自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

catcatmom 發表於 18-9-22 23:52
起碼唔會妻子死咗之後,就去玩了9次,仲要帶埋小三

好似不是! 係2013-2015年即大婆未謀殺前去了8次 ...[/quote]
3 好同意,我讀書時同過一個馬拉華人拍拖,1 個月已頂唔順,佢話讀完要返去信回教,覺得男人有 4 個老婆係天經地義嘅事 。在佢角度同幾個女仔一齊唔係滾,佢無錯

男爵府

happybebebe 發表於 18-9-22 14:41
越受過教育,越會認為自己做嘅嘢係啱
同意

珍珠宮

catcatmom 發表於 18-9-22 23:52
起碼唔會妻子死咗之後,就去玩了9次,仲要帶埋小三

好似不是! 係2013-2015年即大婆未謀殺前去了8次 ...[/quote]
5. 學術界呢啲不公平事件日日都發生緊,年中大把人做餐死然後俾老細 or 老細嘅愛將攞咗個 first author

珍珠宮

Ms_peony 發表於 18-9-23 01:43
分析得非常之好! 大快人心!
但係大家都要小心 ...

早幾日我喺另一個post都留言講過,大學繼續聘請 ...[/quote]
大學入面其實好多呢啲事。女老細同男學生就真係未聽過,男老細同女學生已經係聽到都唔會覺得出奇,男老細同男學生都有。大學就算知道亦唔會理,除非發生大鑊嘢,學生係成年人,而老師們係打工,同出面普通公司咁,同事戀情又如何證明甚至干涉?早幾日先有 po 話已婚男女同事搞埋一齊, 公司都唔會理

寶石宮

2023年兔年勳章

twotigers 發表於 18-9-23 10:12
就算唔夠10歲都無理由唔知個女人搶走自己阿爸掛 我讀小學果陣好多同學都知咩係狐狸精 ...

補習時唔知灌輸咗啲乜嘢思想

珍珠宮

Poyau 發表於 18-9-23 11:37

補習時唔知灌輸咗啲乜嘢思想

咒語

大宅

zitzai 發表於 18-9-23 11:32
早幾日我喺另一個post都留言講過,大學繼續聘請 ...

大學入面其實好多呢啲事。女老細同男學生就真 ...[/quote]
不過而家太多人嘅家庭有第三者,真係總有一個喺附近

寶石宮

2023年兔年勳章

twotigers 發表於 18-9-23 11:38
咒語

蠱...惑人心

子爵府

唐朝已經有殺兄奪位啦,咁都要檢討下唐朝教育係咪出左問題

珍珠宮

Poyau 發表於 18-9-23 16:03
蠱...惑人心

絕對係

寶石宮

2023年兔年勳章

twotigers 發表於 18-9-23 16:21
絕對係

黃蜂尾後針

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

關教育咩事,依d係家教問題

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

今日南華早報有佢姨仔訪問,話許金山嘅道德觀本身有問題,信奉:“Whatever you do, it is not wrong if you don’t get caught”

全文:m.scmp.com/news/hong-kong/law-and-crime/article/2165343/yoga-ball-murderer-was-manipulative-husband-whose-motto%3famp=1

禁止訪問

侯爵府

saming999 發表於 18-9-22 22:53
我估應該係有爭執吧!然後有人太angry,所以勒c佢老婆

香港大學副教授虛報妻子失蹤,被揭疑勒死妻子後製 ...

呢單我信是一時衝動而出手殺人。
有時在家同C6傾嘢,我都想出手一野come過去或鏈死佢的衝動,有時相處得耐,真起有衝突,一時心情唔好,好易出事。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主

如果用報應黎講,可能大婆以前/前世勾過人老公,所以今世先會被小三搶老公仲要被老公殺死。

今世搶人老公既小三,下世又做返大婆被人搶老公⋯⋯ 沒完沒了

所以佛教叫人時時都要行善積德,做好人是應該的,但唔好以為做好人就會有好報,因為你永遠都唔知前世做過咩陰質野要今世償還。

男爵府

2023年兔年勳章

traeh 發表於 18-9-23 18:09
今日南華早報有佢姨仔訪問,話許金山嘅道德觀本身有問題,信奉:“Whatever you do, it is not wrong if yo ...

男爵府

2023年兔年勳章

littlefunpig 發表於 18-9-23 18:58
如果用報應黎講,可能大婆以前/前世勾過人老公,所以今世先會被小三搶老公仲要被老公殺死。

今世搶人老公 ...

係囉!我都上網揾D資料:

在座諸位,自問真的相信三世因果嗎?不要自欺,有時不大信吧!你真的相信地獄嗎?佛法不管大小乘的基礎都是建立在三世因果、六道輪迴上,一般人勉強信了,但求證很難,除非到了三禪以上,在定中才看得清楚,那才差不多會真相信。……

佛說:「菩薩畏因,凡夫畏果」。對智慧高明的人,「因」一啟動就知道結果了,因裡頭就含有果,普通人要到結果出來了才知道。所以菩薩怕因,不輕易種因。

https://kknews.cc/culture/o88paq.html

男爵府

Sumyeema1 發表於 18-9-22 22:19
想知 hku 果單係咩事要 cool c 老婆。

真係好可惜 ,睇報紙我諗張祺忠真係一個好好先生 ,平時做舍監都關心學生, 我記得睇報紙話佢會约學生一齊出去踩單車, 如果因為一時衝動錯手殺死老婆 ,我諗佢而家 真係 心亂如麻 ,乜嘢都冇曬, 畀著我會有自殺念頭, 其實係好難捱 ,作為一個 大學教授

男爵府

2023年兔年勳章

回覆 saming999 的帖子

「且愚人之不肯為善,而任意作惡者,蓋以自私自利之心使之然也。今知自私自利者,反為失大利益,得大禍殃,敢不勉為良善,以期禍滅福集乎?」這一段是跟我們講人為什麼不肯作善,而任意要去造作惡業,它的根源也就是我們老和尚常講的自私自利。凡是有自私自利這個私心、私欲就造惡業了,為了自己的利益他就做出一些傷害別人、傷害社會國家的事情,這些都是自私自利的心所使然的。讀了《感應篇》之後,今知,今就是現在,現在知道了,你自私自利的人,為什麼要自私自利?希望得到利益。現在讀了《感應篇》知道自私自利不但得不到利益,反為喪失了大利益,得到大禍殃,得到大災禍、大災殃,不明白當然他就沒辦法,明白的人當然他就不會再自私自利。為什麼?因為自私自利對自己不但沒有好處,而且有很大的壞處。當然不明白的人自私自利,明白的人就不會了。為什麼?對自己沒有好處,反而有害處,反而喪失大利益,得到大災禍、大災殃,誰願意得到這些不好的果報?當然是不願意。所以他就會有改變。「由是言之,此書之益人也深矣!」由於以上所講的這些道理,這本書利益人也非常的深。

http://www.hwadzan.com/speech/entry.jsp?id=8259

首頁

尾頁

跳至