山竹吹襲香港零死亡 林超英:世界級新聞

千千萬萬
|
為香港感到驕傲,香港冇得頂。
貓頭雀
|
BBG1 發表於 18-9-22 12:53
其實真係好感恩!珍惜香港

nerolibaby
|
小雄維尼 發表於 18-9-22 12:33
香港打風零死亡應該感恩,係咪要死人先安樂?

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180922/bkn ...

感恩香港係福地
AAma
|
好明顯是心識所現,正向的人覺是感恩,負面的人覺得是咀咒!

是是但但
|
GIBAI 發表於 18-9-22 12:59
我喊唔覺得佢意思係要死人先安樂
我覺得佢係感恩緊,讚美緊

agree
sugarcheung
|
你係咪閱讀理解嗰方面比較弱呀?所以誤會左佢嘅意思?
另外,就算佢不是現今天文台台長,佢都依然係一位天文學者,佢嘅說法絕對有代表性認受性
只有台長才能發言?

(林超英先生是英國皇家氣象學會會士及特許氣象學家。他畢業於香港大學物理學系,及後負笈倫敦帝國理工學院進修氣象。2003至2008年間,他出任國際氣象組織亞洲區域協會副主席,並多次獲邀領導國際氣象組織的專家及顧問工作。林超英先生享譽國際,經常四出演講,致力喚起社會大眾對氣候變化的關注。)

快樂股民
|
loved 發表於 18-9-22 13:31
一句說話...........正面思想嘅人睇到嘅係正面嘅感覺,負面思想嘅人睇到嘅係負面感覺或是故意借題發揮,將 ...

100%同意你的見解
vlnz
|
樓主閱讀理解絶對有問題,
又或者太多負面思想,
下下陰謀論
little_monkey
|
我睇段新聞覺得中性,林生指出事實而亦帶正面意義。唔覺有咩問題
nancy0116
|
我終於都明白為甚麼有一些小朋友的閱讀理解是零分!
taylortse
|
我都覺得無問題...
SandyKL
|
artroboy 發表於 18-9-22 17:10
佢仲叫政府重新檢討下大玻璃窗,對逐漸會越來越多又頻密既巨形颱風造成的危險,好有建設性呀
...

樓主可能係做建築果行或政府規劃土地部門,所以完全唔啱聽。退下官位,謀政嘅有一個,陳太囉。
bb2
|
artroboy 發表於 18-9-22 13:57
你用咗「竟然」,會唔會又被解讀為咒罵?

竟然
emt1314
|
我覺得佢贊緊香港係福地, 點解你諗多咗嘅
artroboy
|
SandyKL 發表於 18-9-22 22:39
樓主可能係做建築果行或政府規劃土地部門,所以完全唔啱聽。退下官位,謀政嘅有一個,陳太囉。
...
唔只陳太,仲有陳教主常常指手劃腳tim ,左方就有曽校長、中聯辦、前官方有梁松、老董、范老太,呀⋯⋯忘記咗人地係人大代表,anyway , 半斤八兩啦。

artroboy
|
artroboy 發表於 18-9-22 22:53
唔只陳太,仲有陳教主常常指手劃腳tim ,左方就有曽校長、中聯辦、前官方有梁松、老董、范老太,呀⋯⋯忘記 ...
仲有一個,涼告狀
artroboy
|
sugarcheung 發表於 18-9-22 17:51
你係咪閱讀理解嗰方面比較弱呀?所以誤會左佢嘅意思?
另外,就算佢不是現今天文台台長,佢都依然係一位天 ...
佢真係好緊張䁔化問題
dogdog918
|
感恩
milktealai
|
咁都鬧?
魔怪媽媽
|
人地讚緊香港喎, 點解你會解讀成咀咒??