自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

miriam 發表於 18-9-24 10:59
好彩你明我講咩

以前食完晚飯就拎起個鐵盒出大撻地玩燈籠爉燭,玩足幾晚,依家唔同晒

以前中秋節,可以夜晚出街玩、可以玩火 (現在犯法,唔好試)、可以有錢買燈籠。

現在,開冷氣,打通宵機好過。

上一代窮極也要供月餅,好想食月餅,現在,我兩個讀中學的仔女,甚至連我自己,對月餅都是可吃可不吃的心態。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

miriam 發表於 18-9-24 10:59
好彩你明我講咩

以前食完晚飯就拎起個鐵盒出大撻地玩燈籠爉燭,玩足幾晚,依家唔同晒
所以我仲堅持做節,堅持買月餅仲要買晒咁多款,&落街玩,我仔女仍樂此不疲。

不過有樣野我就唔太想,就係佢地叫我買螢光捧。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

alicewtw 發表於 18-9-24 16:41
真係好懷念細個中秋時落街擺位玩燈籠、蠟燭,成街都係一家家人坐喺度玩,玩到夜一夜先走,好有氣氛!
依家 ...

仲有係父母開夜場既機會,平時邊可以夜晚打麻雀,而無細路嘈住晒
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

Msolivialeung 發表於 18-9-24 17:05
冇左好耐lu!
以前趕食飯,食完可以落街玩!
但係食緊飯已經聽到公園好熱鬧既聲音!

六點未夠已經想衝去霸位,但要過到藤條關先

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

fsforth 發表於 18-9-24 17:29
以前中秋節,可以夜晚出街玩、可以玩火 (現在犯法,唔好試)、可以有錢買燈籠。

現在,開冷氣,打通宵機 ...

月餅會點窮都會慳錢黎供,供完再送長輩

王國長老

tester5 發表於 18-9-24 17:33
所以我仲堅持做節,堅持買月餅仲要買晒咁多款,&落街玩,我仔女仍樂此不疲。

不過有樣野我就唔太想,就係 ...

我提早打長途電話追我媽返黎做節,等佢無得係大陸玩

男爵府

pang90 發表於 18-9-24 15:12
都係
愈大就愈覺商人節日

係,商業節日
事實係有咩好慶祝,多日假就最開心囉

禁止訪問

用戶要求終止服務

唔好話咩氣氛,天災無人想

【中秋節】山竹破壞未復原 康文署籲勿到泳灘燒烤場
3小時前
即時要聞中

康樂及文化事務署表示,由於早前熱帶氣旋山竹導致康文署轄下多個場地內部分設施及樹木損毀,經署方評估後預計中秋節前未能完成相關清理工作,因此全部刊憲公眾泳灘(包括附設的燒烤設施)及位於各區多個陸上康樂場地,並不適宜於中秋節期間進行賞月或相關活動。涉及的場地載列於附件。
康文署表示,鑑於正全力在轄下受影響的場地進行清理及維修工作,署方呼籲市民不要走近或進入場地內已被圍封的範圍,以免發生危險。

用戶要求終止服務

64個中秋節期間不適宜進行賞月或相關活動的陸上康樂場地/公眾泳灘
中西區
永利街休憩花園、永利街休憩處
東區
杏花邨遊樂場、小西灣海濱花園
南區
大浪灣郊遊區、石澳海角郊遊區、大浪灣泳灘、舂坎角泳灘、深水灣泳灘、夏萍灣泳灘、中灣泳灘、淺水灣泳灘、石澳後灘泳灘、石澳泳灘、南灣泳灘、聖士提反灣泳灘、赤柱正灘泳灘、龜背灣泳灘

九龍寨城公園、天光道網球場

雅麗道花園、觀塘上配水庫花園、牛頭角道兒童遊樂場

樂華街遊樂場、衍慶街遊樂場

長洲運動場、長洲東灣泳灘、洪聖爺灣泳灘、觀音灣泳灘、蘆鬚城泳灘、下長沙泳灘、貝澳泳灘、銀礦灣泳灘、塘福泳灘、上長沙泳灘

用戶要求終止服務

葵青

中葵涌公園

西貢

寶康公園、將軍澳海濱公園、清水灣第一灣泳灘、清水灣第二灣泳灘、廈門灣泳灘、橋咀泳灘、銀線灣泳灘、三星灣泳灘

沙田

桂地街花園、李屋村第一花園、美田路休憩處

大埔

全安路花園、大埔滘公園

荃灣

釣魚灣泳灘、近水灣泳灘、更生灣泳灘、雙仙灣泳灘、海美灣泳灘、麗都灣泳灘、馬灣東灣泳灘、汀九灣泳灘

屯門

鳳地花園、蝴蝶灣泳灘、新咖啡灣泳灘、舊咖啡灣泳灘、青山灣泳灘、黃金泳灘、加多利灣泳灘

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

miriam 發表於 18-9-24 01:01
以前中秋節前幾日已經會落街玩燈籠.

今晚係我媽度做完節返屋企, 行經公園靜英英咁, 以前既熱鬧真係無晒 :s ...

噚日已經一炮過吔咗兩餐
今日返工嘅返工
返學嘅返學
我就執咗一日屋、洗廁所、洗N機衫
仲忙過平時

翡翠宮

Well

時代變
人物風景都改變......

要習慣接受一切在變

珍珠宮

開心吸收勳章

Poyau 發表於 18-9-24 01:46
塌樹心情有影響 另有斷枝未處理怕危險

係,完全受影響

男爵府

而家又唔識左鄰右里,落去營光捧唔準玩,蠟燭又無人玩,淨係攞個膠燈籠落去,我做細路都寧願返去睇下u tube

寶石宮

2024年龍年勳章

Poyau 發表於 18-9-24 01:02
今年受山竹影響

幸福可以好簡單

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

miriam 發表於 18-9-24 17:42
仲有係父母開夜場既機會,平時邊可以夜晚打麻雀,而無細路嘈住晒
...

以前做節或者打風屋企會打牌.
我好想打牌,已經十年冇打啦
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

BBJOJO 發表於 18-9-24 18:27

不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2023年兔年勳章

BBJOJO 發表於 18-9-24 18:27

寶石宮

2023年兔年勳章

cloudwingwing 發表於 18-9-24 18:14
係,完全受影響

首頁
34567...9

尾頁

跳至