自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

真心想知英文達人係點樣可以掌握學好英文?

之前有個鋪話啲同事一見鬼就即閃咁,我都係其中一個係咁樣,所以都好想的起心肝,重申再認識英文,睇唔係最大問題,聽,講先最難...

其實一直都有個疑問?多聽,應該聽咩去學,如果本身根本都未聽得明,如何多聽都無用,因為根本都聽唔明講乜,應該從何聽起?

希望有高人指點下

子爵府

想知,幫推

子爵府

親子王國15週年勳章

要放下「包袱」,唔好成日覺得自己講得唔好又聽唔明,換個角度,你唔係 native speaker,nobody expects you to be good。

我之前同屋有內地人,佢英文讀寫聽講都唔掂,冇學過英文咁。我叫佢將人地 Ted-Talk 果 d video 日日睇,放慢一半速度,然後跟住讀(有英文字幕)。持之以恆,日子有功。佢後來叻左唔少。佢又去參加 d 團契同活動(我英國留學),迫自己同不同外國人傾計。我都係用呢招去自學俄文,幾年後正式上第一堂,老師問我點解程度咁好。

香港一定有外國人宗教團體,然後你亦可以參與下 d 英文義工活動。最重要係你一定要「放開」,唔好凝住自己唔掂,班大陸同學教我「我唔係本地人,講得差係正常,講得好係我叻」。

wcpcelia    發表於 18-9-23 16:47

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

1998Ruby1998 發表於 18-9-23 10:55
要放下「包袱」,唔好成日覺得自己講得唔好又聽唔明,換個角度,你唔係 native speaker,nobody expects yo ...

勁! 俄文都掂!
無錯, 放低包袱, 的起心肝 果時返工都係咁講煲冬瓜!

放下自在

大宅

1998Ruby1998 發表於 18-9-23 10:55
要放下「包袱」,唔好成日覺得自己講得唔好又聽唔明,換個角度,你唔係 native speaker,nobody expects yo ...

你好叻呀,俄文都識

不過自問真係完全無言語天份,”學”咗英文咁耐,仍然都咁差,學唔識,好似學咗一啲新字,轉頭好快又唔記得,原本好有衝勁去學,但轉頭又係唔記得,又無咗個動力,久而久之又放棄咗

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 Elfinkit 的帖子

我有教過個升小一小妹妹,我都係攞份 Movers 表幾乎日日同佢默字,一隻串 3-4 次,所以唔需要覺得自己要一次就要記得,我都需要寫幾次先記得。
你唔會冇語言天份...廣東話咪學得好好咯,廣東話唔易學架

大宅

1998Ruby1998 發表於 18-9-23 12:06
回覆 Elfinkit 的帖子

我有教過個升小一小妹妹,我都係攞份 Movers 表幾乎日日同佢默字,一隻串 3-4 次, ...

絕對明白,唔係只記一次,試過每日都有去記同一個字,但耐咗又係唔記得

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我英文都唔好,但自從入左呢間公司,日日都對住外國人 聽同寫都比以前掌握好左,唯獨講就真係同native 有段大距離

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Elfinkit 發表於 18-9-23 11:43
你好叻呀,俄文都識

不過自問真係完全無言語天份,”學”咗英文咁耐,仍然 ...

如果你日常生活少接觸外國人的話,你可以先由"煲劇" 開始。
我自己睇netfxxx,用手apps download 定d英美劇/節目/電影,揀英文字幕睇,睇睇吓你自然會明佢講乜,d字點讀同點用。
我近期鍾意睇家居生活類節目,用字比較生活化。

當然,可以直接同外國人傾計最好,唔好怕比人笑。冇的話,自己唱多d英文歌。

香港人最鍾意笑返香港人英文講得差,經常一句 " 講得咁差,好心佢唔好講 ", 但唔講又點會進步?

加油!

珍珠宮

日日幫仔檢查功課,自己當重溫一下,都進步不少。為了教仔,又攞返本grammar in use 睇下,又多左睇明珠台,都幾有幫助架可能基礎左小小

寶石宮

2023年兔年勳章

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

親子王國15週年勳章

kenshiro18 發表於 18-9-24 17:06
請教下俄羅斯人成日講“ha la sor" 同 “da 歪”
點解呢?

Хорошо (Kharasho) 即係 OK,俄羅斯人都會講 OK 但少。

Давай (Davai) 係 “Come on”。

333s    發表於 18-9-26 11:07

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

留毛學嘢
我自覺都無乜語言天份,所以好羡慕啲人聽歌/睇劇都學到外語
我發覺自己「聽」呢方面特別弱,睇港劇/戲就算講廣東話,我都要睇字幕,如果齋靠聽我
可能只聽到8成
所以我成日懷疑自己係咪有咩問題,連母
語都唔係好聽得掂

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

CML2006 發表於 18-9-23 12:28
如果你日常生活少接觸外國人的話,你可以先由"煲劇" 開始。
我自己睇netfxxx,用手apps download 定d英美 ...

請問netfxxx係?可開埋後面的字?

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

我唔係英語達人,不過都想與你共勉。
無論想學咩,只要有心去開始,已經近成功多一步。
我至今仍然書不離身,咩topic 都睇下,越發覺得自己好多野都唔識,但開心嘅係,每天都識多少少
日子有功,有一天你也會發現自己的進步

子爵府

親子王國15週年勳章

kenshiro18 發表於 18-9-24 17:41
thx thx
搵到個識俄文人真好
你做邊行ga ?有時好難搵俄文翻譯,要係大陸先搵到

我大學生,俄文都係半桶咋,睇就得,聽就唔多得。
Da 係 yes,no 係 net

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

占妹 發表於 18-9-24 17:26
請問netfxxx係?可開埋後面的字?

xxxxlix

首頁

尾頁

跳至