自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

但系沒有限制,個個都帶大喼,咁車箱邊有咁多位呢?到時又嘈做咩比人帶大喼。既然已經成事實,想帶大喼的,只有坐飛機。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kenshiro18 發表於 18-9-23 11:27
高鐵香港段今日(23日)通車,有乘客攜帶的行李超出高鐵要求,有人不滿索性離開,亦有人將行李壓縮以達到要 ...

超出40cm係好多wo

男爵府

cassie0025 發表於 18-9-24 07:54
係囉, 如果我去北京上海一個星期, 又預買下手信, 一定會至少用個28寸大喼, 如果唔得咁我唯有選擇搭返 ...

其實大陸高鐵都有呢個位比人放大喼既,係香港高鐵咁低能,最好笑係好多人覺得香港高鐵對行李咁既限制係啱wo...

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

kenshiro18 發表於 18-9-23 11:27
高鐵香港段今日(23日)通車,有乘客攜帶的行李超出高鐵要求,有人不滿索性離開,亦有人將行李壓縮以達到要 ...

佢真係自己攞唻!
人地通車前好耐已經有講,新聞有報,報紙有寫!
佢仲好意思去闖關..... 都幾無賴!

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

jyjy1684825 發表於 18-9-23 14:58
D人一直在香港都係老冯咁带又大件又重嘅野搭車,所以咪唔明点解高鉄咁煩。根本就係佢地一直驳大冒,都唔知 ...

曾經.... 真係見過有人推個洗衣機上巴士,司機阻止,佢炒蝦拆蟹,更慘係乘客見搞得耐,反一齊插司機阻住地球轉!叫俾佢上車開車!跟住兩個站後,有輪椅上車!又鬧一輪...... 又係小個司機,話人地好屈服俾個洗衣機上車.....
乜都係人地唔啱架!自己無唔啱架!

珍珠宮

回覆樓主:

其實未開通前已經講咗行李箱大小有規限,我唔搭都知啦!

寶石宮

2023年兔年勳章

mlcbb 發表於 18-9-24 00:58
大陸上車,大陸職員都唔會check, 唔係特別誇張,over160 都上到

內地160可上車 來港後點回程

珍珠宮

係!佢個行李政策係好白痴!但人地一早有 terms 架喎!你啱去跟唔去了解?!
會唔會自己選擇性呢?!
政策定咗,就要跟架啦!就算可能某D職員真係會有鬼揞眼時,但絕對唔會喺首日通車同埋咁多傳媒影住嘅時候發生!
另方面睇,佢唔咁定D白痴嘅政策,遲下火速「優化」,改設行李車箱,可攜大型行李寄倉,同時同步,又點邀功呢?!

男爵府

kenshiro18 發表於 18-9-23 12:01
呢個係分別,大陸太多有法不依
香港好尷尬

男爵府

大件行李客放棄高鐵啦搭直通車仲好
大件行李上到
直達廣州市中心
轉乜交通工具都方便

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

見到呢位人兄的咀臉

伯爵府

admiral2525 發表於 18-9-23 23:57
動感號只走短途線,設計上沒有考慮需要轉乘其他高鐵的乘客的行李需要,這是短視。更差的是,港鐵將動感號/ ...
同意,這是不足的地方。
去旅行坐地鐵轉搭機鐵,我会行去車尾。一

侯爵府

baby_chu 發表於 18-9-24 09:55
曾經.... 真係見過有人推個洗衣機上巴士,司機阻止,佢炒蝦拆蟹,更慘係乘客見搞得耐,反一齊插司機阻住地 ...

個巴士司機好惨!

大宅

InkCartridge 發表於 18-9-23 13:02
大陸大件行李係過到,超載都過到添。但E度係香港嘛!香港就要守規則。D人鍾意來香港生仔,打針,唔係就因為 ...

我諗起c6話佢以前上北京,太多人,~d人攞住籠雞搭火車,有人在窗口掉籠雞上車,跟住人在窗爬上火車,窗口乘客就馬上關窗, 夾住左佢個頭,佢大叫叫人放佢走,跌落地後,又叫人比番寵雞佢,乘客就開窗掉籠雞出車外。
十分卡通

伯爵府

VenusSasa 發表於 18-9-24 08:25
但系沒有限制,個個都帶大喼,咁車箱邊有咁多位呢?到時又嘈做咩比人帶大喼。既然已經成事實,想帶大喼的, ...

呢個係設計失誤啦。架車係新設計,點會唔諗到d 人要拎大行李? 你架車大過架飛機咁多,無理由搵唔到位放。大陸高鐵都俾人拎28吋啦。

伯爵府

Poyau 發表於 18-9-24 10:06
內地160可上車 來港後點回程

港鐵有紅白藍提供。個箱可以下次搭飛機黎香港拎返

伯爵府

baby_chu 發表於 18-9-24 10:13
係!佢個行李政策係好白痴!但人地一早有 terms 架喎!你啱去跟唔去了解?!
會唔會自己選擇性呢?!
政策 ...

係佢公佈得唔清楚。
之前睇新聞,一直都係話oversize 要加錢托運,點知原來唔係同車,而係寄順豐。不能同時到達,仲要有d 野唔寄得。點會有咁白痴既設計

高鐵又話俾人一個飛機以外既選擇,但連行李咁基本都做得好唔過飛機,真係好有問題

珍珠宮

mlcbb 發表於 18-9-24 11:33

係佢公佈得唔清楚。

都清楚架喎!我睇新聞、報紙,人地都有講唔係同步,行李會遲2、3日喎!

男爵府

回覆樓主:

啱啱由內地搭高鐵返西九龍站,我特登留意下,內地客(唔排除有香港人,因為唔係幾分辯到)行李反而唔多,D喼都係細到中喼,反而有一個歐洲旅行團大部分團友拎大喼,我個人都係覺得外國朋友好多都係拎大喼出門旅行。

首頁

尾頁

跳至