行李過大被要求換紅白藍袋 受阻港人:行李政策「白癡」

yurijm
|
千千萬萬 發表於 18-9-23 12:56
我覺得高鐵好笑D lo,如果洗左咁多錢起條高鐵,但普通旅行用既大size喼唔上得車,咁呢條高鐵比邊D人用?去 ...

我都有呢個疑問
一行四人一家人,唔通真係要分拆成4、5個細喼?
28吋喼係去旅行既呎寸
高鐵咁都上唔到,仲有乜人會去撘?
Alex123
|
洋洋 發表於 18-9-23 13:12

老實,我搭過歐洲多國和俄羅斯高鐵,全部都可以帶29吋喼上車, ...

呢樣嘢比較煩,香港人超大行李還可以轉用紅白藍袋,行李箱先寄存,回香港先取回,但外國旅客唔知,回程又不一定會回香港。
我之前在國內同過歐州客人坐高鐵,佢哋都係大件行李,現在只能去深圳或廣州上車。
Alex123
|
cattz288 發表於 18-9-23 12:45
原來放頭頂! 咁大喼真係幾危險喎

在國內坐的經驗,如果放頭頂上的行李凸出過架,車廂服務人員會叫你攞返落來。
admiral2525    發表於 18-9-23 15:02
celiagrace
|
官方一早公布行李尺寸限制, 自己唔留意仲話人
B-bu
|
好早話左有規定。 佢自己唔睇清楚唔可以話人喎。
KarenC
|
睇電視見到佢咁講都想鬧佢,咩上到飛機點會上唔到高鐵,明明係兩種交通工具,自己唔留意仲惡人先告狀
mocha20150323
|
40釐米真係好細
Nicole-hui88
|
係囉,唔鍾意咪唔好搭高鐵,再唔係去到福田再上咪無人阻止佢,家下攞把刀逼佢咩
tramtram
|
Alex123 發表於 18-9-23 12:22
所以我覺得將來會更多爭拗。國內執行不嚴,可能南行落香港可以坐,無人理。但在香港回內地就唔比,到時一 ...

覺得煩咪吾好坐
肯自律問題就少好多
popocat
|
kenshiro18 發表於 18-9-23 11:27
高鐵香港段今日(23日)通車,有乘客攜帶的行李超出高鐵要求,有人不滿索性離開,亦有人將行李壓縮以達到要 ...

好心佢啦!失禮香港人
tramtram
|
Nicole-hui88 發表於 18-9-23 13:47
係囉,唔鍾意咪唔好搭高鐵,再唔係去到福田再上咪無人阻止佢,家下攞把刀逼佢咩
...

好橋
WWT1234
|
sambb 發表於 18-9-23 11:37
講左咁耐, 好明顯係咋咋帝, 今日第一日坐, 扮唔知就講唔通。

啱啱睇新聞,佢係一家大細㗎。
而事實上佢又真係第一次搭。
洋洋
|
Alex123 發表於 18-9-23 13:27
呢樣嘢比較煩,香港人超大行李還可以轉用紅白藍袋,行李箱先寄存,回香港先取回,但外國旅客唔知,回程又 ...

我咁諗,去歐洲旅行經過唔同國家,通常唔會返轉頭,套入香港高鐵,130cm+紅白藍+寄存真係唔得,唔知係咪淨係for香港人搭?
李斯特
|
洋洋 發表於 18-9-23 13:12

老實,我搭過歐洲多國和俄羅斯高鐵,全部都可以帶29吋喼上車, ...

_kapo
|
我睇新聞時都覺得白痴果個係佢
自己無知就笠水啦
話搭飛機可以,點諗到高鐵唔得
飛機有寄倉行李喎先生,你個老連咁大嘅喼搭飛機都無得手提啦
_kapo
|
紅白藍唔駛你俾錢買仲想點
Alex123
|
yurijm 發表於 18-9-23 13:22
我都有呢個疑問
28吋喼係去旅行既呎寸

除了行李尺寸外,其實有乜可以帶上車也要留意,特別是液體及金屬類的刀具及剪刀。
有些家庭可能會帶一把小剪刀方便旅行時幫小朋友剪細食物,但可能會唔比帶。另外有些人可能會帶把小軍刀去旅行,以前坐飛機會寄倉,所以無問題。
我就試過在國內帶一個外國客,佢行李箱內有一套貨辦是一般西餐廳用的金屬餐刀及义,是在飛機上用餐也可能會派的一款餐刀,但安檢職員唔比帶,點解釋也唔可以,最後只能棄掉。其實刀唔比攞我是知道,但估唔到無危險性的餐刀也唔比。但其實之前坐過兩程高鐵也沒有事,就是這一程的安檢人員唔比。

Alex123
|
yurijm 發表於 18-9-23 13:22
我都有呢個疑問
28吋喼係去旅行既呎寸

另一樣係酒精類飲料,我見過有人帶了一箱4支酒,一樣過唔到安檢,唔比帶。好似話酒精類也唔可以帶,但不知道是否真係。所以買了酒就要注意。水就有可能要打開飲一口。

Charlotte_mom
|
嘈嘈嘈上晒報,最後咪死死地氣改用紅白藍!
Charlotte_mom
|
Protea 發表於 18-9-23 12:25
有d人係唔理規定的。 我試過係香港某一航空公司櫃台辦登機手續, 旁邊有人同地勤爭拗到兩個較高級的職員都 ...

仔樂團去海外,成班輪住寄樂器(搭KA)
果刻好慶幸我仔枝長笛可以跟身
D人成日都係咁,大聲嘈就當自己岩
Protea    發表於 18-9-23 15:19