自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大將軍 發表於 18-9-23 11:05
坐B仔,租車,住五星酒店,溫泉旅館
對好多人嚟講係standard

第1,3 就唔會平

2,4 都豐儉由人嘅

伯爵府

youhello507 發表於 18-9-23 11:18
1~2月北海道,雪飄飄,好正

第一次去日本的話,東京或大阪加京都/奈良好些。 1,2月的北海道很冷,遇上大雪,行程受阻,就會破壞了首次去日本的印象。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

asa2012 發表於 18-9-23 11:21
第一次去日本的話,東京或大阪加京都/奈良好些。 1,2月的北海道很冷,遇上大雪,行程受阻,就會破壞了首 ...

同埋去落雪地方,置裝費唔平,返香港又未必用到,我d 滑雪裝備,一年用一次

男爵府

回覆樓主:

如果係我,就一定11月尾去京都睇紅葉, book番幾晚溫泉酒店。
呢個都係我想做既, 年年都要就阿仔放學校假去旅行, 紅葉一定無我份。 冬天落雪都好, 不過要帶太多衫, 移動好麻煩。

男爵府

LittleRoxie 發表於 18-9-23 08:50
如果可以豪小小
去日本的價錢,不如去歐洲
趁現在歐羅平啊

去唔到好多日呀 ,諗住 5-7 日算

男爵府

good_pig 發表於 18-9-23 09:29
貴到幾錢先?5萬一個人?去幾多日

睇哂咁多意見,可能都要 8 日
咁我諗可以最盡 2 萬一個人都得
但 2 萬一個人,學上面講,可能歐洲又抵玩啲 ...

我諗住淡季去 ... 平時生活好似打仗咁 ... 連屋企 2 個姐姐都叫我同阿 sir 可以去個旅行,俾佢地同 4 大長老攪小朋友 ...

男爵府

kittyChing 發表於 18-9-23 10:59
咁你想自由行定跟團呀

老公話第一次不如跟團去,唔使諗 .. 但就好似無乜意義 ...

禁止訪問

回覆樓主:

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

c9ha 發表於 18-9-23 12:47
但 2 萬一個人,學上面講 ...

日本歐洲,睇嘅嘢都唔一樣,各有各好

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

c9ha 發表於 18-9-23 12:50
老公話第一次不如跟團去,唔使諗 .. 但就好似無乜意義 ...

跟團都有跟團好,日本跟egl 都唔錯

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

10月睇紅葉

伯爵府

回覆樓主:

如果自由行大阪搭車方便好多買張ic卡就得,如果北海道唔自駕遊嘅話搭jr

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

第一次去日本,最好去東京+富士山,住一晚溫泉旅館

伯爵府

唔多旅行經驗就日本先啦 tourist friendly 無死錯人

珍珠宮

京都睇紅葉+大阪shopping

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

2萬蚊去日本8日可以點豪?

珍珠宮

c9ha 發表於 18-9-23 12:50

都吾係,跟團有跟團好,特別去郊區,吾駛自己諗交通,而且日本團啲團餐通常都幾好味(以前啲團好like加一餐臺灣菜,嗰餐我覺得好難食)

珍珠宮

11B 發表於 18-9-23 13:32
2萬蚊去日本8日可以點豪?

2萬一個人喎,仲要淡季,吾算好好好豪,但都應該可以叫小豪

大宅

樓主,恕我直言,2萬蚊去日本 (自由行)其實只可以叫差唔多⋯⋯

我建議都係團好啲 因為酒店+食+車錢 有得預算

伯爵府

kavenzou 發表於 18-9-23 13:39
都吾係,跟團有跟團好,特別去郊區,吾駛自己諗交通,而且日本團啲團餐通常都幾好味(以前啲團好like加一 ...
不過我就唔中意同大班團友食飯囉 又要早起 乜都有時限 日本交通其實都唔難 俾我唔會跟團

首頁

尾頁

跳至