入到廢科的悲哀

KK20010609
|
亞仔同班同學,明明可以入醫,卻偏偏選擇了廢科,父母反對,同學白眼(暗/明串,你科要求都好底吓),最悲哀的是,入到廢科被同學得知他來自band 1A名校,其他同學組成一黨黨,排除他,做group 唔受他,上莊被串,如果係你們,請問如何開解?

Ps : 唔好對號入座,唔係我仔
hiragana
|
入得醫的材料揀"廢科", 佢應該好清楚自己要咩, 提佢, 唔好忘記自己初衷就好了
BBJOJO
|
KK20010609 發表於 18-9-23 20:12
亞仔同班同學,明明可以入醫,卻偏偏選擇了廢科,父母反對,同學白眼(暗/明串,你科要求都好底吓),最悲 ...

唔使理啲無謂人嘅目光
BBJOJO
|
hiragana 發表於 18-9-23 20:15
入得醫的材料揀"廢科", 佢應該好清楚自己要咩, 提佢, 唔好忘記自己初衷就好了
...

美之選468
|
今天的醫科係神科,明天就未必系,眼光要放遠D。
TMC3012
|
唔知係乜科, 科係佢自己㨂, 啲同學無聊, 咁都無計
但正常如果容易相處, 應該都唔會咁樣架喎
heilok
|
佢自己覺得唔開心嗎? 追夢從來都唔易,咁都捱唔到就下年回頭。
jumphigh
|
廢科是什么?
香港熊貓
|
理想,從來都不容易行
mini1204
|
何謂廢科
Charlotte_mom
|
咁佢又慘d
我女學校都所謂薄有名氣,但佢DSE唔叻入左科要求唔高嘅學系,不過佢好開心wor。同學兄學姊,同班同學都相處得好好,會約一齊玩。佢衰女包遲到,同學仲幫佢買埋早餐
如果同名唔名校無關吧,如果讀得唔開心,不如轉啦
nerolibaby
|
亞仔同班同學,明明可以入醫,卻偏偏選擇了廢科,父母反對,同學白眼(暗/明串,你科要求都好底吓),最悲 ...

勿忘初衷
ichigolatte
|

以佢咁既料,佢想轉番出去第二d科唔太難。讀癈科唔緊要,個人唔癈就得
^—^
|

咩叫廢科?咁講係咪唔係幾好?或者佢真係好有興趣呢?
Mrs.Kangaroo
|

比我就實mark 佢做project, 起码高分先。
一系你仔朋友好hill c, 一系d廢科同学唔识谂。
tester5
|

個問題係,人地有冇需要你開解呢?你又是誰呢?
唔好理人咁多啦,佢咁大個人,一定識自己解決問題吧,比d空間人地吧,唔好咁8&唔好開口埋口話人入癈科。
shareholder
|
無野可以講,只能說,條路自己揀,p x 唔好喊
mother904
|
而家的學生咁無聊?唔知係咩科,但我從不覺有癈科,只有癈人。既然成績可以入神科都揀了這一科,應該是真心中意。如果家庭環境可以,我會勸佢去外國讀,可以擴闊眼光,而且外國大學真的可以做到尊重所有科目。
硬任務
|
tester5 發表於 18-9-23 20:27
個問題係,人地有冇需要你開解呢?你又是誰呢?
唔好理人咁多啦,佢咁大個人,一定識自己解決問題吧,比d ...

bosch
|
佢有冇得罪人?