自由講場

跳至

首頁
23456...14

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章

Alex123 發表於 18-9-23 19:56
老實說這些醜事唔係所有中國人都做先叫醜呀?
小便還可以接受,但大便真係一年出現幾次已經夠醜啦!:igive ...

我喺英國都見過唔少人隨處小便,仲見過英國女人痞街大便,但我唔會抹黑話所有英國人會隨處大小便。

最重要我地做好自己,唔好影衰自己種族,被人加深偏見。

亦唔好歧視人地,唔好以偏概全。

珍珠宮

woodpecker 發表於 18-9-23 20:23
我喺英國都見過唔少人隨處小便,仲見過英國女人痞街大便,但我會抹黑話所有英國人會隨處大小便。

最重要 ...

我唔知英國人在英國隨處大小二便會否比英國人去強調「英國人」隨處大小便,我覺得會有本地人鬧,只是唔會強調英國人這三個字,因為已經認知是本地人。
正如發生在中國一樣,你唔會強調中國人這個民族。

但去人哋國家就不同了,人哋一定會強調是什麼民族,正如香港的南亞人,難道香港人無人係賊或壞人嗎?難道香港只有南亞人是壞人嗎?

唔好咁破璃心,錯就係錯,只好作出改善。唔好下下搵人錯處就覺得自己無錯,不喜歡咪唔好去佢哋個國家囉!

伯爵府

畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kavenzou 發表於 18-9-23 17:29
其實我都好想問,只係搞錯定房日子咁小事,點解會搞成咁?

我嘅經驗係就算酒店無房即時可以俾個 ...

你搞清楚件事,本來人地俾佢一家三口起大堂休息,但是嗰家人既仔係街遇到一個女仔,無端端帶多一個不知名女性入酒店,酒店先叫佢地離開,後來嗰家人發爛渣,酒店先叫警察。

珍珠宮

Alange 發表於 18-9-23 20:19
TVB 取笑港女,我唸你老婆都會有D唔開心呱。

點解會唔開心,自己唔係,咪一齊笑這班人囉。她們又確實存在,只是做節目會誇張地講。

伯爵府

畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

calvin1230hk 發表於 18-9-23 19:56
因一小撮人嘅問題,就無限放大,醜化中國人,行為可恥。
班鬼老夠周街痾尿啦,咁係咪又要做段短片諷刺佢地? ...

公道啲講,呢件本來係瑞典根本冇咩报道,係中國外交部發神經,唔知件事嘅真相就出文鬧瑞典,人地嘅媒體先反擊。如果你話有人小事化大,明明就係中國外交部將件事鬧上國際。

大宅

青青河邊草 發表於 18-9-23 15:21
拎住一個點, 去大肆宣揚, 仲覺得好好笑.
我想, 係今天西方國家令我覺得好虛偽的主因.
平時講的愛與恕, 其實 ...

講得好!

珍珠宮

畀面勳章

choc_choc 發表於 18-9-23 15:14
支豬成世界公敵
有本事就滾出中國領土!!!

jpwy    發表於 18-9-23 20:51

男爵府

Alange 發表於 18-9-23 15:40

中文字,中國人用!

伯爵府

2018復活節勳章

choc_choc 發表於 18-9-23 15:39
我寫繁體字唔係殘體字,同大陸人有分別㗎!醒!

分別在哪裏?你 都係 同大陸人一樣用淘寶啫 仲要delete埋個post ~"請教什麼是集運" 侮辱自己唔緊要但係侮辱中國人同時又用中國嘢,無骨氣又 冇本事滾出中國~悲

珍珠宮

happywindy 發表於 18-9-23 20:43

公道啲講,呢件本來係瑞典根本冇咩报道,係中國外交部發 ...

咪係

侯爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Alange 發表於 18-9-23 20:17
其實如果D警察去既真係收容所,行多步帶佢哋入埋去會十分困難咩。
家吓掉低喺外面,你話幾肉酸!

如果因為佢哋咁樣半夜在街上大吵大鬧,擾亂公安而關入臭格過一晩就係懲罰,用警車送佢地去免費住宿過一晚,求仁得仁啦。
ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

侯爵府

happywindy 發表於 18-9-23 20:43

公道啲講,呢件本來係瑞典根本冇咩报道,係中國外交部發 ...

果幾個中國遊客就算有問題,當地警察係咪有需要用到暴力? 仲有呢樣係佢地之間嘅問題。
而家佢地電視台所做嘅嘢,係種族歧視,仲好意思講咩無幽默感,反過來其他人做D短片侮辱佢地又如何?

伯爵府

回覆樓主:

我想有日我可以好驕傲地外國人講我係中國人
唔該同志們爭氣啦
唔去得旅行就唔好慳少少去屈蛇
大小2便在家練下點控制
練唔到味帶包片去囉
唔好周圍大吵大鬧
希望有日去到邊人地一知我係中國人都歡迎我

別墅

幾件旦散累街坊,醜到呢

伯爵府

choc_choc 發表於 18-9-23 15:14
支豬成世界公敵
你有冇份D 呀! 你係外國人眼中, 你覺得同佢地有分別咩?!

侯爵府

woodpecker 發表於 18-9-23 20:23
我喺英國都見過唔少人隨處小便,仲見過英國女人痞街大便,但我會抹黑話所有英國人會隨處大小便。

最重要 ...

咪係! 法國都係,機場個停車場D尿味臭到死。
好似下圖D人,係咪痾得比亞洲人高尚。

伯爵府

choc_choc 發表於 18-9-23 15:39
我寫繁體字唔係殘體字,同大陸人有分別㗎!醒!
你自我感覺良好咋, 睇你嘅回應就自知你心地有幾好, 比起外國出醜嘅中國人更衰

首頁
23456...14

尾頁

跳至