自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

Jasmine-4711 發表於 18-9-24 22:12
我C6今晚番夜班,昨日提早食左豐富的晚餐。兒子未升中已不再行花市玩燈籠。如C6在家,個仔唔去,亦不會陪我 ...
我囡中學更加難, 加上聽日要 5 點幾起身, 所以無去行

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

小倩 發表於 18-9-24 23:28
細仔有同學仔約去玩㗎
不過行到去公園落雨
敗興而返
今晚落雨差好多

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

chinatea 發表於 18-9-24 22:09
回覆 luckybaby2011 的帖子

個孫3歲半任我擺佈架咋.大人自己去玩,仔就冇人湊,如果亞媽死先,唔知佢地點? ...

久唔久一次就話弄孫為樂,次次要你凑就太老奉,你可說'不'。為何佢地可去玩,掉低個仔,令你冇得去街,冇得约朋友?

唔好再縱容子女,要慶祝就一家人慶祝。冇你份去街都不应掉個仔俾你湊几日。已經几日係咁你仲忍?

wcpcelia    發表於 18-9-25 16:00

王國長老

Jasmine-4711 發表於 18-9-25 00:32

久唔久一次就話弄孫為樂,次次要你凑就太老奉,你可說 ...
講得好

我做 ftm 10 年, 唔想去玩咩, 但接受唔到要我媽湊佢, 真係要出去咪叫老公早 d 返黎, 等我可以出去輕鬆下.

除非我病到九彩連飯都煮唔到畀我囡食, 我先送佢過去咋, 10 年數埋 5 次都唔夠.

侯爵府

miriam 發表於 18-9-24 01:01
以前中秋節前幾日已經會落街玩燈籠.

今晚係我媽度做完節返屋企, 行經公園靜英英咁, 以前既熱鬧真係無晒 :s ...

今年好似連果個"唔好煲蠟呀"嘅政府宣傳片都無埋。我都係宅屋企唔想郁。

王國長老

jyjy1684825 發表於 18-9-25 00:49
今年好似連果個"唔好煲蠟呀"嘅政府宣傳片都無埋。我都係宅屋企唔想郁。
...
又真係唔覺有呢段宣傳片喎

我呢邊連拎個 D 膠燈籠既人都無乜.........

侯爵府

以前點同丫⋯細個圍埋玩蠟燭不知幾開心,宜家圍埋有咩可以玩?

王國長老

ilikethis2005 發表於 18-9-25 01:00
以前點同丫⋯細個圍埋玩蠟燭不知幾開心,宜家圍埋有咩可以玩?
見到圍埋一齊既咪一人一部手機打機囉.

侯爵府

miriam 發表於 18-9-25 00:57
又真係唔覺有呢段宣傳片喎

我呢邊連拎個 D 膠燈籠既人都無乜.........

好感恩在屋村長大,一班细路20幾個人就在街外跑跑跳跳,在後山空地打羽毛球,玩捉迷藏,去鄰居屋企hea … 过节,打风,任何時間大家都在一起,真係好開心嘅童年。今時今日,係天方夜談。

侯爵府

miriam 發表於 18-9-25 01:04
見到圍埋一齊既咪一人一部手機打機囉.

其實都無計,如果我地細個唔玩蠟燭,螢光棒既話⋯都係無野做⋯係月餅罐熔塊蠟落去寫字簡直係童年回憶,凈係玩呢樣都玩成晚。
咁宜家呢兩樣都唔玩得⋯都真係無乜野可以做。

王國長老

jyjy1684825 發表於 18-9-25 01:10
好感恩在屋村長大,一班细路20幾個人就在街外跑跑跳跳,在後山空地打羽毛球,玩捉迷藏,去鄰居屋企hea … ...
中秋個幾日同年三十晚屋企係無掩雞籠咁, 不停上上落落搵同學, 玩到夠鐘返歸沖埋涼撻落床即訓著, 個後日子好懷念.

王國長老

ilikethis2005 發表於 18-9-25 01:11
其實都無計,如果我地細個唔玩蠟燭,螢光棒既話⋯都係無野做⋯係月餅罐熔塊蠟落去寫字簡直係童年回憶,凈 ...
月餅罐真係寶貝黎, 入面放晒架生, 唔識煲蠟咪就咁熱溶後倒落個蓋既字度, 咁樣就玩足一晚.

依家.........叫小朋友點蠟燭都怕佢燒親手咁

寶石宮

2023年兔年勳章

crystal媽咪 發表於 18-9-24 20:20
今年好靜,冇曬氣氛,亦都冇喜悅嘅心情

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Poyau 發表於 18-9-25 10:06

不要從別人的嘴裡去認識我

用戶要求終止服務

miriam 發表於 18-9-25 01:17
月餅罐真係寶貝黎, 入面放晒架生, 唔識煲蠟咪就咁熱溶後倒落個蓋既字度, 咁樣就玩足一晚.

依家.........叫 ...

有對老夫婦琴晚因爲點燈籠,火燭,個老男人而家仲危殆

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

冇啦,而家香港小朋友,寧可響屋企開住冷氣、飲住可樂,打機/玩手機啦~
其實講小朋友,就算大人,都係過節如過日,響屋企煮雞、魚蝦蟹、老火湯…… 咪玩啦,放工返屋企都好攰,求其買個飯盒算數……

水晶宮

回覆樓主:

而家好似冇人買燈籠

子爵府

miriam 發表於 18-9-24 01:01
以前中秋節前幾日已經會落街玩燈籠.

今晚係我媽度做完節返屋企, 行經公園靜英英咁, 以前既熱鬧真係無晒 :s ...

現在的小學生返學返全日,放學做完功課已經夠鐘食飯/沖涼/訓覺,仲邊有時間落公園玩?我以前返半日,放學食午餐,做完功課先3/4pm, 日日落公園玩都得,時間好用好多!

水晶宮

iamlazy 發表於 18-9-25 16:08
而家好似冇人買燈籠

我用返舊舊年的
反正學校又整、唔想浪費成百蚊個用一日

用戶要求終止服務

luckybaby2011 發表於 18-9-25 16:22
我用返舊舊年的
反正學校又整、唔想浪費成百蚊個用一日

我年年都係攞去年的風琴花燈出嚟
吹氣果啲太貴,要過百蚊

首頁

尾頁

跳至