自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

[size=16.799999237060547px]有無媽媽在中小學做會計文員??待次前在出面commercial做會計文員,依定轉左去間中學做,見到出面商專有得讀學校會計証書課程,好唔好去讀?定係on job training自己在學模摸到幾多得幾多?

水晶宮

小西媽媽 發表於 18-9-23 15:34
有無媽媽在中小學做會計文員??待次前在出面commercial做會計文員,依定轉左去間中學做,見到出面商專有得 ...

有得上就上吓,因為學校會計同出面會模式好唔同。

邊d數用咩item 出/邊d item 一年用唔曬要比返教育局,邊d要可帶多一年...都好多要留意。

用埋唔好諗住on job traning, 好多時全校得你一個會計,唔識又未必知問邊個。教育局的course 又唔係成日開。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

其實有lcci就得,入職唔難,不過全校得你一個上至老師出糧計糧下至工友買清潔用品,所有有數字既都關你事
仲有學生放假係唔關你事,大假只有7-14日,
一工唔會加得去邊,入行前諗清楚

wcpcelia    發表於 18-9-25 10:49

珍珠宮

julieko 發表於 18-9-23 16:39
其實有lcci就得,入職唔難,不過全校得你一個上至老師出糧計糧下至工友買清潔用品,所有有數字既都關你事
...

識級會高一點嗎?

琥珀宮

有無媽媽在中小學做會計文員??待次前在出面commercial做會計文員,依定轉左去間中學做,見到出面商專有得 ...

煩但唔難,但通常請做過或有人介紹

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

sjnl43 發表於 18-9-23 16:43
識級會高一點嗎?

小學得co2中學有co1但,一搬學校請人唔會比依個位你
你仲要記住,你入左職學校會覺得你會識晒依d野,冇人教你應該話冇人會識依d野
睇通告到睇到你暈

珍珠宮

julieko 發表於 18-9-23 17:13
你仲要記住,你入左職學校會覺得你會識晒依d野,冇人 ...

嘩! 咁得你一個唔識點攪?

教育局個咩班, 讀定先囉

洋房

回覆 sjnl43 的帖子

其實唔係教統局辦的課程,係香港商專攪的,成$2000架,帶點貴,諗值唔值羅~

洋房

julieko 發表於 18-9-23 17:13
你仲要記住,你入左職學校會覺得你會識晒依d野,冇人 ...

佢offer 合約形式俾我咋,講真成個校務處的人係無人識,又無人教到我,感覺好似要自己摸咁,見到商專攪呢D 課程,但成$2000, 所以請教大家值唔值得去上羅。

洋房

mandy952 發表於 18-9-23 16:48
煩但唔難,但通常請做過或有人介紹

之前只做過其他教育中心的會計加學院的文職,真係無人介紹無做過真正的學校呀,以家做起上黎覺得好多濕碎野,仲要做好多報告呈交俾法團校董會。。

水晶宮

小西媽媽 發表於 18-9-23 22:59
佢offer 合約形式俾我咋,講真成個校務處的人係無人識,又無人教到我,感覺好似要自己摸咁,見到商專攪呢D ...

或者咁講,睇你會唔會在這行長做,如果係會長做,就一讀無仿。起碼掌握現在的工作。因為基本上校務處做開果飯就果飯,大家都唔清楚大家做開的事,而校長同老師更加係豬一般的隊友,唔亂黎都偷笑。

而入職比合約位都正常,多數做開或者有年資又咁啱有位先會轉你去常額。

琥珀宮

小西媽媽 發表於 18-9-23 22:59
佢offer 合約形式俾我咋,講真成個校務處的人係無人識,又無人教到我,感覺好似要自己摸咁,見到商專攪呢D ...

其實唔使咁緊張,根本唔難,但記住所有野都要報Sams,做左一年就應該冇問題,教署間中有舉辦course可以報,免費,但要自己留意
最緊要係睇餸食飯,每筆數總數幾多,用嘅期限同範圍,超過左教署唔認數就要校長揹飛,呢d要好小心,claim特別錢會有期限,過左可能冇得claim。簡單黎講量入為出。

伯爵府

回覆 mandy952 的帖子

入職後可睇下上手留底D文件點做, 再唔係打去教育局問下........, d 校長, 老師真係豬一樣對手, 唔識仲要扮識指指點點

男爵府

回覆樓主:

如果一個做哂盤數,每月會不會好趕,入帳transaction 好多?

複式洋房

回覆樓主:

依家先入職要準備報稅同核數,上手做得企理都話易跟,否則真係比都唔好做,如果係教區學校仲煩,除咗要交數比教區睇盤數仲要交比核數師核完數再報比教局執數都有排執,仲有你唔係剩係計數咁簡單,仲有全校教職員嘅大假病假,家具,校薄都要核數的,仲有凡學校攪嘅活動都要計番收入支出及齊所有單據呈交核數

複式洋房

回覆樓主:

我做過7年小學及1年中學會計,係全部賬(學校賬,政府賬加校友會賬)

侯爵府

陪月勳章

回覆樓主

9月中請學校會計,99%係伏,正常學校會計唔會無啦啦唔做

wcpcelia    發表於 18-9-25 10:49

伯爵府

omega_c 發表於 18-9-24 08:29
我做過7年小學及1年中學會計,係全部賬(學校賬,政府賬加校友會賬)

甘你係co1or 2

複式洋房

superkingdom 發表於 18-9-24 08:51
甘你係co1or 2

co2, 中學校無分co1 or 2, 只叫會計文員

子爵府

想問問, 你未做過學校會計都請你? 你有LCC 中級程度?

首頁

尾頁

跳至