自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

kenshiro18 發表於 18-9-23 11:27
高鐵香港段今日(23日)通車,有乘客攜帶的行李超出高鐵要求,有人不滿索性離開,亦有人將行李壓縮以達到要 ...

人地一早都講明, 就唔好話人地唔俾入, 唔好以為大陸高鐵唔理, 香港高鐵就可以

俾紅白袋你真係幫助你上車了

禁止訪問

珍珠宮

洋洋 發表於 18-9-23 17:27
Jr 北海道去東京和四國嘅特急線都有行李放置區,有門好似個房仔咁。

係嗎? 宜家新形號列車有放喼位? 我睇過類似日本風情畫既節目,話去山形,秋田既新幹線有預留位置俾乘客放滑雪用具,非滑雪季節應該可以俾人擺喼。

最新既新幹線我只坐過九洲新幹線既mizuho, 由博多去新大阪。 北海道則坐過由札幌去富良野同旭川既特急,都係未見過有專用放喼位。

複式洋房

個位男型議員又唔見佢走出來示威???

當日上台講好似世界末曰, 又話一地兩檢乜乜乜, 公安會上地面捉人

煽動唔到人, 又再摺埋

禁止訪問

珍珠宮

我見識少,喺日本坐過,見過有最正式既專門擺喼既行李位既就只有分別去成田機場同關西機場既narita express 同特急haruka.

公爵府

cattz288 發表於 18-9-23 16:54
咁即係車箱設計有問題, 唔夠行李架! 其實我多年前坐過JR, 不過斷左片! 唔記得行李架係點 ...

希望幫到您

https://m.commonhealth.com.tw/article/article.action?nid=65170
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

WWT1234 發表於 18-9-23 18:05
希望幫到您

https://m.commonhealth.com.tw/article/article.action?nid=65170

笑c我 唔該晒!老公話因為做得多全身麻醉手術事喎!
放下自在

複式洋房

建制派立法會議員尋日喺社交網站貼出另類「尋人啟事」,字裏行間暗寸喺之後多宗冧樹事件中「潛水」。

該啟事形容其瘦削身材,自上月現身港大石牆瀕塌大樹現場後,本月六日及八日都有大樹倒塌,但係陳氏就一直未現身。啟事上指「余甚掛念,連日大雨,余憂其潛水太深,恐生意外」,任何人士如發現其行蹤,請即告知。

複式洋房

冧樹事件中「潛水」
高鐵開通「潛水」

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

kenshiro18 發表於 18-9-23 11:27
高鐵香港段今日(23日)通車,有乘客攜帶的行李超出高鐵要求,有人不滿索性離開,亦有人將行李壓縮以達到要 ...

佢以為自己係咩
又一以為世界圍住佢轉

珍珠宮

洋洋 發表於 18-9-23 18:09
唔係而家,都廿年前喇,係以前後生先會拎住個喼搭火車,而家宅急便

係噃, 宜家宅急便盛行,係多咗宅急便提供行李寄運服務,多咗人可以輕身旅行,搭火車。

大宅

Alex123 發表於 18-9-23 11:59
我係國內坐高鐵,基本上係唔理,會照比上車。

我正想講。d人過年返鄉下大包細包一定過130cm,我都係第一次聽規矩係因為國內高鐵定。

申利:坐國內高鐵超過二百次。

6w6d: 0.9cm
11w2d: 4.5cm
16w: 9cm

複式洋房

其實我都坐過高鐵, 新幹綫幾次, 每次都是用29寸喼, 都OK.

唔通坐完飛機, 用29寸喼,來香港玩完,就要換細喼??

珍珠宮

2018復活節勳章

在內地搭過多次高鐵/動車,喜歡中短程坐火車,在外地旅遊亦首選火車出行,對香港高鐵也是有期望的。
我覺得部份問題是出自港鐵,主要是動感號列車車廂內的存放行李的設計。歐洲的火車,放大喼完全沒問題。內地高鐵的行李尺寸限制,中國鐵路局官網12306是這樣說的:

每件物品外部尺寸长、宽、高之和不超过160厘米,杆状物品不超过200厘米,但乘坐动车组列车不超过130厘米;

http://www.12306.cn/mormhweb/tlcs/201505/t20150512_16580.html

所以內地真正的的高鐵(G字頭的班次)是有雙層大行李架的,車卡尾的座位後亦可以放大行李,放大喼也沒問題。至於內地的動車班次,例如C字頭的深圳(羅湖)到廣州東的和諧號班次,就沒有雙層大行李架,但有大行李的話,雖然違規,列車服務員也不會刁難,通常喼都會放在車門附近。

但港鐵營運的高鐵(也全是G字頭的班次),行李卻嚴格限制在130cm,跟全國其他地方高鐵的160cm,是不一樣的,產生了銜接問題。同一列高鐵,從內地車站開來香港時,限制是160cm,在香港開出時,限制卻變成了130cm。況且香港出發的長途班次,例如去北京、上海或貴陽,是由內地鐵路局的高鐵列車負責,即不是動感號那些,是有雙層大行李架的。雖然港鐵已經事先聲明限制是130cm,但這個限制又是否適合一刀切?動感號可以跟動車的規則,而其他鐵路局派的列車比較適合跟全國的規則。

子爵府

RelaxHippo 發表於 18-9-23 16:17
我盡量少轉酒店,因為懶執喼。 我會以一個交通方便, 生活配套好既城市做據點,喺度stay幾日, 以此為中心 ...

明白!即係用錢解決問題。但一家四口又好難咁做,淨係酒店毛巾已經唔會用。
仲要你唔買嘢返香港!

珍珠宮

馬爾太 發表於 18-9-23 20:57

明白!即係用錢解決問題。但一家四口又好難咁做,淨係酒店毛 ...
自從我某年執屋執咗掉咗一大堆無用過既手信, 擺設, 衫等, 我就減少去買無謂嘢, 將啲錢食豪啲, 偶爾住好少少, 拖行李時坐舒服啲既交通工具, 對自己好啲, 免得買咗一大堆嘢返屋企無用過, 到無位時又要忍痛掉晒佢. 如果真係唔敢用酒店毛巾, 唯有帶兩條細啲, 快乾既毛巾嚟用.

子爵府

RelaxHippo 發表於 18-9-23 21:10
自從我某年執屋執咗掉咗一大堆無用過既手信, 擺設, 衫等, 我就減少去買無謂嘢, 將啲錢食豪啲, 偶爾住好少少 ...

去埃及8日,點都會轉酒店,亦會買嘢。
去歐洲更加冇可能唔轉酒店!因為連國家都轉埋!

首頁

尾頁

跳至