行李過大被要求換紅白藍袋 受阻港人:行李政策「白癡」

kenshiro18
|

高鐵香港段今日(23日)通車,有乘客攜帶的行李超出高鐵要求,有人不滿索性離開,亦有人將行李壓縮以達到要求。 羅先生一家四口包括年幼的女兒專程請假到武漢七天自由行,在準備入閘一刻被告知其中一件行李尺寸超出40厘米,港鐵職員指可以向家庭提供紅白藍膠袋承載行李,另可提供行李箱寄存服務待羅先生一家回港後領取。羅先生深表不滿,直斥旅遊攜紅白藍膠袋相當不便,形容行李政策「白癡」,並表示以後乘搭高鐵會三思。

https://topick.hket.com/article/2166938/

行李規定講咗咁耐都仲唔知,究竟係自己白痴定高鐵白痴?
lingluk1306
|
佢都好蠻不講理 搭之前應該要睇規條
sambb
|
講左咁耐, 好明顯係咋咋帝, 今日第一日坐, 扮唔知就講唔通。
wcpcelia    發表於 18-9-23 16:03
bbshop_bb
|
咁樣搬個雪櫃都得啦
Huihuiiuh
|
搭之前會唔知行李安排, 咁真係幾白痴
kenshiro18
|
仲要一家人去
呢d老豆靠唔住
yamaneko
|
kenshiro18 發表於 18-9-23 11:41
仲要一家人去
呢d老豆靠唔住

可能哩啲老豆就係諗住用小朋友做擋箭牌呢。
mameme
|
呼籲大家人人回返佢一句:

白痴!
tweetydisney
|
自己唔睇清楚規定係你自己問題,唔滿意咪唔好買票囉
Jameskey
|
高鐵唔同飛機,無機倉比你放行李,中途多停站,太大阻住通道,一家幾口坐長途最好係分兩個細喼。
stagea
|
bbshop_bb 發表於 18-9-23 11:37
咁樣搬個雪櫃都得啦

冷氣都得喎
stagea
|
mameme 發表於 18-9-23 11:47
呼籲大家人人回返佢一句:

白痴!

3b
|
kenshiro18 發表於 18-9-23 11:27
高鐵香港段今日(23日)通車,有乘客攜帶的行李超出高鐵要求,有人不滿索性離開,亦有人將行李壓縮以達到要 ...

昨晚聽新聞時,如果行李超出標準, 不是可以比錢寄存在貨卡嗎?
kenshiro18
|
3b 發表於 18-9-23 11:51
昨晚聽新聞時,如果行李超出標準, 不是可以比錢寄存在貨卡嗎?

不可以同步到達的
cattz288
|
Jameskey 發表於 18-9-23 11:51
高鐵唔同飛機,無機倉比你放行李,中途多停站,太大阻住通道,一家幾口坐長途最好係分兩個細喼。
...

每間航空公司都有唔同既行李要求, 有d比你combine計, 有d唔得! 出發前check清楚係常理喇! 人地比埋紅白藍袋同行李存倉我覺得已經做多左! 賣100蚊個都唔過份!
wawaliluk
|
高鐵香港段今日(23日)通車,有乘客攜帶的行李超出高鐵要求,有人不滿索性離開,亦有人將行李壓縮以達到要 ...

佢可以選擇唔撘,返歸!
tramtram
|

自己吾睇清楚規定, 仲話人, 冇品 + 白痴

高鐵好好啦!提供埋紅白藍, 換轉航空公司你自己諗掂佢
Alex123
|
tramtram 發表於 18-9-23 11:56
自己吾睇清楚規定, 仲話人, 冇品 + 白痴

高鐵好好啦!提供埋紅白藍, 換轉航空公司你自己諗掂 ...

我係國內坐高鐵,基本上係唔理,會照比上車。
cattz288
|
Alex123 發表於 18-9-23 11:59

行李架夠大嗎?係咪好似機鐵咁架?
kenshiro18
|
Alex123 發表於 18-9-23 11:59

呢個係分別,大陸太多有法不依
香港好尷尬
wcpcelia    發表於 18-9-23 16:04