自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

kenshiro18 發表於 18-9-23 11:27
高鐵香港段今日(23日)通車,有乘客攜帶的行李超出高鐵要求,有人不滿索性離開,亦有人將行李壓縮以達到要 ...

佢唔知固然出事。
但想想高鐵的作用,競爭對手的優勢,行李大小的限制都反應/經營者短視,尤其託運做不到同步,簡直荒唐。

珍珠宮

2024年龍年勳章

千千萬萬 發表於 18-9-24 05:20
我睇完新聞都O嘴,我真係冇估到大喼唔上得車。我D外國朋友仲好開心香港開通高鐵,佢地仲話飛嚟香港然後搭 ...

係啦

男爵府

kavenzou 發表於 18-9-23 23:01
同意,我識過高鐵坐5個鐘,patpat痛
反而動軟臥舒服好多,唯一一次(出差買吾到機票),12個鐘好 ...

依家傳統火車基本上夜間行駛,所以臥鋪仲好,訓一晚,第二日一早到目的地,同埋少左人搭,好清靜,又冇左D車仔推嚟推去賣嘢。

男爵府

admiral2525 發表於 18-9-23 23:57
動感號只走短途線,設計上沒有考慮需要轉乘其他高鐵的乘客的行李需要,這是短視。更差的是,港鐵將動感號/ ...

妳講得好好。如果短途線真係好多選擇,唔需要一定搭高鐵。本身開通高鐵直達內地各大城市係期待㗎,但行李限制真係令人失望lo..

男爵府

eddieman 發表於 18-9-24 06:47
行李政策並不白痴,白痴既係港豬啫!俾人強姦仲咁開心!

妳又啱wo..

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

3b 發表於 18-9-23 11:51
昨晚聽新聞時,如果行李超出標準, 不是可以比錢寄存在貨卡嗎?

高鐵無貨卡的~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

一個正常旅行喼唔上得高鐡
咁坐高鐡只係for 人地一日遊?

而家人地都係鬧個行李尺寸規矩有問題姐

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Alex123 發表於 18-9-23 11:59
我係國內坐高鐵,基本上係唔理,會照比上車。

x 2

對,坐過幾次,两人两個大喼一樣比上,是跟團,因旅行沒有提不淮用大喼~

但如果國內遊客到港後回去,大喼上唔到,大喼便留在香港了~

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

admiral2525 發表於 18-9-23 23:57
動感號只走短途線,設計上沒有考慮需要轉乘其他高鐵的乘客的行李需要,這是短視。更差的是,港鐵將動感號/ ...

我估呢個限制實會放寬! 唔係點接軌
放下自在

珍珠宮

千千萬萬 發表於 18-9-23 12:56
我覺得高鐵好笑D lo,如果洗左咁多錢起條高鐵,但普通旅行用既大size喼唔上得車,咁呢條高鐵比邊D人用?去 ...

係囉, 如果我去北京上海一個星期, 又預買下手信, 一定會至少用個28寸大喼, 如果唔得咁我唯有選擇搭返飛機

去歐洲坐火車大喼都係就咁攞上火車, 每卡卡頭都有個位俾人放大形行李, 我唔知高鐵有無

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

千千萬萬 發表於 18-9-24 05:33
咁香港洗咁多錢起高鐵為乜?

我點知佢起來為乜,起唔起都唔係你同我可以話事,既然人哋起好又定下咁既規矩,咪遵守囉,遵守唔到咪唔好搭或轉其他方式,好簡單

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

香港人.......

行李過大職員派紅白藍
https://youtu.be/tpiWXB0uszw
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

kenshiro18 發表於 18-9-23 11:27
高鐵香港段今日(23日)通車,有乘客攜帶的行李超出高鐵要求,有人不滿索性離開,亦有人將行李壓縮以達到要 ...

成家有排比人笑。 咁on居嘅人仲以為自己好啱。 痴得夠晒暈巡。 一開口都知呢啲人咩層次

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

白痴羅生

男爵府

回覆樓主

咁比紅白藍又真係白痴嘅!應該唔比就啱!
或者用個真行李箱,香港人即刻話你貼心
利申:支持祖國 反對移民

伯爵府

親子王國15週年勳章

Robinrobinrobin 發表於 18-9-23 15:12
終於有人講喇
其實真係好低能
世界各地好多呢啲長途鐵路都可換拖大喼入去

我一定搭唔到高鐵
外國回港想返國內行下,我個26吋已經過大,冇可能又執個細喼為坐高鐵
去日本台灣歐洲都好,只要飛機Ok,鐵路都可以上到
佢跟本只就內地客
冇諗過外國客d行李點搞,有d背包客,個back pack 一定過大
要寄運加錢冇問題,但要幾日後先到,有鬼用

象牙宮

2024年龍年勳章

cattz288 發表於 18-9-24 07:19
我估呢個限制實會放寬! 唔係點接軌

希望港鐵係行李上,可以改進服務。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

eddieman 發表於 18-9-24 06:47
行李政策並不白痴,白痴既係港豬啫!俾人強姦仲咁開心!

其實成件事兩邊都有唔妥當既地方, 但無需用到白痴, 港豬, 強姦呢d字眼囉
放下自在

男爵府

回覆樓主

首頁

尾頁

跳至