自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

子爵府

十年前小朋友剛出世, 去到健康院, 印象中再次出現不可以隨處大小便的指示

估唔到人地咁樣去提醒我地唔可以隨處大便

轉自東方:

瑞典電視台播辱華節目
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20180923/bkn-20180923000932404-0923_00952_001.html

JD930    發表於 18-9-24 11:51

侯爵府

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

侯爵府

拎住一個點, 去大肆宣揚, 仲覺得好好笑.
我想, 係今天西方國家令我覺得好虛偽的主因.
平時講的愛與恕, 其實全部都係昆人而已.
國人係有不足, 但係咪等於全部?
如果香港電視台拍一個節目取笑港女的白痴行為.
大家又會點反應?
我們傳統做人的厚道都沒有了, 還覺得自己好文明好有養.
可悲

禁止訪問

伯爵府

青青河邊草 發表於 18-9-23 15:21
拎住一個點, 去大肆宣揚, 仲覺得好好笑.
我想, 係今天西方國家令我覺得好虛偽的主因.
平時講的愛與恕, 其實 ...

仲有,點解比錢酒店連坐大堂也不可。鬼佬假仁假義,香港人又盡信!

侯爵府

人愈大, 愈較認同中國人傳統對自身品格的要求.
己所不欲, 勿施於人.
面對人地的錯, 我地用乜嘢方法去應對
其實也正正反映左自己的文化素養.

meow_day    發表於 18-9-24 12:40
funfun759    發表於 18-9-24 09:02
寶褓保補    發表於 18-9-24 06:33
唔係化    發表於 18-9-23 17:56

禁止訪問

侯爵府

Alange 發表於 18-9-23 15:30

唔認係中國人但又用中文,是否精神分裂?

我寫繁體字唔係殘體字,同大陸人有分別㗎!醒!

禁止訪問

男爵府

好似件事係送去教堂,係個中國人屈蛇,俾一晚錢想住兩晚,訂三人房想住四個人

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有老人家,仲要得10度,又凍又夜送人去墓園,根本係欺凌弱者既行為!

禁止訪問

子爵府

choc_choc 發表於 18-9-23 15:39

你正在侮辱緊新加坡和馬來西亞人

新加坡8頻道
https://www.facebook.com/ch8news/videos/915704621967439/

詩華日報
https://www.facebook.com/546396872113924/posts/1868320773254854/

子爵府

raven 發表於 18-9-23 15:43
有老人家,仲要得10度,又凍又夜送人去墓園,根本係欺凌弱者既行為!

...

那件事好似有更新資料了, 你得閒可以睇睇, 有部份事實唔係咁, 不過我都無再深入去了解了

子爵府

choc_choc 發表於 18-9-23 15:39

請高枱貴手, 我只係見呢件事諗返自己當時去健康院的情景.....

連健康院都要出返指示姐

伯爵府

中國人,特別老人既行為作風 大家心裡有數

我相信瑞典人

禁止訪問

子爵府

Mm233 發表於 18-9-23 15:54
中國人,特別老人既行為作風 大家心裡有數

我相信瑞典人

係囉
件事過左咁多日
真相愈來愈明顯
世界各地都多人呢啲比中國人睇既指示
係因為佢地真係做左好多唔文明既野

zombie    發表於 18-9-24 10:45

大宅

amazing 發表於 18-9-23 15:31
仲有,點解比錢酒店連坐大堂也不可。鬼佬假仁假義,香港人又盡信!

就算喺香港,喺半島或Youth Hostle都唔可以比錢瞓大堂㗎喎,關咩假人假義事,客滿冇房就冇,唔關你喺邊度嚟事

zombie    發表於 18-9-24 10:46

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我相信既即使遊客有做錯既地方都唔應該被拖出去,而電視台主持人都唔應該係節目度嘲笑人囉!
佢地訓係大堂係唔啱咪叫佢地加錢,就算無房都提供協助吧!
搞唔掂咪帶番去警署囉!

首頁
12345...14

尾頁

跳至