自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

真的好小事,
只係一個阿婆同個孫普通對話,
有個阿婆問個孫:你有無橡筋?
佢話:有,做乜
阿婆就叫佢扎起佢
個孫問點解?
阿婆:(勁憎恨嘅語氣話)我最憎人成把頭髮放落黎

個孫好乖,個身高似青春期
但對阿婆呢個嘅要求順從
同獨裁家長生存左咁多年頭嘅我,
好唔明因為點解一個人嘅人生要同行為嘅對錯要受制於其他人嘅喜好
而唔係其他合理嘅原因?

小朋友細,你叫佢做乜都得,
所有要求可單純地係你中意或因方便你,
但家長們,小朋友會大,會思考,會係一個個體
佢會有自己價值觀同一套,
唔該唔好再用毫無理據又主觀嘅想法對佢地,
只會愈逼愈遠,甚至令佢同你關係好差

大宅

good_pig 發表於 18-9-23 10:08
以前果代係咁...父母睇仔女嘅信,扔左人地d嘢...仔女根本係附屬品

我父母就係咁睇完話佢仲惡過我
到宜家只要係銀行信佢就會睇

大宅

jutau 發表於 18-9-23 11:51
頭髮紥起係衛生問題
拮眼掃面會生好多暗瘡,青春期更甚
阿婆係語氣唔好但佢係為孫著想喎

從何見得?我只聽到佢唔中意

大宅

Smallraindrop 發表於 18-9-23 10:31
要求人扎真係冇問題
係你講出要求時既態度同語氣好重要了

點解要要求扎?個頭阿婆嫁?建議唔得?
個頭係個女仔嘅 十幾歲唔會連扎唔扎個頭小事到咁都無得揀啊?
當然佢態度係下命令先令我反感

大宅

SKB 發表於 18-9-23 10:24
拆信,no way!扎頭髮,我家姐姐長髮,我真係規定要扎起,唔可以好似女鬼咁,同埋扎煮飯做野起係衛生好多。
...

你都識話姐姐,你係僱主,你可以set rule去規定員工衣著打扮,而更重要係你有你合理原因,就係衛生,而衛生呢樣嘢係影響到你啊嘛!

但佢作為家長,係小朋友出街,即頭髮無影響佢婆婆嘅情況下,點解係要下命令必須咁做?有人話會爛面,所以愛子心切嘅家長係建議就夠,做唔做可以小朋友決定吧?又唔係揀老公咁大件事,都唔放手?

另外,如果婆婆個下有解釋,我相信我唔會有呢個post,當然好多家長背後有道理,但無講,咁小朋友唔係你肚入邊條蟲,只會覺得你無道理,好多舊時家長就算有道理有合理原因,都覺得無必要同小朋友交代,呢個亦都有問題⋯

大宅

jutau 發表於 18-9-23 12:09
樓主你可能有悲慘童年,但亦無須為呢啲冇關係嘅人太上心喇

你有陳述原因又點同,
已經唔係無理,
或者的確因我屋企人真係好獨裁,
而我唔聽佢個套就不孝,
即使係小事,到我宜家成人都咁無權決定⋯先令我咁大反應,
所以我成日提自己有小朋友,將來若要管教時,
要尊重佢地係個個體,唔好似我

大宅

Smallraindrop 發表於 18-9-23 12:13
係呀,佢好激動

我原本想用咬牙切齒形容心情但其實真係小事 不過身同感受

大宅

apelok 發表於 18-9-23 12:19
如果因為扎頭髮係獨裁,咁由幼稚園到中學什至出來社會上好多公司都係獨裁了
...

咁你咪set rules囉,如果你覺得有客觀而合理因由同必要,咪唔係獨裁囉
我唔見得因為佢唔中意有幾有必要同合理?
我相信d規則係想要社會有安定性,校規係要有整體同秩序性,公司規矩係為效益同形象性,
除非有條規矩係咁而你接受:統治者好憎女人著裙,所以國民唔比著,
而你覺得OK,咁我都無乜要補充。
唔係有規矩就叫高壓獨裁喎,
而係啲規則要有可能嘅情況下係能同小朋友商討,就好似香港有立法會而非由上級下達命令或規條有其必要性同合理解釋喎

大宅

^—^ 發表於 18-9-23 12:28
吓,樓主幾歲? 重好細個?㸃解會甘?

就係都唔叫細⋯所以更無奈!

大宅

紫翹 發表於 18-9-23 12:33
返學有校規,都唔同

放左學唔扎係自由,只是老人家不喜歡就一定要人扎係兩回事

係,如果婆婆有講原因,甚至無用因為佢唔中意而要扎,我都可能無乜感覺

大宅

Charlotte_mom 發表於 18-9-23 14:01
好多時街上/車上見祖孫相處,我作為外人都覺得難頂
上一輩嘅人,唔識改變心態,睇唔到個孫係獨立個體。例如 ...

洗乜祖孫 有時候父母都係
見過個小朋友,媽媽叫佢地影張相
佢伸脷同耶,佢媽唔中意狂鬧佢地唔正經,
又話笑得唔靚⋯⋯
影張相姐大佬

首頁

尾頁

跳至