行李過大被要求換紅白藍袋 受阻港人:行李政策「白癡」

tramtram
|
Alex123 發表於 18-9-23 11:59
我係國內坐高鐵,基本上係唔理,會照比上車。

明白, 我吾清楚國內有冇規定 or 有規定冇監管, e 到係香港, 係香港上車, 就最好跟返香港要求, 方便大家

例如, 航空公司規定 7 kg 手提行李, 有航空公司吾會磅手提行李有多重, 但有航空公司會磅, 博吾博由你, 但出左事自己就要負責 冇得推卸。
picky1214
|
自己無睇清楚規定仲話人
PW530
|

但之前電視新聞有報導,有行李限制條款喎
PW530
|
tramtram 發表於 18-9-23 12:02

明白, 我吾清楚國內有冇規定 or 有規定冇監管, e 到係香港 ...

cbeyond
|
梗係乘客問題, 老馮到...
Alex123
|
cattz288 發表於 18-9-23 12:00
行李架夠大嗎?係咪好似機鐵咁架?

係好似機鐵咁有行李架,但好細。所以會左放左放。
通常第一排座位後面有個空位可以放行李。
whyyou
|
3b 發表於 18-9-23 11:51
昨晚聽新聞時,如果行李超出標準, 不是可以比錢寄存在貨卡嗎?

高鐵冇貨卡㗎
skmibb
|
睇新聞,佢個喼都好大下,應該手提上機都不可以。
maria2014
|
自己不對還說人家不是。
不喜歡下次不要坐
Alex123
|
tramtram 發表於 18-9-23 12:02

明白, 我吾清楚國內有冇規定 or 有規定冇監管, e 到係香港 ...

所以我覺得將來會更多爭拗。國內執行不嚴,可能南行落香港可以坐,無人理。但在香港回內地就唔比,到時一定會嘈。
agnesbee
|
香港人核心價值-全世界要遷就我
龍貓車
|
睇新聞呢個阿叔,自己有問題仲要話人白痴,佢個喼好大,起碼28吋…仲有最難頂係佢講野時郁身郁勢,好討厭呢種人
Protea
|
有d人係唔理規定的。 我試過係香港某一航空公司櫃台辦登機手續, 旁邊有人同地勤爭拗到兩個較高級的職員都黎埋, 就是為左一件大樂器不能手提上機, 嗰位乘客話個仔去過好多地方參賽及表演, 坐過好多航空公司都未曾被拒絕手提上機, 但航空公司職員表示規定已列明手提行李的尺寸, 而佢地件樂器又確係好大件, 我都唔知邊間航空公司的機上行李箱可以放得入。 最後佢地一行幾人無check-in, 好嬲咁走左。
bonniems
|
正白痴,重係電視面前大大声
cy101
|
新聞講咗好耐LA!!! 都叫人唔好攞大型行李, 即係諗住人地講下笑咩!!
PCCW2319
|
stagea 發表於 18-9-23 11:51
冷氣都得喎

或者洗衣機
cattz288
|
Alex123 發表於 18-9-23 12:18
係好似機鐵咁有行李架,但好細。所以會左放左放。
通常第一排座位後面有個空位可以放行李。
...

哦!謝謝!
stagea
|
PCCW2319 發表於 18-9-23 12:36
或者洗衣機

大型電器拉上廣州、北京都得
lyh80115
|
cattz288 發表於 18-9-23 12:00
行李架夠大嗎?係咪好似機鐵咁架?

正在坐高鐵(非香港出發),望落24寸嘅喼放得入。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
chloe2018
|

我都係大陸坐過N次,前前後後入閘嘅人大大小小行李我從來未見過被ban!可惜香港太政治,唔抓正去做會比記者做文章!