自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

只要工人唔係大肚, 冇理由解僱都冇問題,但要補足錢,唔補錢炒就好麻煩,工人會告你,僱主要花好多時間同佢玩

男爵府

SKB 發表於 18-9-23 10:12
你張張真大膽,明目張膽既小偷,你攞返個袋佢有咩返應?如果係我,必炒。炒前先點算貴重物品,炒時再檢查行 ...

普通Facebook.online 店買既手袋,無特別牌子,有牌子既我鎖起我間房,其餘放廳一個櫃內

男爵府

廷廷媽 發表於 18-9-23 10:15
只要工人唔係大肚, 冇理由解僱都冇問題,但要補足錢,唔補錢炒就好麻煩,工人會告你,僱主要花好多時間同 ...

呢個係我第2個工人,之前個個做野慢,但手腳乾淨,唔知係咪菲菲呢個民族係咁

侯爵府

綠茶新地 發表於 18-9-23 10:11
琴晚個衰野解釋,我唔知呀太太,我見放係度以為你唔用,所以用囉
...

人都癲 ,屋企咁多嘢總唔會樣樣嘢日日都用,下次你放錢入櫃又以為你唔用,珠寶手飾放響度又見你唔用又用,夏天唔著冬天衫,啲冬天衫又攞嚟用,出trip幾日你見唔到老公又拎嚟用呀 。痴巾。

男爵府

pochario 發表於 18-9-23 10:24
人都癲 ,屋企咁多嘢總唔會樣樣嘢日日都用,下次你放錢入櫃又以為你唔用,珠寶 ...

我老公佢應該唔會攞來用,放心。話說日常同我地假日出街,姐姐都會幫忙執需要既物品,充電器佢次次都係佢攞的,上星期係街,我老公問佢充電器係邊,佢居然答我以為你攞呀!激死你

情況好似我同老闆去開會,叫你攞文件,自己唔記得攞仲同老闆講唔係你攞嗎?人都顛

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

綠茶新地 發表於 18-9-23 10:19
呢個係我第2個工人,之前個個做野慢,但手腳乾淨,唔知係咪菲菲呢個民族係咁
...

不問自取

男爵府

琴晚個衰野解釋,我唔知呀太太,我見放係度以為你唔用,所以用囉
...

同我剛炒既工人一樣,炒佢時搜佢行李發現好多我既物品。當中有護膚品,佢話枝護膚品係我掉落垃圾桶佢先執黎用,我話冇可能,我新買架!佢地真係好離譜!如果佢偷開野我諗佢都收埋唔少係行李,你炒佢時可以拍定片,見到佢拎左你個人物品即時報警,最好炒佢時有第三者在場做證。

男爵府

綠茶新地 發表於 18-9-23 00:32

話說個手袋唔見左幾個月,我無專登搵,今日佢放假番來,居 ...

你屋企無cam?
影住全屋最重要既地方。最好加埋個hard disk記錄最少半年既 record. 有咩古怪可錢拎番出來睇。又可以避免姐姐走後比佢地告。
下次有呢啲事, 由得佢入房。然後立即報警。佢用左個袋, 入面應該有佢私人物品。就算告佢唔入, 都會有備案有reocrd, 等佢知驚, 以後做呢啲事前都要3思。
多問一句, 其實你工人做到咁, 我會視之為偷野, 呢個工人已經信唔過。要即炒。你仲keep佢係度, 難道你係 working mum, 唔可以即刻炒佢?

男爵府

Solarflare 發表於 18-9-23 12:19
你屋企無cam?
影住全屋最重要既地方。最好加埋個hard disk記錄最少半年既 record. 有咩古怪可錢拎番出來 ...

我真的是working mum ,而且最近比較忙難請假,如果炒佢新姐姐又要等2-3個月先到職,真空期無人take care 我女日常生活

伯爵府

回覆樓主:

炒工人只要補足不需任何理由
工人既行為真係好難理解
袋係顧主既,放幾耐放邊都唔準用架啦
想要味做好份工
望顧主加人工
有錢味去買囉

子爵府

警告信其實冇乜用, 你抄佢也要陪$$

琥珀宮

回覆樓主:

男爵府

sasatt 發表於 18-9-23 12:51
炒工人只要補足不需任何理由
工人既行為真係好難理解
袋係顧主既,放幾耐放邊都唔準用架啦

其實我有權在佢放假搜佢間房嗎?其實房係僱主提供

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

佢直頭博炒喎!咩叫冇人用佢就拎黎用?完全係藉口。你裝家幾個cam吧,真係非常有用的。你梗係可以check佢房啦!佢手脚甘唔乾淨!你都係揾定人啦佢完全唔怕你知用你d野!

題外話,bk搬左位可能冇人睇post.

伯爵府

綠茶新地 發表於 18-9-23 13:23
其實我有權在佢放假搜佢間房嗎?其實房係僱主提供

其實冇話權唔權
這牽涉道德問題
要睇你過唔過到自己果關
我好憎你工人果種行為
呢類我會請定新既

大宅

phchan 發表於 18-9-23 09:51
冇咁易炒,佢可以投訴你冇理解僱,除非真係去到報警,成功告佢偷野,就可以炒,我試過有個工人自己比辭職信 ...

那邊賠了錢?即係邊個賠錢俾佢?
無天理有佢resign letter 都俾佢攪

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

Cherryluilui 發表於 18-9-23 15:08
那邊賠了錢?即係邊個賠錢俾佢?
無天理有佢resign letter 都俾佢攪

菲那邊的機構及僱傭公司賠錢,香港agent 說我們冇野可做,已電郵所有文件過去,睇佢信邊個,但那邊一向是偏幫工人的。

大宅

phchan 發表於 18-9-23 15:38
菲那邊的機構及僱傭公司賠錢,香港agent 說我們冇野可做,已電郵所有文件過去,睇佢信邊個,但那邊一向是 ...

由佢幫囉,菲機構白賠,唔好轉嫁香港僱主身上

子爵府

...

真心,補唔補錢都即炒,偷開有條引,唔通屋企擺係度所有嘅野你都可以用?

Btw, 乜而家工人偷野我仲要補錢炒佢?乜野法律黎?我返工偷野老闆炒我,唔告到我賠錢都偷笑啦,點解工人福利咁好?

子爵府

咁既行為,賠錢都炒!
其實同偷冇分別!
可惜法例冇保障僱主,唔賠俾佢告機會大,到時盞麻煩!

首頁

尾頁

跳至