小一派位、請教如校網學校不足30間

Flowerpig
|
請問是填哂20間就收工定重覆填滿表格?

我聽講如漏空可能會被求其掉到有空位既學校..

謝謝
cattz288
|
Flowerpig 發表於 18-9-23 12:01

重覆填, 咁好笑?
黃二少奶
|
唔會嫁,我女校網都係得10零間學校,總之填哂校網內所有學校,佢點派都係派番校網內
babywater
|

我地果區得11間,一間冇人想讀,三間女校,只有七間俾我填,不過我是保守型,最後中第一
gigi1227
|

你最好了解清楚填表方法/策略

好似我之前填表咁, 我分出大熱門6間, 唔放第一根本無機會入,

放第二志願或之後只係浪費左志願
所以大熱門六選一之後, 餘下五間, 我沒有放入任何志願, 因肯定唔會有位入到

hellohellojenny
|

如果校網得20間,填晒呢20間就得。
sinyeechu
|

會呀,46/48校網就係咁
SaBB
|

填哂20間收工、不用重覆填
魔怪媽媽
|

唔會重覆,填晒20間就可以
Angel_Rose
|
gigi1227 發表於 18-9-23 12:07
你最好了解清楚填表方法/策略

好似我之前填表咁, 我分出大熱門6間, 唔放第一根本無機會入,
你番說話我想起老公個表姐,佢女剛上小一,當年佢頭3志願放曬大熱,最後搞左入寶校,佢朋友就用你番說話黎教佢,表姐話,佢係working 媽,以為簡校會比佢地易啲中先咁樣填,無想過會吳中,乜叩門野都無準備,我心諗,乜派位有得在職媽媽嘅孩子優先咩?

好彩佢最後成功請左幾日假同個女撲學校,轉左去一間次熱
wan_sosin
|
區內有幾多間填晒幾多間就得
至愛朱古力
|
勸你聽下小一派位講座先填!我第一次聽人重覆填滿 30格。你校網有幾多填幾多就得喇。
Charlotte_mom
|
政府計過數,你果區就算得5間,都一定夠學位俾果區學生(有時計過唔夠,會用借位、大肚班、加班、短命學校等方法解決問題)
總之填晒就得,你唔填晒,都係會派果區學校俾你,不過係剩返最後無人要嘅位

網上話唔填就派去大嶼山(包括所謂升學顧問講)全部係不負責任嘅吹水,唔好信
李露眉
|
我想問統一派位交表deadline係米一月?
mandy952
|

冇填寶校
KTKTKT5
|

重覆填有咩用?

第一志願係華仁, 第二志願係皇仁, 第三喇沙, 頭三個志願入唔到, 好可能係因為分數唔夠唔夠人爭入唔到, 寫得第一二三志願都入唔到, 唔見得寫第四五六志願會入到。

例如: 你去快餐店叫燒鵝飯, 佢話今日燒鵝飯賣哂, 咁你就轉吓燒鴨燒雞啦, 你一直企係度重覆燒鵝飯咪浪費你剩下寶貴嘅午飯時間
Charlotte_mom
|
KTKTKT5 發表於 18-9-23 14:19
重覆填有咩用?

第一志願係華仁, 第二志願係皇仁, 第三喇沙, 頭三個志願入唔到, 好可能係因為 ...

總有人硬頸地以為問多幾次人地就買你怕,要咩有咩
crystal5142000
|
你個區有幾多間就填晒佢,唔洗重覆填。
kitbebe
|
當年我只係填左3間, 如果派唔到就讀私校. 得20間最多咪填晒20間囉!!
Potato_K
|
李露眉 發表於 18-9-23 14:10
我想問統一派位交表deadline係米一月?

Yes