自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

(emoji)

男爵府

cerealdrink 發表於 18-9-22 21:56
我知道有女兒,有工作,仍然有丈夫,不應埋怨。但我的心很累。一整天帶獨生女兒去和同學玩,之後做節和家人 ...

比上不足 比下有餘 知足常樂啦

水晶宮

回覆樓主:

女儿大d不需你陪,咁你點算??
你心態要樂觀d, 同老公感情好嗎?
放假可以既話,同老公過下二人世界
同老公plan下退休生活

另一方面,黎興趣學,做義工,做part time
唔好生活只為個女轉

珍珠宮

當然是生活~你累了所以才有這種想法

子爵府

回覆樓主:

個女幾歲?做咗媽媽都要有自己生活。我每個月都會有兩日同自己fd食飯,有啲會同朋友快閃旅行。

子爵府

cerealdrink 發表於 18-9-22 21:56
我知道有女兒,有工作,仍然有丈夫,不應埋怨。但我的心很累。一整天帶獨生女兒去和同學玩,之後做節和家人 ...

女兒太乖不是好事, 媽媽會無病呻吟

子爵府

回覆樓主:

睇返舊post,你個女7歲,應該小二,有3樣興趣班,中數補習;你可以係佢上興趣班時去relax吓,如去coffee shop嘆杯咖啡、去行百貨公司等等。
大前提是:咁多興趣班,又要顧學業,你個女頂唔頂得順。

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

樓主小心會有情緒病問題,如果真係面對唔到想唔通,睇下醫生搵專業意見幫你

公爵府

加油,如果女見已經小二,即距離甩身,有自己時間及生活的日子不遠了
另外,假如累,要試下減少應酬,無謂逼到自己透不過氣

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我都過左十年呢種生活,遲d個女大左,唔需要你下下跟住嘅時候你咪重唔開心,得返自己一個,老公唔會陪你行街,自己一個人又唔想出街。

伯爵府

回覆樓主:

人嚟嘛~辛苦就呻下先正常㗎,呻完就積極想辦法去令生活更好,先有動力令自己從辛苦中感恩,你需要有私人時間同空間,試諗下點樣調動到吖

伯爵府

有自己時間就搵d野做下,學野好、化妝扮靚好、做運動好!

不要圍住小朋友轉
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

koalalee88 發表於 18-9-22 21:58
比上不足 比下有餘 知足常樂啦

同意. 要向好方便去想.

男爵府

回覆樓主:

我都覺得自己好累。。每日返工,放工陪女,星期六陪女上興趣班,之後去街,星期日返教會,之後都係湊女。。係一星期有一晚去按摩或做運動或陪阿媽。。一個月可能同朋友食到一餐飯。。
有時放工返屋企既途中會吾開心。。覺得無左自己。。個老公似有還無。。好想喊。。但返到家,又無事,繼續繁忙既生活。。有時自己係到諗自己係咪有小小抑鬱

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

趁假期,做自己鍾意嘅嘢。
行一陣街或者做下運動、食個蛋糕
不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

Esther_531 發表於 18-9-22 22:42
我都覺得自己好累。。每日返工,放工陪女,星期六陪女上興趣班,之後去街,星期日返教會,之後都係湊女。。 ...

有同感!每天送孩子上學再趕上班
放工也趕上接孩子
生活真的好累
但當想想
孩子倚在你身邊陪著你的時候
也是另一樣幸福
大家加油

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

樓主, 相信好多媽媽跟你現在嘅生活好近似, 我有時都會好迷失, 究竟我人生係為咩? 有時會好攰, 覺得繼續落去嘅生活會係點? 但當我想到自己有家庭, 有健康, 有朋友... 已經好滿足

保持正面嘅心態, 搵吓自己嘅興趣, 其實日子可以過得好開心

大宅

回覆樓主:

我既生活同你一樣,還比你更差。我有兩個女,一個中一,一個中三。大女5歲多時確診患有亞氏保加,由小六開始患有情緒病,近來常出入醫院和比學校停課。但感恩,小女正常,還很樂觀。我不但要返工,放工還要處理兩個女d學業,又要處理大女既問題。放假都要同佢地補習數學,又要帶佢地上興趣班。雖然有工人姐姐,但有時都唔敢兩公婆自己出街,怕大女情緒不穩。有一段時間,真的好怕返屋企。
不過,每晚我都盡量上網睇自己喜歡既電視劇 或打下機,娛樂下自己。盡量一個月同兩個女放低所有野,一齊行街食野。

大宅

回覆樓主:

近來同兩個女傾佢地將來想做什麼職業,跟住同佢地定下目標,跟住大家一齊努力,其實都可以係一種享受和好好既經歷。現在係生活或生存,好在乎你既心態和想法。

男爵府

相信好多家庭都係咁,每個家庭遇上既難處都唔同,但都令人好累...
我都同樣老公工時長,大多時間都係自己一打二,一星期只有一日family day,不過捱下捱下就過到,過左就會好,小朋友大d就會有更多時間留返比自己了,一齊加油呀!

首頁

尾頁

跳至