行李過大被要求換紅白藍袋 受阻港人:行李政策「白癡」

cattz288
|
lyh80115 發表於 18-9-23 12:42
正在坐高鐵(非香港出發),望落24寸嘅喼放得入。

原來放頭頂! 咁大喼真係幾危險喎
青青河邊草
|
佢講嘢態度好差
PCCW2319
|
stagea 發表於 18-9-23 12:39
大型電器拉上廣州、北京都得

但我想隨身攜帶洗衣機去北京喎
千千萬萬
|
大6高鐵我28吋喼搭過wo,冇事wo,車廂有個位襬大喼既wo...咁如果搭高鐵去旅行唔用得大喼咪好唔方便,唔係搭巴士wo...
stagea
|
PCCW2319 發表於 18-9-23 12:46

但我想隨身攜帶洗衣機去北京喎

笑死了
BGCOME08
|
人哋仲要free個十幾廿蚊個紅白藍俾佢,好心就收聲,一係返歸啦,自己無腦兼白痴仲响度嘈,係好多香港人嘅特色。
InkCartridge
|
kenshiro18 發表於 18-9-23 12:01
呢個係分別,大陸太多有法不依
香港好尷尬

香港職員難做,大陸鐵路職員尷尬,大陸鐵路高層要覺得羞愧。
chasiusiu
|
chloe2018 發表於 18-9-23 12:42
我都係大陸坐過N次,前前後後入閘嘅人大大小小行李我從來未見過被ban!可惜香港太政治,唔抓正去做會比記 ...

我都係大陸坐過 n 次高鐵,見好多坐長途既行李都好大件,仲加大包細包,我諗佢地係香港會過唔到行李限制囉
Chowying
|
BGCOME08 發表於 18-9-23 12:48
人哋仲要free個十幾廿蚊個紅白藍俾佢,好心就收聲,一係返歸啦,自己無腦兼白痴仲响度嘈,係好多香港人嘅特 ...

free 既 已經好多,重佢咁想點
RelaxHippo
|
我覺得帶咁大個喼坐高鐵係揾自己笨

個喼大,抬上去頭上行李架要好有力, 我唔夠抬上抬落。 如車頭車尾行李位full咗, 咁大個喼擺喺自己腳前,阻人阻己。

唔駛講話高鐵白痴,喺日本搭新幹線 / 特急帶大喼都一樣係揾自己笨,一樣有咁嘅情況
千千萬萬
|
我覺得高鐵好笑D lo,如果洗左咁多錢起條高鐵,但普通旅行用既大size喼唔上得車,咁呢條高鐵比邊D人用?去旅行唔係個個hand carry細細件行李搞定lo...
BGCOME08
|
Chowying 發表於 18-9-23 12:54

free 既 已經好多,重佢咁想點

唔知呀,新聞話提供嘛,所以我估係free咋,咁有得提供但要錢都好啦,自己seven咗,有個袋俾你用仲想點?
硬任務
|
kenshiro18 發表於 18-9-23 11:27
高鐵香港段今日(23日)通車,有乘客攜帶的行李超出高鐵要求,有人不滿索性離開,亦有人將行李壓縮以達到要 ...

係個乘客自己無知仲走出黎講,真係唔怕朋友笑佢無常識!
Queen2016
|
佢可能以為搭高鐵似搭飛機
InkCartridge
|
大陸大件行李係過到,超載都過到添。但E度係香港嘛!香港就要守規則。D人鍾意來香港生仔,打針,唔係就因為香港有法可依,可信可靠咩?個個都有法不遵,帶件大行李,萬一有意外,行李阻塞求生通道,邊個負責?
tansyneko
|
扮哂嘢,試下搭飛機又同人講行李政策白痴囉
洋洋
|
agnesbee 發表於 18-9-23 12:23
香港人核心價值-全世界要遷就我

老實,我搭過歐洲多國和俄羅斯高鐵,全部都可以帶29吋喼上車,高鐵旅遊係陸路遠程,行李不會太少,車箱有大行李架,唔明香港點解只可130cm,行李放頭上,係咪架車設計有問題?
當然,規則不能改,可以唔搭

Alex123
|
chloe2018 發表於 18-9-23 12:42
我都係大陸坐過N次,前前後後入閘嘅人大大小小行李我從來未見過被ban!可惜香港太政治,唔抓正去做會比記 ...

又唔可以話香港媒體引起這問題喎!
例係高鐵公司訂立,唔比入閘又係高鐵職員,記者都係如實報導。

其實高鐵公司覺得自己有理咪照放行,到時有人問咪話為方便旅客酌情處理囉。
覺得自己有理,怕乜人大做文章。
Alex123
|
RelaxHippo 發表於 18-9-23 12:54
我覺得帶咁大個喼坐高鐵係揾自己笨

個喼大,抬上去頭上行李架要好有力, 我唔夠抬上抬落。 如車頭車尾行 ...

通常第一排座位附近是有行李架。
lyh80115
|
cattz288 發表於 18-9-23 12:45
原來放頭頂! 咁大喼真係幾危險喎

唔會,行車好穩定,而且係斜向牆身。