自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

Phonics

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

mandy952 發表於 18-9-22 20:29
咁細個,同佢去下公園,圖書館都好足夠,學野可以大d先

贊成

大宅

Elenalan 發表於 18-9-22 21:29
我女果時都係返全日班,興趣班主要係星期六上。Phonics我買套書自己教,其實學到一半多d就冇用,因為佢都自 ...

可唔可以pm我買邊套書?有無書名比我 謝謝

侯爵府

2018復活節勳章

Charlotte_mom 發表於 18-9-22 23:47
十幾年前了,間野都唔知喺唔喺度
佢細個朗誦真係輕鬆到家常便飯,去到比賽一睇已經知有無勁馬同場 ...

你呢幾句好搞笑,女女好叻呀

侯爵府

2018復活節勳章

AGa1111 發表於 18-9-22 22:59
有報校內跳舞、畫畫,但畫畫我女唔鍾意個教法,學左十堂無繼續。星期六有報外面phonics,我覺得phonics好值 ...

phonics 我搵緊邊間好,請問有介紹嗎?

侯爵府

2018復活節勳章

章魚妹妹 發表於 18-9-23 00:01
我女都係全日K1,原先諗緊出去報phonics,跳舞(爸爸想佢多d活動知道邊方面有興趣),咁岩學校有興趣班報,就 ...

係呀,我都係報咗學校興趣班先,上年佢報讀後,對畫畫同跳舞都好鐘意。

英文因為我覺得重要,所以想幫佢報讀,但聽老師話學phonics 最好足4歲先,所以我就諗住4歲先比佢學。

侯爵府

2018復活節勳章

Charlotte_mom 發表於 18-9-23 00:10
Phonics我覺得值得投資,對佢自己睇書,第二時默書,都有幫助

係呀,個個都話報Phonics好。 我英文唔太好,我驚自己會教錯

侯爵府

2018復活節勳章

bosch 發表於 18-9-23 00:17
畫畫同跳舞二揀一啦. 3個真係太多, 對佢黎講可能冇乜野, 但你地成家人變左會冇左個weekend.

係呀,只會2個揀一個,唔會3個學晒

徧向揀跳舞,我比囡囡2揀1,佢話想跳舞

侯爵府

2018復活節勳章

Angel_Rose 發表於 18-9-23 00:58
係咪淨係報畫畫同跳舞?
咁嘅話,放學後上畫班,星期六或日跳舞

畫畫同跳舞會2揀1,但呢兩樣學校都有得報,不過要抽,兩個都唔中就2揀1,星期六學一樣,到下學期會加學phonics。

想盡量搵體一個centre學

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

淘寶 發表於 18-9-23 09:09
你呢幾句好搞笑,女女好叻呀

哈哈都已成往事了
我嘅建議係,學咩都要睇天份興趣,仲有,有無機緣遇上好老師
我女學琴學左十幾年,叻就無佢份(考左7級,人地同期同老師已經演奏級喇),但好幸運老師好好,到我仔而家學樂理搵佢教,佢知收我1:1貴,同我傾好阿女學琴果45分鐘佢一邊繼續同我仔操卷,變相我仔買一堂送一堂(因為大家識太耐)
兩隻友仔,細個學游水跳舞嘥我幾鬼多怨枉錢
學畫畫又係零興趣,平時屋企畫已好似擔泥咁,我都費事去學。我妹搬左近盧峰出名學畫畫,佢個仔又鐘意,所以有學

所以每個人情況唔同呢

侯爵府

2018復活節勳章

Charlotte_mom 發表於 18-9-23 11:39
哈哈都已成往事了
我嘅建議係,學咩都要睇天份興趣,仲有,有無機緣遇上好老師
我女學琴學左十幾年 ...

我見我女對畫畫好有興趣架,係屋企,幾乎每日都畫畫同油顏色。

跳舞我就唔識教佢喇,所以如果出去學都偏向跳舞轉啲

首頁

尾頁

跳至