自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

伯爵府

HLGrape 發表於 18-9-23 16:04
就算喺香港,喺半島或Youth Hostle都唔可以比錢瞓大堂㗎喎,關咩假人假義事,客滿冇房就冇,唔關你喺邊度 ...
其實個中國人根本最後咩事都無,成單野可以話係一件同上飛機機場大鬧大吵之類等閒事。

不過中國外交今次剩機發難,塑造瑞典歧視華人印象,我相當係因為過去某單政治積怨

禁止訪問

珍珠宮

Mm233 發表於 18-9-23 16:22
其實個中國人根本最後咩事都無,成單野可以話係一件同上飛機機場大鬧大吵之類等閒事。

不過中國外交今次剩 ...

我都覺得係。

如果瑞典警察真係車佢哋去墳場又真好過份。
不覺在外國發爛渣的一招又唔係每個國家的執法人員或服務人員會接受及包容。

整件事雙方也不對,對中國人的型像也不好。只能說好事不出門 ,醜事傳千里。

大宅

Alange 發表於 18-9-23 16:31
如果在香港D警察總唔會送你去和合石吧!
中國人有D真係不講理,但作為警察做嘢總有手則跟著!唔係想點就點 ...

我冇仔細研究送咗去邊,有人話係送去比無家者留宿嘅收容所,果度有間教堂,教堂花園係墓地(歐洲教堂係咁)。
其實中國外交部第一日出嘅新聞都唔係全部事實,有段片其實係一家三口個仔自己插水跌落地而唔係外交部講嘅警察粗暴對待(條片youtube有,打Sweden chinese就出), 所以唔好跟車太貼住

大宅

中國人在外的reputation 又真係
最慘嘅係⋯我都係中國人,影響埋我
[img align=left]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogard20070117_7_BBD+is.png[/img]

子爵府

Alange 發表於 18-9-23 16:31
如果在香港D警察總唔會送你去和合石吧!
中國人有D真係不講理,但作為警察做嘢總有手則跟著!唔係想點就點 ...

觀感好唔好, 合法定唔合法, 個人有個人的睇法.....

唔好的人都係部份姐.....

警察打人, 每個地方都不同, 有D地方無事有D地方就係濫權....

珍珠宮

amazing 發表於 18-9-23 15:31
仲有,點解比錢酒店連坐大堂也不可。鬼佬假仁假義,香港人又盡信!

原來我搞錯曬,我收口

子爵府

HLGrape 發表於 18-9-23 17:19
我冇仔細研究送咗去邊,有人話係送去比無家者留宿嘅收容所,果度有間教堂,教堂花園係墓地(歐洲教堂係咁) ...

個件事都好似未完

插水落地,又諗起

以前火車係咪有個老婆同人嘈, 扮病發訓地, 老公話佢做多左

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Alange 發表於 18-9-23 15:36
重點不在這些商業糾紛,班瑞典警察咁夜送班中國人去郊區墓地就點都講唔通!
有問題或糾紛唔係要返警局咩! ...

網上已澄清左那不是墓地,是一所收容人住的教堂。而教堂外圍係有墓碑。

他們早到了一日,酒店好似叫他們付多一日錢就可立即入房,但他們不肯,要在大堂留宿(不是坐,是躺)一晚至翌日下午才入房,酒店才報警。他們躺在地上不起來行,所以影倒被托出來,送去教堂留宿一晚。

珍珠宮

choc_choc 發表於 18-9-23 15:14
支豬成世界公敵

咁你又唔好咁樣踩自己!

子爵府

Jasmine-4711 發表於 18-9-23 17:35
網上已澄清左那不是墓地,是一所收容人住的教堂。而教堂外圍係有墓碑。

他們早到了一日,酒店好似叫他們 ...

知唔知佢地有無反駁實情係咪咁?

賴死唔走, 真係比較核突, 唔報警都唔知點處理

伯爵府

kavenzou 發表於 18-9-23 17:29
其實我都好想問,只係搞錯定房日子咁小事,點解會搞成咁?

我嘅經驗係就算酒店無房即時可以俾個 ...
酒店當然有權要求任何唔歡迎既人離開,你唔合作死都唔肯走我唔報警可以點做?報警又係要警察開槍,有咩問題?

成件事感覺就係中國人搞錯左訂房發long禮r著數不果就話人地歧視中國人。睇到阿婆坐係地下,明明差人咩都無做企係度就係度大叫救命,警察搬走個老人仲大叫this is killing。sorry我真係完完全全信唔過呢d人。你話車去墳場,有人話其實係教堂喎,咁我真係唔知,不過就算係丟去墳場當係一個教訓我都明白,你死賴係門口勸都唔肯走咪教下你唔好以為大哭大鬧就r到著數。成件事我就覺得呢d中國人真係核突,你話瑞典根本無尊重過中國?我話片中中國人唔單止唔尊重間瑞典,更加唔尊重自己!唔係瑞典迫害中國人,係中國人自己丟架。

呢件事,理性大陸網民都有批評事主啦
http://www.ntdtv.com/xtr/b5/2018/09/16/a1391711.html

公爵府

kavenzou 發表於 18-9-23 17:29
其實我都好想問,只係搞錯定房日子咁小事,點解會搞成咁?

我嘅經驗係就算酒店無房即時可以俾個 ...

嗰度係青年旅舍,唔同酒店,冇大堂比你坐天光的。加上佢仲要屈蛇,比人發現左仲要惡人先告狀,唔怪得人地報警。

子爵府

Jasmine-4711 發表於 18-9-23 17:35

他們早到了一日,酒店好似叫他們 ...

大陸網民人肉搜尋 呢一家係慣犯,之前已用過一哭二鬧方式在航空公司拎過著數。

作為兒子見雙親lur地,還繼續拍片,而不是安撫關心?!

其實用常識推論已經知道咩事。

禁止訪問

子爵府

Alange 發表於 18-9-23 15:36
重點不在這些商業糾紛,班瑞典警察咁夜送班中國人去郊區墓地就點都講唔通!
有問題或糾紛唔係要返警局咩! ...

嗰度都唔係郊區墓地
係距離酒店9分鐘位於市區嘅一間半夜開放嘅教堂 點解唔去警署? 因為佢哋發難話冇地方住吖嘛 咪送佢去一個比佢哋住一晚嘅地方囉

子爵府

啲中國人去到邊度都咁不受歡迎
其實係咪應該諗下自己點解咁乞人憎呢
如果唔想俾人歧視 咪唔好出國囉

-joanne    發表於 18-9-23 19:13

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

冇去深入了解, 好似係佢訂錯日子, 同再揾房都冇喎, 咁人地唔比你留係酒店大堂都唔奇, 但事情係點我冇去深入了解, 咁拖佢地掉底係唔啱, 但當中有冇誤會/其他就真係唔知

珍珠宮

TMC3012 發表於 18-9-23 19:09
冇去深入了解, 好似係佢訂錯日子, 同再揾房都冇喎, 咁人地唔比你留係酒店大堂都唔奇, 但事情係點我冇去 ...

睇左大陸一d 報道
唔知真唔真

事主同父母諗縮數
諗住晚上到就唔book 酒店
係大堂訓一晚
佢同職員講左咁職員都話ok
仲調細左音樂俾佢地訓
之後事主外出話試下搵酒店
但返來時帶多個中國女人返黎
無入住登記(聲稱係老婆)可能係想屈蛇
職員唔俾個女人係大堂
事主成家就發癲