自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章

gigi1227 發表於 18-9-23 12:07
你最好了解清楚填表方法/策略

好似我之前填表咁, 我分出大熱門6間, 唔放第一根本無機會入,

我都係第一填大熱, 第二填次熱

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

Angel_Rose 發表於 18-9-23 13:26
你番說話我想起老公個表姐,佢女剛上小一,當年佢頭3志願放曬大熱,最後搞左入寶校,佢朋友就用你番說話黎教佢, ...

乜你老公的表姐冇“温書”咩?邊個話派學校有優先ga? 佢自己諗出黎

子爵府

Potato_K 發表於 18-9-23 17:49
我都係第一填大熱, 第二填次熱

我分左次熱好似三間, 之後就係寶校類,

我印象中就係咁碌落去放表, 入寶校都希望自己選, 希望唔駛跨區

我當時就係俾北區回流返北區個年, 唔填埋寶校, 個時見有D俾左去大埔

當一D家長, 將大熱的放第二志願, 我覺得大部份佢地係唔明白點分配先會咁填, 唔中第一, 九成寶校

當然有D可能己有私校, 或又可能想方便叩門個表好睇D

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

babywater 發表於 18-9-23 12:06
我地果區得11間,一間冇人想讀,三間女校,只有七間俾我填,不過我是保守型,最後中第一
...

11網嗎?

子爵府

pomanlife 發表於 18-9-23 17:59
11網嗎?

珍珠宮

至愛朱古力 發表於 18-9-23 13:53
勸你聽下小一派位講座先填!我第一次聽人重覆填滿 30格。你校網有幾多填幾多就得喇。
...

成日講“填曬”(校網內所有可以揀嘅學校),啲人就慢慢傳成“填曬30格”,再演變成“重覆填曬30格”,吾奇。

同樣,建議樓主去下啲派位講座,了解下成個派位機制。吾好好似上面jm c6嗰表姐咁,在職媽優先都俾佢諗到。

公爵府

填曬20間就可以,寶校都要填,如果咁唔好彩,同區寶校都好過跨區寶校
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

珍珠宮

sunnymama2 發表於 18-9-23 17:52
乜你老公的表姐冇“温書”咩?邊個話派學校有優先ga? 佢自己諗出黎
...
從老公表姐的fb中得知,佢絕對係無溫書,wm優先係佢覺得,原因係佢家姐(即老公的大表姐)都係wm,佢啲細路全部都入到第一志願,所以佢先咁認為

好彩佢有朋友+我老公識野,大家教佢叩門,先未為晚也

之後我再望下自己老公,慶幸老公不是傻

首頁

尾頁

跳至