自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

cyy1121 發表於 18-9-23 03:01
例如好似有病有痛咁第一時間唔係睇醫生
而係上網開po問人係咩
我地又唔係醫生 點嗒你好

因為呢度問下唔使錢

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

相信好多jm上網問係想先了解多啲,好讓自己有心理準備如何應對,因為大家都是經驗之談,可作參考。

子爵府

fatgarden 發表於 18-9-23 14:20
因為唔係個個醫生肯耐心幫人解答問頭,除非是私人醫院或私人醫生,出post問吓大家意見有甚麼問題!
...

都係架!之前有個post係jm有奇怪病徵,睇左幾個醫生冇改善!
竟然好彩呢到有人親人有相同病徵,話佢知係xxx病,叫佢同醫生講!
最後終於確診!所以又唔可以話完全有問題!

象牙宮

見斬到手流緊血, 視網膜脫落,隻眼爆晒血,
都係上網問人唔係去睇醫生。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

而係上網開po問人係咩

慳得就慳
解簽都係㗎,其實有啲錢唔慳得

大宅

回覆樓主:

問小病其實有時係想知有概念,再睇下有無需要睇醫生,我覺得ok,好似我個B,手出左兩點紅點又無發燒,D人已係咁話睇醫生,但我覺得可以先觀察多一兩日,睇下有無多左大左,咁其間問下其他媽媽,睇下佢地bb有無人出過,大概估下有機會係乜,點知第二日,嗰兩點野已經謝左了,無晒事
講搞笑,不如話啲人問支驗孕棒有兩條線係咪即係有左仲搞笑,唔識睇說明書?定唔識字?

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

因為D人冇腦
:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

伯爵府

回覆樓主:

我自己上網 search 同問嘢都係作參考,問多 d,了解多 d。咁當然有 d case 唔駛問都應該 9 秒 9 衝去醫院。

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

講真,我覺得bk jm 仲有heart 過某D醫生,求其問完就下一個,呢度反而有好多有心的同路人,俾好多意見。
在這裡,找到好多病的可能性,然後再去見醫生,有時D後生醫生要我提返佢轉頭

子爵府

chemlo0920 發表於 18-9-23 19:54
講真,我覺得bk jm 仲有heart 過某D醫生,求其問完就下一個,呢度反而有好多有心的同路人,俾好多意見。
在 ...

贊成

寶石宮

2023年兔年勳章

tsung 發表於 18-9-23 07:23
所以最好咁答:建議盡快睇醫生、建議問一問醫生⋯⋯

寶石宮

2023年兔年勳章

mercurycc 發表於 18-9-23 19:29
見斬到手流緊血, 視網膜脫落,隻眼爆晒血,
都係上網問人唔係去睇醫生。 ...

個個叫去睇醫生仲話等吓先

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

我最怕人奶媽唔舒服睇醫生後仲post相上網問人食唔食得

珍珠宮

畀面勳章

我認為上網問下人無問題,有的人唔知點處理或驚到唔點處理,聽下人家的意見冇壞嘅。有的人有唔舒服講咗病徵,有人知道咩事講比佢知,對佢都有幫助。。。有的準媽媽見紅或穿水就唔使問要去醫院。
問還問,所有意見只供參考,自己要篩選

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 18-9-23 09:38
yes,agree.

小朋友撞親流血、俾野咬到腫曬、又紅又痛、

因為他們深信:「高手在民間」!

男爵府

在 ...

有病(尤其大病)上網了解多d,絕對有幫助。我經驗係唔可以100%信d醫生。自己知多d問多d,見唔對路睇多幾個醫生。

我大學時識唔少讀醫,多數無咩救世為懷既心。只係一心想做專科醫師同去私人clinic 賺錢。

男爵府

kolher 發表於 18-9-23 14:18
就係好多醫生hea 答,特別係普通科醫生。所以有人上網問一下,形容下病徵,有冇同路人,去睇邊科專科穩陣。 ...

exactly. 好似我睇緊嗰個皮膚科陳衍x醫生 ,所謂名醫喎,每次收千幾蚊, 頂每次見佢 都係hea答你, hea答到我覺得不如我自己 上網搵 答案/醫法仲好 . 我覺得有啲人對西醫有麻木崇拜, 好似之前有一批 患濕疹嘅人 ,發現自己原來係類固醇上癮 ,cut咗之後 慢慢好 ,呢類 西醫點會同你講呀 ,或者 點會承認世界上有一批人 真係唔適合類固醇 ,類固醇唔係one panacea fit all, 我唔係話那些乜乜自然療法一定啱 ,但係我覺得 如果你睇唔啱 嗰個專科, 醫生唔專業, 冇耐性,或對眼生喺額頭度( 好似嗰位陳醫生, 我必須要 非常誠實地唱衰佢 ),其實係浪費自己時間 ,浪費自己金錢 ,我真係唔覺得 醫生有乜咁大

男爵府

blue02 發表於 18-9-23 23:42

exactly. 好似我睇緊嗰個皮膚科陳衍x醫生 ,所謂名醫喎,每次 ...

醫生嘅診断好多時只係一種opinion, 如果唔係點解有時候有啲棘手嘅病, 我哋需要睇多個醫生 ,攞second opinion , 信人? 不如信自己啦

男爵府

在 ...

exactly, 其實好可悲 ,病因可以有好多種, 唔知點解有啲醫生 ,係咪因為每日睇病人 見到麻木曬 定係點 ,冇咁好心機 問多你幾句, 查明病因 ,好多時候漏招就係咁樣 , 我覺得如果有咩大病, 醫生當然要睇 ,但過來人 嘅意見 ,更加要聽, 嗰啲先至係在治療路上的實戰經驗

子爵府

牛年勳章

而係上網開po問人係咩

我想起有人問姨媽遲到,係唔係bingo。有神回話:我唔係驗孕棒。點知咊⋯

首頁

尾頁

跳至