論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

完全唔知點入手~
究竟係菲姐姐好? 定係印姐姐好?
要幫個老人家手, 照顧一對新生BB~但唔需要照顧老人家, 亦都唔需要準煮飯, 只係陪買餸~

別墅

咁要睇家中老人家識唔識返幾句英文, 因好多老人家好抗拒溝通唔到的問題。

別墅

yingmi 發表於 18-9-24 10:03
咁要睇家中老人家識唔識返幾句英文, 因好多老人家好抗拒溝通唔到的問題。 ...

老人家都係65歲左右~識D 英文基本溝通無咩問題~
但想姐姐識少少廣東話, 方便佢地多D D 溝通~

禁止訪問

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

完約的確好揀工,但勝在較熟環境
未請過工人又有初生孖,請海外的話,要考慮可唔可以承受教佢做野嘅過程

別墅

終於都決定由海外請菲姐姐, 算係搵Agent Direct Hire.另外都有親戚介紹朋友個印姐姐, 係香港做左8年話做得好好...
但人地係豪宅做開......怕到我地呢D普通家庭會唔習慣~
希望工人姐姐順利12月中到香港啦~

別墅

要搵有朋友介紹的agent, 第日好多野可以through agent同個工人講, agent要售後跟得好.

別墅

回覆 hungyiu 的帖子

我都係是旦上網Search 完搵屋企附近Agent~睇完好多JM 同埋朋友講, 新舊姐姐都要教, 大家都要有適應期, 所以就搵個海外姐姐~
個姐姐係佢親戚介紹, 我自己聯絡返個姐姐, 佢比曬D Cert. / Reference Letter / 教會受洗証書我睇~
又同奶奶Video interview 過~ 再見佢對上份工係間日資工廠做左20年, 同埋完成左D 姐姐Training, 就決定幫佢做Direct Hire 手續~
依家差不多日日同佢Whatsapp MON 住佢同果邊Agent 既Status, 如果我搵佢唔到就搵佢香港個親戚CALL佢
加埋自己2-3日就問HK Agent 依家既進度, 希望一切順利~

複式洋房

千祈唔好揾天dragon,教人遞信,博再食comission

別墅

koeyybb 發表於 18-10-5 02:59
千祈唔好揾天dragon,教人遞信,博再食comission

下!? 咁衰? 咁個姐姐同間Agent 都會比人Black List ga wor...

侯爵府

umininn2011 發表於 18-10-3 10:54
終於都決定由海外請菲姐姐, 算係搵Agent Direct Hire.另外都有親戚介紹朋友個印姐姐, 係香港做左8年話做得 ...

你有老有嫩, 本地完約姐姐一定唔會做, 應該oversea印傭先會做, 我之前請兩個印傭都係oversea貪佢地係白紙一張, 聽教聽話, 但真係要花的時間及心機

別墅

purplechung 發表於 18-10-7 21:34
你有老有嫩, 本地完約姐姐一定唔會做, 應該oversea印傭先會做, 我之前請兩個印傭都係oversea貪佢地係白 ...

老果個唔洗照顧, 反而姐姐係要幫手照顧兩個嫩~
所以我地都係請Oversea, 怕做8年果個做開豪宅黎左普通家庭會唔習慣都係會走~

大宅

koeyybb 發表於 18-10-5 02:59

我多年前用呢間巳經教工人偷走仲要告返我轉頭,此閰公司不可信

首頁

尾頁

跳至