時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

mandy952 發表於 18-9-22 23:39
如689處理今次山竹,應該會更好。林鄭其實唔係唔好,感覺佢似一個好叻又守規矩嘅優等生,但要處理突發事情 ...

一個好叻又守規矩嘅優等生,甘她只是適合做一個高執行力的政府人員,並不是一個領袖。

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

所有錯版熱門時事及政治討論主題,會被移往時政擂台,包括任何離題而演變成討論時政的主題,管理團隊擁有移動主題的最終決定權,國民不得異議。屢次刻意發表錯版時政主題,可被警告或封戶。

本錯版時政主題是受到基本版規及時政擂台版規所規管,以上參與錯版討論的國民敬請留意,一旦留言,表示已了解及同意遵守時政擂台版規,日後如發生任何糾紛或發現違規行為,不得以原帖是發表於時政擂台以外之版塊,作為辯解理由。

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

侯爵府

ifcsir 發表於 18-9-22 22:13
點搞呀又大陸又南亞
唔好鬧政黨住,而家香港政府仲有咩可以做?
其實香港 警察 搞唔 ...

咁就对現在喺香港又奉公守法嘅極不公平. 有時眼见很多南亞裔嘅香港人在大热天時拖著一板一板嘅貨物進進出出,人地都好努力揾生活喎。其实我都好驚南亞人,尤其是去深水埗時,但人心肉做,嘅然已经係自己人,係咪要咁負面呢.
只個人睇法,不喜勿插。

伯爵府

我唔明點解中國人會係最排外既民族?!
其實外國人移民去到人地既地方都係喜歡搞少圈子,同聲同氣聚埋一齊,互相幫助。西方人日本人韓國人都係繼續講自己方言、生活習慣。
我 一視同仁

子爵府

Zenia 發表於 18-9-23 03:31
果條係無約束力議案,噏乜都無用,最重要係政府嘅態度,亦要遵從香港人權法案條例。
...
戲一場,完全唔見建制有嘈過政府修例,退出公約,嘈泛民就有,叫人唔好投泛民就有。可能暗地裏仲幫埋南亞一份。
好喇,依佢地說法,唔投泛民投完俾建制,原來又自爆係冇用,又噏到自己幾咁巴閉有為,講到投俾佢就拆得掂,原來又係無能為力。咩動機,清清楚楚,想一黨專政,拎著數,政府都要睇佢地面色做人。

所以解散立圾會最好,反正幫完全唔到市民。政府可以專心施政,唔需要再浪費時間心力去應付議員政治角力,無理取鬧。反正現今科技發達,市民有咩訴求,直接去特首個fb 留言可能仲有用,即時俾政府睇到,又可以即時討論,集思廣益,咁對香港可能係好事,唔使出糧班俾班垃圾搞事議員,仲可以慳到錢起公屋起地鐵。

睇政治show 睇到厭,日日狗咬狗骨,互相攻擊,野又做唔到,實質解決方法更加無,拎埋市民生命財產去政治豪賭就有。
最後警告,政黨再唔聯手搞返掂南亞禍患,再咁拎香港利益玩落去,玩到失控有朝一日南亞治港,咪大家攬住一齊等攬炒做二等公民。佢地除左唔怕死,做事有手段有膽識,有遠見有板有眼。已經南亞考警察,仲拎埋銀雞獎,第一名,未來做埋一哥都講唔埋。

首頁

尾頁

跳至