受訪講錯嫦娥典故好大罪? 網傳小學生遭教師當眾罵哭

hs3290
|
小朋友答問題時,常識錯漏也可以用創意和想像力搭救,千奇百超的答案更可能會會心微笑。中秋節臨近,近日網上熱傳一段影片,一班小學生回答關於中秋節的典故由來時,給出大堆有趣答案,例如紀念屈原、「嫦娥登月」及「「嫦娥射日」等,網民看到後笑翻,大讚小孩子有創意、好得意。不過,網上流出一張WhatsApp群組對話截圖,指其中一名學生因為受訪時答錯問題,被老師當着全班同學面前斥責,受辱後當眾落淚,事後稱不想上學,恐怕留下心理陰影。

邊間學校咁不知所謂

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
lowalter
|
咁都得
tester5
|

慘慘豬~以後都記得中秋既典故~
馬爾太
|
有次返學途中掛黑雨,有記者問學生依家咩心情,學生大嗌唔洗返學好開心!第二日校長叫晒學生同班主任去照肺!同學生講咁唔鍾學校你可以轉校,不過人人都認得你睇怕都冇學校肯要你!
MarMic
|
條片啲小朋友全部都好得意,有個仲好盞鬼,其實大人都未必答啱!我都唔知點解中秋節放假。
貓頭雀
|
呢間學校長沙灣協和,40網神校之一。
年年爭崩頭,出名谷學術,逼迫。

睇果條短片時,我都諗果班小朋友大鑊了
馬爾太
|
MarMic 發表於 18-9-23 13:50
條片啲小朋友全部都好得意,有個仲好盞鬼,其實大人都未必答啱!我都唔知點解中秋節放假。 ...

中秋邊有得放假!係中秋之後嗰日放!
hs3290
|
MarMic 發表於 18-9-23 13:50
條片啲小朋友全部都好得意,有個仲好盞鬼,其實大人都未必答啱!我都唔知點解中秋節放假。 ...

最攪笑個肥仔。。肥嘟嘟。。好可愛
winy629
|
答得對的,都唔會播出來啦...

老師咁都要鬧...
Toffeegirl
|
小朋友答錯有咩問題
話番啱嘅答案佢知咪得lor
唔洗鬧到人喊嘅
girlbear
|
TATEYAMA
|
著校服代表住學校,小朋友被記者跣左!
李斯特    發表於 18-9-23 14:29
tansyneko
|

ANNAFRIEND
|
協和,神校,笑左最多話佢扮神校呢種教育只會培養一班考試機器,完全冇創意,作文唔跟modern answer用創意分分鐘唔合格不如記者跟一跟呢間學校嘅鬧人老師,了解下佢喺個學生冇做錯野下點解要鬧個學生。
薯圈
|
tester5 發表於 18-9-23 13:48
慘慘豬~以後都記得中秋既典故~

以後無人敢亂做訪問就真
Conybrownbb
|
薯圈 發表於 18-9-23 14:18
以後無人敢亂做訪問就真

x2
pylbowie
|
下!乜唔係答屈原個小朋友俾老師話咩?個小朋友唔係協和,係福榮街官小喎

meow_day    發表於 18-9-24 11:06
vincielau
|
我覺得小朋友係識個典故,不過突然 俾人訪問又攞咪又攞攝錄機 ,小朋友未怯囉。
呢啲就係人哋俗語講嘅發“台瘟”呀, 畀著係我 身為大人,突然間喺條街有人攞支咪嚟問我,我都驚到唔知自己答乜。
洋洋
|
我仲未睇片,邊度有?
cinda72.
|
鬧下都話有陰影,個家長擔心佢第時點搵食好過啦
一係成功靠母幹,搵定3幾億比佢,等個小朋友一世唔駛做