自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

crystal媽咪 發表於 18-9-23 22:15
我都係雪暈佢先。 店主肯幫我,但係我覺得好殘忍。明明畀人斬開咗兩邊,但都係郁緊
...

我都係好驚今晚買咗三隻蟹…… 雪咗一個鐘頭都仲 好生猛…… 跟住拎返出嚟擺喺個星盤…… 諗住等佢一陣死唔死…… 點知仲係咁生猛…… 迫不得意 叫老公擺落去蒸 其實我真係想買隻死蟹多啲……但係又唔新鮮…… 如果唔係今晚我老公想食…… 我其實依家都盡量 小食…… 但其實我都好鍾意薑蔥蟹

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

BBJOJO 發表於 18-9-23 22:32
你好叻呀

為食唯有諗辨法

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

sjssjssjs 發表於 18-9-23 22:33

我都係好驚今晚買咗三隻蟹…… 雪咗一個鐘頭都仲 好生猛 ...

一個鐘一定唔可以咁快暈, 通常我擺三、四個鐘我先動手。 蟹郁緊蒸佢,其實佢哋好熱好掙扎,會甩腳。
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2024年龍年勳章

mariefish 發表於 18-9-23 22:36
為食唯有諗辨法

我會選擇出街食

費事畀錢買咗隻蟹又煮得唔好食

幸福可以好簡單

子爵府

回覆樓主:

我呢個廚藝不精的人係咁做的:

1. 帶手套,拎毛巾 (避免俾隻蟹抓傷) 反轉隻蟹,用刀撬開隻蟹的"掩"
2. 跟住一刀切入中間,隻蟹會慢慢唔郁
3. 之後再反返轉隻蟹,斬走兩隻鉗,然後先除綁住隻蟹的蠅
4. 最後將隻蟹斬件及清潔

象牙宮

一定係自己劏。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

BBJOJO 發表於 18-9-23 22:37
我會選擇出街食

費事畀錢買咗隻蟹又煮得唔好食

出街食最緊要好味就得啦
我食得慢呀嘛,同我出街食蟹果位會坐到瞓著,咪唯有自己煮囉

寶石宮

2024年龍年勳章

mariefish 發表於 18-9-23 22:49
出街食最緊要好味就得啦
我食得慢呀嘛,同我出街食蟹果位會坐到瞓著,咪唯有自己煮囉
...

幸福可以好簡單

象牙宮

回覆樓主:

自己劏,街市唔係劏劏肯搞!帶手套,拎住毛巾,唔好剪繩住,打開後蓋用筷子篤死左先,之後拆鉗,慢慢肢解

大宅

crystal媽咪 發表於 18-9-23 22:15
我都係雪暈佢先。 店主肯幫我,但係我覺得好殘忍。明明畀人斬開咗兩邊,但都係郁緊
...

雪了肉質不好

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

香港熊貓 發表於 18-9-23 22:52
雪了肉質不好

冇辦法。睇住佢喺我面前死,我真係食唔落

上次墨魚都係雪得唔夠,佢係咁喺我面前逃走,我好難落手

大宅

crystal媽咪 發表於 18-9-23 22:57
冇辦法。睇住佢喺我面前死,我真係食唔落

上次墨魚都係雪得唔夠,佢係咁喺我面前逃走,我好難 ...

一野分屍

寶石宮

香港熊貓 發表於 18-9-23 22:58
一野分屍

oh no.
咁我會選擇食齋多啲

水晶宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

咩海鮮都自己搞
c既已經吾新鮮

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

筷子一插就唔郁,再拆拑先再劏,我小學就識。而家年紀大,覺得殘忍冇買了

子爵府

blackberry 發表於 18-9-23 23:02
筷子一插就唔郁,再拆拑先再劏,我小學就識。而家年紀大,覺得殘忍冇買了
...

一向都係出面劏,有次自己劏,當我好用力打開佢個殼時,呢一刻我覺得最殘忍,自此無再買過蟹,其實魚都係盡量買冰鮮,唯獨蝦我可以接受新鮮。

珍珠宮

回覆樓主:

我係逢郁既野都唔敢劏,想食就揾檔口劏埋我先會買

用戶要求終止服務

將蟹反轉用剪刀插佢已吾郁可以劏,吾怕比佢拑親,劏完真係要即煮先最好食....所以吾會俾人劏,但真係好耐無煮lu ......

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我都好怕劏蟹,好殘忍和核突..所以無買來煮好耐了

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

其實如果有水草扎實晒,劏係好易架,搣甩兩隻蟹鉗,刀背拍裂,再揭開個蓋,隻蟹已經死架啦,之後搣心肺,去腮去蓋掩,再斬開個身,洗下就得。比想像中容易,即劏即煮d肉至好食。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

首頁

尾頁

跳至