受訪講錯嫦娥典故好大罪? 網傳小學生遭教師當眾罵哭

tsung
|
tester5 發表於 18-9-23 13:48
慘慘豬~以後都記得中秋既典故~

LuckyGirl
|
winy629 發表於 18-9-23 13:54
答得對的,都唔會播出來啦...

老師咁都要鬧...

係啦
sangria
|
馬爾太 發表於 18-9-23 13:50
有次返學途中掛黑雨,有記者問學生依家咩心情,學生大嗌唔洗返學好開心!第二日校長叫晒學生同班主任去照肺 ...

小朋友講吓之嘛,咁都勁鬧,真痴線
Janicefin
|
咩不知所謂老師?
淨係叫人背model answer 就得??
答案其實無咩問題,幾有創意,仲咩要鬧
熱媽
|

回覆 hs3290 的帖子

其實傳媒係咪唔好出人地校徽個樣呢?擺明邊間累死個學生啦!唔識唔緊要咪學囉,但學校比人落面,校長同老師都有壓力架!當然鬧到小朋友咁就過份咗
showman
|
cinda72. 發表於 18-9-23 14:46
鬧下都話有陰影,個家長擔心佢第時點搵食好過啦
一係成功靠母幹,搵定3幾億比佢,等個小朋友一世唔駛做
...

問題係,當住全班面前鬧又確係過分,唔好話小朋友,就算大人做錯,都唔會想係當眾被指罵。
pingmum    發表於 18-9-24 12:02
sasatt
|
個咩老師黎架
咁賤格既
枉為人師
開佢名鬧爆佢
cinda72.
|
showman 發表於 18-9-23 15:06
問題係,當住全班面前鬧又確係過分,唔好話小朋友,就算大人做錯,都唔會想係當眾被指罵。
...

唔想咪唔好錯囉
嫦娥當屈原,中秋變端午,又真係過份左d囉
自己錯先,又怪對方唔應該咁,而唔係自我反省呀?
monkeydiary
|
ANNAFRIEND 發表於 18-9-23 14:04
協和,神校,笑左最多話佢扮神校呢種教育只會培養一班考試機器,完全冇創意,作文唔跟moder ...

無錯,我女都係40網度讀,唔覺得呢間有幾神,升中成績唔見得非常突出,出咗呢單嘢後,只覺得呢間學校的老師完全無愛心
hs3290
|
cinda72. 發表於 18-9-23 15:08
唔想咪唔好錯囉
嫦娥當屈原,中秋變端午,又真係過份左d囉
自己錯先,又怪對方唔應該咁,而唔係 ...

咁老師咪私底下同番個細路講番正確答案囉。。有必要當眾落佢面咩。
cinda72.
|
hs3290 發表於 18-9-23 15:13
咁老師咪私底下同番個細路講番正確答案囉。。有必要當眾落佢面咩。

有冇必要,都做左啦
又玩香港精神,事事插人呀?
自己錯,冇問題,去搵他人所謂既錯誤去掩飾自己既錯?
個小朋友,受到呢個壓力,知耻近乎勇,就儒子可教,否則,幫佢逃避責任,擋風吹雨打,將來只會係蟲一條,後果自負囉
bbkk707
|
傳媒應把校章打格就好了
peaceaa1122
|
hs3290 發表於 18-9-23 13:42
小朋友答問題時,常識錯漏也可以用創意和想像力搭救,千奇百超的答案更可能會會心微笑。中秋節臨近,近日網 ...

個老師咁衰架!!講錯咪講錯囉,幾咁閒。老師想教咪話番比佢知,做咩要鬧。

阿同學仔,如果你睇到呢個message, 話你知講錯唔緊要架,之後記得個真正由來就得架喇,冇問題。 唔好比少少挫折影響左你,加油!!!!
ikhouvanje
|
小朋友吾識咪教識佢
鬧有用?
peaceaa1122
|
熱媽 發表於 18-9-23 15:03
回覆 hs3290 的帖子

其實傳媒係咪唔好出人地校徽個樣呢?擺明邊間累死個學生啦!唔識唔緊要咪學囉,但學校 ...

咁又唔係咁講, 間學校如果係得就係得,唔洗睇到呢d 小事咁緊張,咁小氣的學校,點教好學生,呢d 學校好難成大器!
CathyChan1126
|
果間係協和,勁野
比老師罵 應該意料之內
hs3290
|
cinda72. 發表於 18-9-23 15:18
有冇必要,都做左啦
又玩香港精神,事事插人呀?
自己錯,冇問題,去搵他人所謂既錯誤去掩飾自己既錯?

答錯左中秋點嚟對個細路嘅人生前途有乜影響?有幾錯?
你話欠交功課比人捉出嚟鬧就抵死。。咁都叫逃避責任呀
cinda72.
|
hs3290 發表於 18-9-23 15:32
答錯左中秋點嚟對個細路嘅人生前途有乜影響?有幾錯?
你話欠交功課比人捉出嚟鬧就抵死。。咁都叫逃避責任 ...

冇影響,但個逃避方式,接受能力,面對方法,都嚴重出現問題囉
唔係諗住成績好,讀到大學,甚至碩士,就可以天下任我闖,前途由我創呀?
幾年前單中大一級畢業既高分低能新聞,忘記左啦?
karen508hk
|
乜都識答又答啱就唔洗返學讀書啦!
mariefish
|
karen508hk 發表於 18-9-23 15:41
乜都識答又答啱就唔洗返學讀書啦!

咪係囉