自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我唔贊成你氹返佢, 最多自然和解
就得佢太西利, 突然出街佢緊係唔慣啦, 大佬, 仔都大了, 又唔洗餵奶換片, 行開一陣都唔得??唔係嘛?仲要佢係附近喎!

你真係間中要出下街, 約下朋友仔, 要比c6慢慢習慣下
你係人/老婆/媽媽, 唔係寵物喎, 有d社交其實無問題架

男爵府

tester5 發表於 18-9-23 22:02
下次講:我過去一陣,「好嗎?」
加多句「好嗎?」比人覺得你尊重佢,佢可能感覺良好好多,就唔會因咁小事 ...

堅D啦,為遷就個只有長大了但沒成長過嘅自卑男?!呢種人,你向後一步佢唔會appreciate ,永無雙向的。守唔住就只有越移越後。

男爵府

siu-miu 發表於 18-9-24 10:33
我唔贊成你氹返佢, 最多自然和解
就得佢太西利, 突然出街佢緊係唔慣啦, 大佬, 仔都大了, 又唔洗餵奶換片, ...

同意!根本要迫佢build up 個認知⋯⋯我係有自己生活和係一個個體!我有life 㗎

水晶宮

畀面勳章

浩霆豬豬 發表於 18-9-23 21:34
你老公咁都嬲呀好小氣

男人老狗咁小氣

公爵府

回覆 yanyan1982 的帖子

5-8分鐘都唔得?你老公好小氣喎!

水晶宮

yanyan1982 發表於 18-9-23 23:24
哄唔落law!
嘈交時佢嗰啲說話難聽到死。

佢講咩說話,你要細心想吓,有無乜嘢值得留意,會唔會佢有嘢屈在係心好耐?

只睇一個Snapshot,佢係小器,不過凡事要加埋所有嘢睇,先有意思。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

chillimom 發表於 18-9-24 10:36
堅D啦,為遷就個只有長大了但沒成長過嘅自卑男?!呢種人,你向後一步佢唔會appreciate ,永無雙向的。守 ...
有邊個男人唔係大細路一個?不過,樓主老公係小氣既我承認。
但我唔覺得堅d可以解決問題,而且咁唔係遷就,我係可以照去傾計,老公又唔會嬲。
女人最好係可以「以柔克剛」,如果識「相處的技巧」,和老公關係會越來越好。
唔試,又點知會點?
不過,樓主要堅d我唔反對,我都有小小想睇下戲。

複式洋房

回覆樓主:

傾5-8分鐘都嬲?真係小氣到極點

珍珠宮

tester5 發表於 18-9-24 06:54
只是一句說話的藝術,讓對方感覺被尊重,我相信只是好簡單一句,樓主老公就唔會嬲,樓主亦可以和朋友聚聚。 ...

你冇問题,只是大家觀點唔同啫,如我講呢d說話,我只會同d好生保既朋友或上司講,而同老公一齊時,我唔會有咁既壓力,講句野都要修飾過先講得咁解啫,同埋,呢d情况真係好小事,再係咁,第日喺佢面前放個屁都有罪.

珍珠宮

回覆 yanyan1982 的帖子

平時都係咁小事都黑面, 定係嗰日心情唔好?
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tester5 發表於 18-9-24 10:06
當然可以,一d都唔闗我地事,最好樓主同老公抄大鑊,大快人心,有戲睇不知幾爽。

但咁唔係兩個人解決 ...

我同意,每對夫妻都有自己嘅溝通方式...

有d老虎乸,食住老公當阿四亦過左幾十年

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tester5 發表於 18-9-24 10:50
有邊個男人唔係大細路一個?不過,樓主老公係小氣既我承認。
但我唔覺得堅d可以解決問題,而且咁唔 ...

性格嘅嘢,都一齊十幾年,唔會今日先知佢係咁

珍珠宮

chillimom 發表於 18-9-24 10:31
「從另一角度睇,若果佢唔緊你存在,可有可冇的話,佢也懶得理你是否消失了。」

呢D講法好糖衣毒藥!大把 ...

佢C6黑面啫,你唔好一開始講到人地老公变態咁。若我說的是糖衣毒药,妳的叫危言聳聽,煽風。。

琥珀宮

yanyan1982 發表於 18-9-23 21:20
今日同老公加2個仔去午餐,隔2張枱遇上3個朋友,我老公都識既。
之後我叫了食物後同老公講我過去吹陣水。
( ...

我老公都試過你呢個情況,可能大家都係男人,唔會吹大耐水,真係打個招呼就算,可能佢同你預計嘅時間唔同,同埋人地都要食野,吹太耐唔怕阻住人地家人咩?

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

見到朋友傾兩句打個招呼遮,基本禮貌嚟…噤都要黑面?唔係化?…你隻佬無朋友架?
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

翡翠宮

耕田妺 發表於 18-9-24 10:52
你冇問题,只是大家觀點唔同啫,如我講呢d說話,我只會同d好生保既朋友或上司講,而同老公一齊時,我唔會 ...

都係互相尊重既問題,夫妻相處有好多唔同既模式,你行得通、我行得通、未必佢行得通。
如果執著點解人地得?我唔得?我要同人地一樣!堅持呢種執念,受傷的,其實只會是自己。

大家都分享下,我冇惡意。只希望樓主找到適合自己的夫妻相處模式吧。

水晶宮

yanyan1982 發表於 18-9-23 21:20
今日同老公加2個仔去午餐,隔2張枱遇上3個朋友,我老公都識既。
之後我叫了食物後同老公講我過去吹陣水。
( ...

如果family day緊,我唔會自己走咗去同朋友吹水,我覺得樓主你唔識做,你老公黑面係因為重視呢個家庭聚會

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

咁都發脾氣
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

唔覺得妳有錯

翡翠宮

good_pig 發表於 18-9-24 11:00
我同意,每對夫妻都有自己嘅溝通方式...

有d老虎乸,食住老公當阿四亦過左幾十年
我唔太喜歡互相食住,成世流流長,好辛苦。

首頁

尾頁

跳至