自由講場

跳至

首頁
56789...12

尾頁

珍珠宮

WWT1234 發表於 18-9-23 15:37
咁⋯條高鐵就唔值咁貴。
你唔明白高鐵既價值同鐵路旅遊既樂趣啫。

子爵府

RelaxHippo 發表於 18-9-23 15:54
我一個24吋喼遊日本, 8日又係佢, 14日都係佢。 返嚟頂多加一個手提旅行袋。 再大size既喼我攞唔起,我 ...

真心求教:帶幾多日衫?唔轉酒店?用酒店毛巾用品?

禁止訪問

子爵府

cinda72. 發表於 18-9-23 15:59
拿,去旅遊,1個24吋10日我都認為ok既
但回程,絕對係好可能24*3咁返,咁就大鑊啦
...

佢話一家四口去日本8日都係24吋喼喎!真心想知點執,俾個reference我都好吖

禁止訪問

水晶宮

2024勳章

我係內地搭高鐵,試過坐我後面兩位女士帶了兩個超大行李箱,唔可以擺係行李架上,又唔放心放係兩節車廂中間位,就直接放係座位前,緊貼住佢對腳,好啦,咁個超高行李箱就頂實住我椅背,唔準坐係前面嘅我地往後放哪怕是小小位置,我全程要90度坐直直幾個鐘,真係好黑人憎

珍珠宮

馬爾太 發表於 18-9-23 15:59
真心求教:帶幾多日衫?唔轉酒店?用酒店毛巾用品?
我盡量少轉酒店,因為懶執喼。 我會以一個交通方便, 生活配套好既城市做據點,喺度stay幾日, 以此為中心再去週邊即日來回既短途旅行。 揀有coin laundry既商務酒店住, 唔駛帶咁多衫, 用酒店毛巾, 日用品喺當地買。 我喺日本就係咁旅行, 買全國pass, 由東京搭去名古屋, 喺度stay 幾日再坐特急去高山, 白川鄉行下, 即日來回。 再去stay 京都, 甚至將個喼留喺京都酒店, 再帶旅行袋住兩晚博多, 玩一日廣島再返嚟, 再由京都搭新幹線返東京。 一個24吋喼走天涯。

伯爵府

wawaliluk 發表於 18-9-23 11:54
佢可以選擇唔撘,返歸!

珍珠宮

...
真係咁既情況就緊係將部分行李寄返嚟。 自己拎咁多行李, 太為難自己了。

珍珠宮

...
真係咁既情況就緊係將部分行李寄返嚟。 自己拎咁多行李, 太為難自己了。

侯爵府

RelaxHippo 發表於 18-9-23 15:55

同意!
啲人好唔明, 火車旅遊同飛機係兩回事, 如果唔係, 歐洲啲火車團都唔會咁受歡迎.
我坐過一次高鐵, 沿途可以見到路軌兩旁的風景和農田, 真係同香港好唔同的景觀.
啲人為左踩高鐵而踩, 但其實, 啲人去日本咪一樣係咁坐JR.
點解又唔下下坐內陸機?

珍珠宮

青青河邊草 發表於 18-9-23 16:30
同意!
啲人好唔明, 火車旅遊同飛機係兩回事, 如果唔係, 歐洲啲火車團都唔會咁受歡迎.
我坐過一次高鐵, 沿 ...
大陸地大物博, 一條京廣高鐵巳經cover 咗唔同地貌, 坐高鐵睇風景絕對有趣。

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

洋洋 發表於 18-9-23 16:47
唔係踩香港高鐵,歐洲火車有行李架,可以放29吋喼,足夠長途旅行穿州過省,多數人都唔會走回頭路。但香港 ...

咁即係車箱設計有問題, 唔夠行李架! 其實我多年前坐過JR, 不過斷左片! 唔記得行李架係點 希望有改善喇
放下自在

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

睇咗電視條片,傻的嗎?一早講咗標準呎吋,佢仲帶件巨型行李。

侯爵府

任何一種交通方式都有優缺點, 自己係要先去了解下, 然後再衡量邊樣係比較可取. 呢個世唔會所有嘢都一百分, 如果覺得A餐唔得, 就應該揀B餐, 而唔係食緊塊火腿, 又話隔離條香腸好食. 香港人呢幾年變到好鬼自我中心.

公爵府

RelaxHippo 發表於 18-9-23 15:55

我只係明白票價貴同唔方便㗎咋。

呢啲虛無飄渺嘅價值同旅遊樂趣,自問我自己唔識享受。

珍珠宮

cattz288 發表於 18-9-23 16:54
咁即係車箱設計有問題, 唔夠行李架! 其實我多年前坐過JR, 不過斷左片! 唔記得行李架係點 ...

新幹線 / 特急無專門擺喼既位置,一係擺上頭頂既行李架,一係坐車廂第一行(前面有多少少空間容納到喼), 一係擺喺車廂最後嗰行位既後面。 我每次拖行李搭新幹線,都會喺綠色窗口交form book 位時好煩咁問職員俾我坐最後嗰行/ 最近車廂尾嗰行, 同時希望車廂尾個位無其他人擺咗喼。 我無咁好力抬喼上頭頂

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

RelaxHippo 發表於 18-9-23 17:14
新幹線 / 特急無專門擺喼既位置,一係擺上頭頂既行李架,一係坐車廂第一行(前面有多少少空間容納到喼), ...

原來可以咁!
放下自在

珍珠宮

kenshiro18 發表於 18-9-23 11:27
高鐵香港段今日(23日)通車,有乘客攜帶的行李超出高鐵要求,有人不滿索性離開,亦有人將行李壓縮以達到要 ...

通常傻嘅人係會話返人傻嘅!

首頁
56789...12

尾頁

跳至