自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

內地職員隻眼開隻眼閉執法會令到香港高鐵好尷尬,內地居民落泥時冇問題,上返去香港職員跟足規矩話唔得,職員又會俾人鬧
隔離po都有人話上面係唔多理行李尺寸,今朝係高鐵嘈個位先生可能搭慣,所以知道內地做法

記者成功將尺寸超標的行李帶上高鐵車廂。

1/3

[p=28, null, left]按內地規定,乘客搭高鐵不得攜帶長闊高總和超出一百卅厘米的行李上車,惟東網記者實測後發現規定實際是一紙空文,內地高鐵站職員默許乘客帶尺寸超標行李上車,更明言對此會「扮睇唔到」,若不是「超巨大的東西」就可以。即使乘客想守規矩,將超標行李託運,內地車站卻無託運服務。

記者日前攜帶一個長闊高總和達一百四十九厘米的行李箱,分別於深圳北、光明城及廣州南三站乘搭高鐵,經過安檢時職員,未有檢查行李尺寸是否超標便放行。記者曾向深圳北站職員查詢如何託運大型行李,職員回覆指該站沒有託運服務,又稱:「只要不讓我眼睜睜看着你帶一個超巨大的東西進去就行。」記者將行李箱帶上車後,曾有乘務員路過看見該行李箱,但未有干涉。

高鐵列車設二等、一等、商務及特等車廂,票價差距甚大,惟記者發現,乘客進入及逗留在一等車廂,列車乘務員未有阻撓;而商務車廂外雖然有人「守門口」,但當列車開出後便離開,其他車廂的乘客可隨意入內,猶如「無掩雞籠」。
[p=28, null, left]http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180923/bkn-20180923030014692-0923_00822_001.html

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

shun282 發表於 18-9-23 13:06
內地職員隻眼開隻眼閉執法會令到香港高鐵好尷尬,內地居民落泥時冇問題,上返去香港職員跟足規矩話唔得,職 ...

嘈果個係話坐飛機得, 點解坐火車唔得!
放下自在

琥珀宮

畀面勳章

cattz288 發表於 18-9-23 13:10
嘈果個係話坐飛機得, 點解坐火車唔得!

完全 9588
叫佢坐飛機,唔好坐高鐵

琥珀宮

回覆樓主:

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

珍珠宮

咁其實高鐵係乜人坐?
28吋喼去旅行都好常見
姐係一般4人家庭,如果要撘高鐵,就要在家中自備4、5個細喼?
方便分拆、再去坐高鐵?

我覺得好搞笑
高鐵一開波係宣傳兩地旅遊方便
但行李規定好唔人性化
一般家庭真係會買每人一個細喼

男爵府

回覆 yurijm 的帖子

可能遲d香港呢邊都唔會捉太嚴,跟內地做法,唔想俾人鬧

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

shun282 發表於 18-9-23 13:06
內地職員隻眼開隻眼閉執法會令到香港高鐵好尷尬,內地居民落泥時冇問題,上返去香港職員跟足規矩話唔得,職 ...

辛苦了港鐵員工。因為內地寬鬆,而自己跟足規矩的話,就自然變衰人。
包容?跟規則?那把呎點拿捏?相信每人也不同。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

shun282 發表於 18-9-23 13:34
回覆 yurijm 的帖子

可能遲d香港呢邊都唔會捉太嚴,跟內地做法,唔想俾人鬧 ...

我估要喇! 如果國內人黎hk旅行, 坐落黎用得, 返上去唔得! 肯定嘈到拆天
放下自在

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

可能第一日有咁多高層傳媒係度先執正黎做

子爵府

回覆樓主:

內地人去邊都鍾意拖喼,拖到連人政府都唔歡迎!你同佢哋講係香港上高鐵唔俾拖大喼,佢哋唔同你死過??但俾你拖個大喼上車又冇位放!咁即係點呢?

高鐵車飛已經貴到離晒地,車程耐到離地高官都唔搭,依家仲話連大喼都上唔到車,托運又唔係跟車一齊到。。。。。。呢條鐵路真係好掂囉!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

I9528 發表於 18-9-23 13:13
完全 9588
叫佢坐飛機,唔好坐高鐵

嗰個人嘅咀臉好樣衰

子爵府

馬爾太 發表於 18-9-23 13:45
內地人去邊都鍾意拖喼,拖到連人政府都唔歡迎!你同佢哋講係香港上高鐵唔俾拖大喼,佢哋唔同你死過??但俾 ...

我本來打算五個大人+1個小朋友想搭高鐵遊,去幾個城市,宜家真係要同屋企講清楚,原來帶唔到大gip,唔知點好了。

珍珠宮

cattz288 發表於 18-9-23 13:41
我估要喇! 如果國內人黎hk旅行, 坐落黎用得, 返上去唔得! 肯定嘈到拆天
...

好快就會包容。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

侯爵府

回覆樓主:

但我覺得唔俾人用大喼係好唔方便,亦唔實際,真係唔知呢個規定係咩用意 ?

男爵府

馬爾太 發表於 18-9-23 13:45
高鐵車飛已經貴到離晒地,車程耐到離地高官都唔搭,依家仲話連大喼都上唔到車,托運又唔係跟車一齊到。。。。。。呢條鐵路真係好掂囉!

呢part講得好啱
唔俾隨身帶埋上車都啱,因車廂嘅位有限,但係點解唔可以同一班車托運行李呢?飛機細過火車都可以做到

大宅

回覆樓主:

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

yurijm 發表於 18-9-23 13:26
咁其實高鐵係乜人坐?
28吋喼去旅行都好常見
姐係一般4人家庭,如果要撘高鐵,就要在家中自備4、5個細喼?

好認同 一家大細要分開幾個喼 好唔方便 尤其帶住小朋友

首頁

尾頁

跳至