少年成長

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我剛給手機。做功課要用電腦。
請問大家有否限小朋友用機時間。

珊瑚宮

1mocha 發表於 18-9-23 07:51

限打遊戲機時間。

複式洋房

用幾耐時間溫習就會獎勵有幾多時間用手機

侯爵府

好難定時限,

做功課又要上網,又話用手機查字典,查資料,問功課。就算唔打機,WS傾計都無停過咪一樣煩。

伯爵府

12312 發表於 18-9-23 16:46
限打遊戲機時間。

已限星期五六日每日二個小時。才可打機。
唔知是否太少。
但我又覺得都已經中學了。又冇理由限制佢。佢都要學識自律,咁限要限到幾時。

伯爵府

Shumamaju 發表於 18-9-24 15:28
用幾耐時間溫習就會獎勵有幾多時間用手機

我就係覺得已經中學。都要咁做,會唔會好幼稚。

伯爵府

yamaneko 發表於 18-9-25 08:32
好難定時限,

做功課又要上網,又話用手機查字典,查資料,問功課。就算唔打機,WS傾計都無停過 ...

電腦都已解決,買多一部比佢,一部做功課,一部玩。係電話難d.

珊瑚宮

1mocha 發表於 18-9-26 20:50
電腦都已解決,買多一部比佢,一部做功課,一部玩。係電話難d.

蘋果機可限制遊戲時間。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我從來都冇限制兒子,我深信教懂孩子自控比父母監控來得有效。
出機前就要頃好,若成績ok,没欠功课,不太沉迷11點前上床睡覺,可由孩子自行分配時間。

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-26 23:36
出機前就要頃好,若成績ok,没欠功课,不太 ...

同意!因為已經係中學,唔應該用教小學生方法,玩到成續退步,又或欠功課,要自己承擔責任!

伯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-26 23:36
出機前就要頃好,若成績ok,没欠功课,不太 ...

好方法,請問你孩子一天玩多少個小時?

我本來都想這樣。但我有個朋友他小朋友讀書成績很好。所以玩跟睇電視的時間很多。但近視也增深了。我孩子近視增深也到了很嚴重的情況。

另外。我家還有一個小學生。如對大的放手。 細的一個會有很多意見。有什麼提意好。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

1mocha 發表於 18-9-27 09:57
好方法,請問你孩子一天玩多少個小時?

我本來都想這樣。但我有個朋友他小朋友讀書成績很好。所以玩跟睇電 ...

我仔没有沉迷手機呢個問題,因為佢極少用手機打機,要打通常用電腦打。高小時佢自己做好功课做晒自己野我比佢光明正大用i pad 打機,灌輸比佢知沉迷打機嘅害處,教佢切勿玩online 要追住過版嘅遊戲,通常佢都好自律,我叫佢玩完果鋪收佢就會收,手機中一開始買低/中檔機,打電話/ whatapp/上網已经夠用,我同仔仔講人人都想要自由,我信任你比自由你,你就要令我覺得你能自控,值得我信任,否則我可以收回你嘅自由。平日放學加留校活動大约5-6點返家,通常佢會做晒功課/温晒UT/默書,就會開始上網/打機,我一般七點幾放工返家通常佢都玩緊,佢無定玩幾耐,我見佢有時上網睇野,又打下機,跟住又走左去睇書,佢唔鍾意睇電視,夜晚我又會同佢顷下計問下佢啲野,通常10點半左右就上床訓覺。仔仔今年中三,成績好在校亦是级頭幾名嘅學生,我覺得孩子返左全日學都須要減下壓,放學後減去做功課/温習/食飯洗澡,11點前上床基本上所餘自由時間得幾個鐘,打機時間有限,所以基本上我好少管佢。
樓主有小朋友仍是小學生,升中前必須培養良好學習態度,自我管理能力,凡事與孩子有商有量,可行範圍內讓小朋友自行承擔/自己負責,多溝通多讚賞,细果個小朋友會以大嘅作榜樣,見大嘅自律又得父母認同和讚赏,佢自然都會學。

珍珠宮

用手機多近視會深得快,所以情願用電腦都好過用手機打機,教佢玩大半個鐘就必須停一停望下遠野,放鬆眼睛,下次去配眼鏡亦可考慮加防蓝光。

男爵府

1mocha 發表於 18-9-23 07:51

請問電腦怎樣set限制上網時間嗎?

禁止訪問

伯爵府

bb12345 發表於 19-2-17 08:50
請問電腦怎樣set限制上網時間嗎?

Google family or router.

伯爵府

mamavincy37 發表於 19-2-18 00:00
中學就難攪啲 點都要限時 完全失去自制能力

我都覺得一定要限。 如果唔係連功課都冇心機做。我覺得長期任佢打唔好講自制能力,直頭連自理能力都冇埋。

伯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-27 19:54
我仔没有沉迷手機呢個問題,因為佢極少用手機打機,要打通常用電腦打。高小時佢自己做好功课做晒自己野我 ...

咁你個仔算早開竅。
但11點瞓會否唔夠瞓。
我現在weekend比佢早上打。 等佢keep住早瞓。

珍珠宮

1mocha 發表於 19-2-18 00:20
咁你個仔算早開竅。
但11點瞓會否唔夠瞓。
我現在weekend比佢早上打。 等佢keep住早瞓。

唔關開竅事,主要是孩子性情及習慣,從小養成自律性,慣早睡,初中仍能维持。仔通常10:30-10:45上床,7:05起床上學,基本上都夠训,假日都是11點左右睡,训到自然醒9-10點。

若孩子未能管好自己咁家長當然要管,所以出機前必須明確責任。不過若家長唔管孩子就連功课都做不好,咁呢類學生有可能是父母習慣管促,自控力非常弱。我認識唔少同學都能自律,亦深信教懂孩子自控往往比父母监控更為有效。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至