1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

sukito630 發表於 18-9-25 12:46
唔好喂2-3個鐘,調返轉大人都覺得有壓力,越大壓力越唔鐘意食飯。我個女都係歲半,我主張食就食唔食就罷, ...

係啦,我都想過妳呢個方法,但拒阿媽見拒四個月瘦左半磅已經好傷心,拒媽媽一定唔會咁做,學妳話齋,大人咁餵法仲辛苦,搞到拒阿媽情緒好差,鬧個女,個女又喊,惡性循環。

大宅

ckm7766 發表於 18-9-25 13:05
係啦,我都想過妳呢個方法,但拒阿媽見拒四個月瘦左半磅已經好傷心,拒媽媽一定唔會咁做,學妳話齋,大人 ...

唔好鬧佢,最衰就係食飯鬧,佢仲細會誤會食飯就比人鬧,做大人要企係小朋友角度唸下,佢地好簡單好直接架咋。仲有4個月瘦0.5磅唔算係乜嘢,個個細佬拉高都會瘦,最重要係小朋友長遠既發展,慢慢解釋比你老婆聽我唸佢會明既,題外話有你呢個老公咁緊張屋企佢好幸福,加油(emoji)

複式洋房

sukito630 發表於 18-9-25 13:13
唔好鬧佢,最衰就係食飯鬧,佢仲細會誤會食飯就比人鬧,做大人要企係小朋友角度唸下,佢地好簡單好直接架 ...

多謝妳意見,我會明白,但想老婆明白就都幾難,好難怪自己老婆,第一個係比出面學校湊多,到呢一個我先建議拒做全職媽媽,睇見拒做全職媽媽果種辛苦法(由其餵飯),自己都難過。

珍珠宮

ckm7766 發表於 18-9-25 12:23
我老婆都係,我怕啖口bb冇興趣

食材本身有味道。剛加固煮番茄牛肉粥仔,我自己聞到都好想食,好香

大宅

ckm7766 發表於 18-9-25 12:24
最慘拒阿媽餵拒一碗飯,兩三個鐘先食到一半

我bb都係唔多食野又係差唔多歲半,但係我無餵佢兩三個鐘咁耐,我餵佢半個鐘已經頂佢唔順,我又係驚佢瘦所以補奶俾佢,有人叫我餓到佢肯食為止,我有次真係餓左佢3餐,佢終於食左一碗粥,你可以搵日試下,真係要好狠心㗎,之後我諗住過埋歲半母嬰檢查通過左重量測試先再試,因為我都驚佢瘦過之前。想問你bb依家幾高幾重?

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

會唔會出牙仔唔想食嚡口嘅野…我女唔like豬同牛…雞同魚就好like…最近都唔太食飯…好彩佢都鐘意食包…我女已跌出生長線…營養師話食包都可代粉麵飯的…只要佢肯食就得…試吓將D蔬菜切粗條整熟比佢拎住自己食…
凡是發生過的都存在,凡是存在過的都有價值。

首頁

尾頁

跳至