自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

ddkaka 發表於 18-9-24 14:44
大學生實識用電子支付,老人家就話唔識啫

老人家都會用8達通比車費啦!
天空之城, 快樂之地

伯爵府

fawong 發表於 18-9-24 17:32
有乜問題? 外國大把地方只收電子貨幣, 如英國某D區, 搭巴士只收Oyster card 或debit card, D人咪一樣咁搭 ...

香港人係要特別照顧。乜都嘈一餐

admiral2525    發表於 18-9-25 06:59
fawong    發表於 18-9-25 03:44

珍珠宮

回覆樓主:

好多公司內部餐廳都只收八達通。 港大唔係第一間。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

可以收埋現金好d.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

電子貨幣流通量高左,商戶都會衡量,現金交易係呢個世代唔再係必需

講真,而家有幾多長住香港嘅居民會比現金坐巴士?

伯爵府

回覆樓主:

最大問題有we chat pay 同Alipay份囉

emt1314    發表於 18-9-25 10:55

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

以我所知, 只要係當眼處寫明, 亦不是在顧客食完野結賬時才被通知不收現金, 咁就不屬違法。

大宅

好事吖,我而家好多時候連銀包都唔使攞出黎,減少跌銀包嘅機會

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好事比現金先唔好,唔駛找贖,買野都快好多。

複式洋房

回覆 Protea 的帖子

原來茶餐廳不收毫子,都是合法。

珍珠宮

回覆樓主:

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

電子貨幣是大勢所趨。就算老人家都有八達通。商店不收毫子,因為花時間數,入銀行又收數銀/鈔費,入coin dragon又冇左10%手續費....

btw.法例規定如店舖收現金,可付兩元以內的碎銀,兩元以上店舖可拒收。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

咁掉返轉,只收cash唔收電子貨幣又係咪犯法?
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

fawong 發表於 18-9-24 17:32
有乜問題? 外國大把地方只收電子貨幣, 如英國某D區, 搭巴士只收Oyster card 或debit card, D人咪一樣咁搭 ...

又係喎,上次法國架巴士,只收卡喎

珍珠宮

回覆樓主:

電子貨幣好易比人偷錢

男爵府

回覆樓主:

我依幾年,都無帶現金散紙,早上行山,只帶隻八達通手表,行完去食個早餐,啪一啪,跟手去超市買菜買肉,又啪一啪,買個包回家,又係啪一啪,唔怕唔見錢包,不知幾好,行山又唔怕比人打劫。

寶褓保補    發表於 18-9-25 23:24

子爵府

有八達通,credit card ok.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢個已經係大氣候,唔覺得有問題,正等於你去街市冇得碌卡你唔可以話佢歧視你架嘛

珍珠宮

choco_soup 發表於 18-9-25 02:17
電子貨幣好易比人偷錢

之前俾人斬都係因為成身 cash

侯爵府

畀面勳章

yucl_hk 發表於 18-9-23 22:46
【明報專訊】香港大學學生發展及資源中心(CEDARS)噚日用電郵向學生公布校園膳食服務重組後嘅開業日期,入 ...

我覺得無問題但唔好只是用支付寶就得,可以用 visa, 八達通我都贊成。
Nice to meet you!

首頁

尾頁

跳至