意見詢問,請問各位家長點揀興趣班比就讀幼稚園小朋友

淘寶
|
我女今年K1,未報任何興趣班,但N班時,因為學校內有興趣班報讀,我囡讀過英文,爵士舞,畫畫,同非洲鼓 (上下學期各2個)

囡囡今年轉咗校,學校都有興趣班,但唔知抽唔抽到,我自己問囡囡,佢話好想學畫畫同跳舞。

由於囡囡快4歲了,我想係出年1月2月左右幫佢報英文Phonics。 以家A-Z 都ok無問題,係發音差少少

請問如果在校內報唔到畫畫同跳舞,你地會出面再報嗎? 因為囡囡返全日制,所以只能星期六日有興趣班,如果,讀3個我又覺得太辛苦。

請問各位係會點揀呢? 放學後再學? 只學一個暑假? 或其他呢?

謝謝各位指教。
Charlotte_mom
|
讀全日係好難報班,我都盡量唔想用星期六日
課外活動無學得晒架,有咁多錢都無咁多時間
睇興趣、用途、學費、時間、機遇,再揀適合。例如我女,天生朗誦材料,細細個成日比賽enjoy到痺。但我個仔明顯完全唔係路,佢主打社交訓練群體活動果d
Jasmine-4711
|
我孩子以前讀半日班,我咩都俾佢试下。

宜家小及中学都要有一體一藝,升小或升中portfolio都要有d野放。

我覺得phonics可去書局買套書及Vcd在家自己教,我以前都係咁。

畫同舞是一體一藝,對升小叩門有少少幫助。抽不到可出面学。

btw,中小学的音樂科是要考樂理的,有学樂器的易拿高分。学牧童笛唔計,因学校教。有些中小学有orchestra及中樂團,所以有樂器班,可以到時報。但有些家長在子女幼園時已開始学樂器,希望小六以8级叩門名中学。連二線中学都話4~5级不算高。但我孩子学了幾年都中途放棄。始终係成績為首,課外活動及獎項係次要。
Nicole-hui88
|
淘寶 發表於 18-9-22 19:36
我女今年K1,未報任何興趣班,但N班時,因為學校內有興趣班報讀,我囡讀過英文,爵士舞,畫畫,同非洲鼓 ( ...

無知一問,依家成日聽人話學非洲鼓,查實有乜用?
mysterious22
|
我女全日班只參加學校既興趣班,無再出面報,唔想佢星期六日都要學野,情願帶佢出街玩
wcpcelia    發表於 18-9-23 16:47
junjun2013
|
Nicole-hui88 發表於 18-9-22 19:58

我仔之前係學校都有學過,學節湊節拍個D,話可以開發大腦提升形象自信,我仔學佐上學期唔肯再學,話好悶
mandy952
|
淘寶 發表於 18-9-22 19:36
我女今年K1,未報任何興趣班,但N班時,因為學校內有興趣班報讀,我囡讀過英文,爵士舞,畫畫,同非洲鼓 ( ...

咁細個,同佢去下公園,圖書館都好足夠,學野可以大d先
淘寶
|
Charlotte_mom 發表於 18-9-22 19:44
讀全日係好難報班,我都盡量唔想用星期六日
課外活動無學得晒架,有咁多錢都無咁多時間
睇興趣、用途、學費 ...

係呀,我都覺全日班好難再出去學

阿女好想學畫畫或跳舞,我諗住比會揀跳舞,因為畫畫我成日陪住佢畫 (雖然教唔到佢啲咩,但佢好鐘意我陪佢畫畫)同埋整勞作。

到下年先睇下報唔報埋phonics
淘寶
|
Jasmine-4711 發表於 18-9-22 19:53
我孩子以前讀半日班,我咩都俾佢试下。

宜家小及中学都要有一體一藝,升小或升中portfolio都要有d野放。

反而琴,樂理個啲我又未又打算,都係睇佢興趣
淘寶
|
Nicole-hui88 發表於 18-9-22 19:58

學節奏,但學咗一個學期,囡囡無興趣,之後就無報了
淘寶
|
mandy952 發表於 18-9-22 20:29
咁細個,同佢去下公園,圖書館都好足夠,學野可以大d先

呢啲我都有架
Jasmine-4711
|
淘寶 發表於 18-9-22 20:39
反而琴,樂理個啲我又未又打算,都係睇佢興趣

呈分試計埋考音樂,考簡單的樂理係冇得避免。中学會考更深。到小学,学任何樂器都可以,未必一定係琴。上網俾佢聽同睇同的樂器,由佢自己揀。
淘寶
|
Jasmine-4711 發表於 18-9-22 20:46
呈分試計埋考音樂,考簡單的樂理係冇得避免。中学會考更深。到小学,学任何樂器都可以,未必一定係琴。上 ...

以家原來係咁架,死囉,我完全唔知
keepitup
|
我女k2 都係番全日
學樓上jm話齋,有錢都冇咁多時間,
所以揀1-2樣佢真係有興趣的就算
淘寶
|
keepitup 發表於 18-9-22 20:49
我女k2 都係番全日
學樓上jm話齋,有錢都冇咁多時間,
所以揀1-2樣佢真係有興趣的就算

係呀,打算係報2樣就算了。 英文phonics請問JM你有報嗎?
keepitup
|
淘寶 發表於 18-9-22 20:51
係呀,打算係報2樣就算了。 英文phonics請問JM你有報嗎?

冇 學校英文堂都以phonics 為主打
反而有報啲從玩遊戲中學多啲詞彙嘅班
志在佢多點接觸外藉人士
淘寶
|
keepitup 發表於 18-9-22 20:53
冇 學校英文堂都以phonics 為主打
反而有報啲從玩遊戲中學多啲詞彙嘅班
志在佢多點接觸外藉人士

我女返普通嘅幼稚園,一星期得1堂英文,仲用唔知咩phonics來教,我真係聽都未聽過,所以先想出去報
keepitup
|
淘寶 發表於 18-9-22 20:54
我女返普通嘅幼稚園,一星期得1堂英文,仲用唔知咩phonics來教,我真係聽都未聽過,所以先想出去報
...

明白呀!我女都是普通學劵幼稚園 仲要冇外藉老師的
kavenzou
|

幼稚園階段乜只要有時間、小朋友ok,經濟許可,我都會俾小朋友嘗試,試過吾鍾意咪下學期stop。

我仔幼稚園都係全日制,大部分興趣班跟學校學,有啲係放學後有啲星期六(每年大約3-5個),一來比我自己出面搵平;二來同相熟嘅同學仔一齊,環境亦係熟識嘅學校,吾會怕生;三來質素ok;最重要時間安排會好啲,吾駛轉地方,如堂與堂中間有時間,老師會安排佢地自己玩。

我個人覺得報下英文班、phonics係好嘅,但我會叫這類做補習班,而吾會叫佢興趣班。

brindlewin
|
淘寶 發表於 18-9-22 20:54
...

phonics,我仔係中班放學去學,老師係家附近,我記得第二日係有堂故事閱讀,佢可以實用下。
其他興趣班就星期六。平時返工,果日自己才有時間接送。