18周感覺阿b郁少左

kvvvcheung
|
因為第2胎,16周左右feel 到郁
平時食完野會感覺到佢郁
但呢2日,無啦啦嘔返,跟著感覺佢無咩郁
但唔知係我擔心敏感,定係感受唔到
又唔知月竹唔睇醫生好
Connie_cat
|
18週BB仲好細粒,所以感覺唔到佢郁動少,應該到24週左右先明顯感覺到郁動㗎?
jjc3011
|
kvvvcheung 發表於 18-9-24 08:31
平時食完野會感覺到佢郁

有無胎心機?無最好睇下醫生!
kvvvcheung
|
jjc3011 發表於 18-9-24 08:53
有無胎心機?無最好睇下醫生!

沒有呀…
kvvvcheung
|
Connie_cat 發表於 18-9-24 08:47
18週BB仲好細粒,所以感覺唔到佢郁動少,應該到24週左右先明顯感覺到郁動㗎?
...

有諗過今日去睇醫生
又怕自己過份擔心
wsyggk
|
平時食完野會感覺到佢郁

真係擔心就睇下啦!畢竟每個人都唔一樣,有人感覺強烈d有人無咁大感覺。
purplerain0348
|
可能早期,我之前都覺得一星期會有一兩日郁少咗,都係好擔心,但之後又多返……如果只係少咗,但唔係完全feel唔到應該無事! 不過如果你擔心,最好去睇下醫生,求個安心
小驚
|
我到 19-20 週時,bb 嘅胎動都仲係好唔穩定,唯有用胎心機聽下啦。
有時聽聽下佢心跳,佢游走咗,而我又無感覺,我先知19/20週都唔一定係佢郁就有胎動感覺。
所以唔好咁敏感啦
Connie_cat
|
kvvvcheung 發表於 18-9-24 09:04
有諗過今日去睇醫生
又怕自己過份擔心

擔心都正常,我由知道懷孕到而家31週都擔心好多次,我都試過同你週數差唔多嘅時候都感覺佢郁動少咗都擔心架,上網睇先知呢個週數嘅BB郁動次數唔定,但其他媽咪話齋,如果真係擔心嘅就睇醫生檢查下
hamsterma
|
平時食完野會感覺到佢郁

我18週都唔係好明顯
mwsiipb2
|
平時食完野會感覺到佢郁

政府醫生教,兩個小時之內要有十字郁動。
kvvvcheung
|
我今早feel 到了,謝謝大家喔…
musiccisum
|
平時食完野會感覺到佢郁

擔心就睇下
haha748494
|
BB有郁就唔洗太擔心,BB都唔系成日都好興奮。
AngelaSucrose
|

其實可以吃小小甜的東西去check BB有冇郁過...我以前在Sydney 的midwife教的

我要做媽媽
|
你擔心既話都係睇下醫生喇
RubyYu07
|
AngelaSucrose 發表於 18-9-25 16:44
其實可以吃小小甜的東西去check BB有冇郁過...我以前在Sydney 的midwife教的

係呀,據說食完甜食,bb反應會比較大。
kvvvcheung
|
RubyYu07 發表於 18-9-25 16:54
係呀,據說食完甜食,bb反應會比較大。

謝謝喔…
pigpiglamlam
|
我2胎都係20w後先feel到,唔使太擔心,bb仲好細粒