夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

mwsiipb2 發表於 18-9-24 06:58
我太太啱啱喺上個月中幫我生咗一個囝囝,
佢琴晚問我 : "我咁辛苦生咗個仔,你会有乜嘢表示"。 而家我在苦 ...

其實可能你太太只是講笑, 未必真係要什麼, 因為曾添了小寶貝, 之前和之後都花很多錢.

我很少送花給太太, 當時又唔係搵好多, 只買了花, 而太太又話唔好破費. 但再想想, 應該獎勵下佢, 買了個5千幾的翡翠玉咀(因為之前只送小鑽石, 金首飾), 記得當時還比佢歉棄話我老土, 失望, 唔肯帶..... (但我仍覺得無決定錯, 因為現在用不第日都會有機會用.....)

這十幾年間, 原來翠玉已升值了好多, 市面已很難買到翠綠的A玉, 有可能2萬蚊都買不到了, 現在佢才知道寶.

** 其實我覺得要買有紀念性的東西又有少少值錢的較好, 例如真金的公仔, 二千蚊左右應該有個(唔好買鍍金, 不值錢), 有錢就可以留低儲起, 無錢咪熔左去, 或可以賣左去加錢買其他金器比太太用, 進可攻退可守, 不過你太太第日應該唔捨得熔左去的.

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

佢琴晚問我 : "我咁辛苦生咗個仔,你会有乜嘢表示"。 而家我在苦 ...

未必一定要實質物品,多啲陪伴、關心、傾計,已經好足夠

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

mwsiipb2 發表於 18-9-24 07:47
買金器都係一個唔錯嘅選擇, 呢一兩年我喺六福珠寶買咗金花生, 當做結婚週年同埋生日礼物。
...

係呀, 佢成日問我鍾意咩, 我又真係無咩想要, 可以穿的都想自己親自買, 所以叫佢買金元寶, 我話想用玻璃瓶入住, 十幾廿年後入滿會好得意.

點知第二年佢係D 唔知咩店名的金舖買金公仔, 比我話了她唔應該在不出名的金店買, 因為無咁值錢, 應該就是這一話, 佢沒再買了....

我們就是成日因為觀點與角度不一樣, 包括湊/教仔的方式等 導致雙方生氣..... 現在又過十幾年了, 人都成熟和學懂不少, 懂得在適當的時候跟她談, 讓她, 堅持.

始終男仔讓女仔, 個家才較幸福開心, 男人應該為有能力讓女人而開心, 而不是計較.

其實由BB 至10幾歲, 有磨擦的機會會很多, 前輩教要有大海無量的心來帶領家庭, 這句對我很多得著.

男爵府

回覆樓主

Apple Watch lte版,湊仔成日聽唔到電話,好方便

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

mwsiipb2 發表於 18-9-24 08:20
就係呢種金元寶,嚟緊三,五十年嘅結婚週年,我都唔使諗送乜嘢。
但儲到咁上下, 小心比人成樽偷走或偷走少少, 偷的人可能係你小寶貝, 所以儲多了都要鎖起....

成樽好似幸運星咁, 又豪又正....!

男爵府

mwsiipb2 發表於 18-9-24 08:17
其實我係一個科技白痴,呢個apple watch係咩嚟㗎?手錶?

手錶,不過依度D太太好實際
可能金真係會好D

伯爵府

關心佢多啲,陪佢多啲,最緊要係幫佢分擔湊BB同家務,簡中同佢出去食餐好嘅或者俾個驚喜佢,做到晒好過你買咩禮物。

wcpcelia    發表於 18-9-25 16:24

禁止訪問

瑪瑙宮

點解唔問佢要咩? 估估下, 買左唔鈡意又唔用.

禁止訪問

禁止訪問

瑪瑙宮

mwsiipb2 發表於 18-9-24 11:24
或者講下你先生送咗乜嘢畀你

我 ex? 生完無野送喎, 我都唔識開口叫送野.

我應該學下我个囝女朋友, 佢間屎就會叫買野, 又話想食咩, 想去邊度旅行咁, 我淨係識慳, 冇鬼用.

大宅

得閒比我放全日假唔使湊去下按摩已經好開心⋯
不過我老公都有送花同手鍊比我

首頁

尾頁

跳至