發表意見⋯ 要咩鑊。前局者咪又係學者一個⋯ 訪問佢有咩問題,起碼天文知識豐富同專業

artroboy    發表於 18-9-22 14:03

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

一面倒都係覺得讚緊,或者樓主嘅理解比較獨特

水晶宮

小金名 發表於 18-9-22 13:37
天鴿果時都死左一個⋯ 山竹咁強⋯ 零死亡而驚訝有咩出奇。 你唔係住鐵皮屋,低窪地區唔明架喇
...

我點會吾明, 我條村天鴿d樹仲頂到, 山竹過後落街, 樓下廢墟甘, 好多大樹連根拔起, 好得人驚, 就算其他好多區d老樹都無左
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

大宅

loved 發表於 18-9-22 13:31
一句說話...........正面思想嘅人睇到嘅係正面嘅感覺,負面思想嘅人睇到嘅係負面感覺或是故意借題發揮,將 ...

你講得好好

覺得佢講野有問題既,其實係咪理解力有d 問題?

男爵府

有日我搭(emoji)都聽到幾個鬼佬咁讚香港,話個風咁勁,但香港無人死,好amazing, 我聽落去佢地係讚香港既

首頁
12345...8

尾頁

跳至