自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

其實,警方各部門,才是偵探和查案精英,有幾多案件會由一般市民舉報,而突破盲腸呢?

公爵府

2024年龍年勳章

Juho 發表於 18-9-24 12:26
係警方搵佢, 佢至講話見到許金山用瑜珈球帶走一氧化炭。(但警方無事先同佢講Mini Cooper內發現瑜珈球一事) ...

印象中⋯瑜珈球內有一氧化碳唔係即時發現的,
係過左一段時間之後警方調查後找到⋯
所以一開始個助理無同警方提及唔係佢嘅錯。

相關新聞:
https://www.hk01.com/社會新聞/237726/許金山涉殺妻女案-私下查氣體價格露端倪-調查警員指-天網恢恢

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

佢係教授來, 話佢做實驗都講得過
點諗到佢用呢D殺人呀

男爵府

不可奉告 發表於 18-9-24 12:47
報紙講金山伯計劃上訴到終審法院,金山伯死執自己冇殺妻女動機證據問題。。。。
...

動機明顯都暈,唔計full paid 屋sss市值,人壽保險都五球。 如果講動機,淘大果單我反而覺得係誤殺。 層樓又未供完,又唔係咩大錢(對被告黎講)係死者生前唔let go, 迫條友埋牆角。

珍珠宮

goat 發表於 18-9-24 14:59
就係囉,
Bk上星期鬧完仔女,今個星期準備向證人開波乎

難得見到齊人下獄

講真殺妻係好賤
但一個公眾對單咁事不關己既新聞上心到咁有 d 病態

象牙宮

2024年龍年勳章

Moti 發表於 18-9-24 13:15
只諗到一個詞——馬後砲。有早知就冇乞衣啦。
...

agree...

大宅

babyboy2013 發表於 18-9-24 15:27

動機明顯都暈,唔計full paid 屋sss市值,人壽保險都五 ...

辯方話一直佢跟許太有聯名戶口及物業佢都一個仙都冇動用過之餘,而許太又由唔接受= 迫佢要離婚至到佢唔介意有賤三存在,所以咪殺妻動機不明罷

男爵府

回覆樓主:

但我想知高院係咪會審理佢上訴?陪審團1比0罪名成立喎,高院會不會直接駁回佢上訴?

男爵府

mrscatcat 發表於 18-9-24 17:04
但我想知高院係咪會審理佢上訴?陪審團1比0罪名成立喎,高院會不會直接駁回佢上訴?
...

喺9比0

民房

反而感覺許金山會面錄影似藏言外之音(假如外界演繹没錯的話)

車匙放在廚房,外傭會去洗車。警方追問,為何當日叫許金山交出車匙,他是在樓上拿下來,許金山指從沒把車匙放在樓上,沒有再解釋。 

他提到二零一零年已發現家中有鼠患,到二零一五年想到用一氧化碳滅鼠,警方問他為何用瑜伽球注入一氧化碳?他指因為想多拿一點,怕不夠用,承認在實驗室泵氣時,跟別人說想拿給另一部門的朋友分析,是「作故事」,怕被人質疑為何拿走實驗室物資。 

他表示把兩個瑜伽球拿回家時,其中一個漏氣,所以放了氣,另一個放在運動房的角落,當時二女 Lily 進來,許金山跟她說瑜伽球有毒,千萬不要碰,是用來殺老鼠。 

片段中見到許金山哭著指, Lily 當時很開心,表示「太好了,我一點也不喜歡老鼠」 ,又指相信 Lily 對一氧化碳有認識。警方問他有否想過,放瑜伽球在家中會有危險?許金山說沒有,因為即使漏氣,對比整間屋、濃度是相對小。 

許金山在片段中亦有提及,與 Shara Lee 在一起兩、三年,發誓指 Shara 沒參與一氧化碳實驗,但在警方追問下,他承認 Shara 有幫忙做實驗的分析工作。他又在會面結束前主動指,有人叫他不要做錄影會面,但他自願做,是希望事件水落石出。

刹人者不许承繼產,會否假手於人不

.

它刹性的可能度

疑点一

不自辯

疑点二

車匙放在廚房,外傭會去洗車。警方追問,為何當日叫許金山交出車匙,他是在樓上拿下來,許金山指從沒把車匙放在樓上,沒有再解釋。 

有可能即是話放匙上楼上者是謀刹者而另一人或是串谋

疑点三

拿给了別人分析

他提到二零一零年已發現家中有鼠患,到二零一五年想到用一氧化碳滅鼠,警方問他為何用瑜伽球注入一氧化碳?他指因為想多拿一點,怕不夠用,承認在實驗室泵氣時,跟別人說想拿給另一部門的朋友分析,是「作故事」,怕被人質疑為何拿走實驗室物資。 

疑点四

真有一个漏气吗

实验是要做量度的话,理应注气时很小心而有机会留意到漏气,小心是因有危险性

他表示把兩個瑜伽球拿回家時,其中一個漏氣,所以放了氣,另一個放在運動房的角落,當時二女 Lily 進來,許金山跟她說瑜伽球有毒,千萬不要碰,是用來殺老鼠。 

片段中見到許金山哭著指, Lily 當時很開心,表示「太好了,我一點也不喜歡老鼠」 ,又指相信 Lily 對一氧化碳有認識。警方問他有否想過,放瑜伽球在家中會有危險?許金山說沒有,因為即使漏氣,對比整間屋、濃度是相對小。 

跟上车有可能变自刹

疑点五

有參与分析
上面拿去给分析

許金山在片段中亦有提及,與 Shara Lee 在一起兩、三年,發誓指 Shara 沒參與一氧化碳實驗,但在警方追問下,他承認 Shara 有幫忙做實驗的分析工作。

疑点六
水落石出的線索

他又在會面結束前主動指,有人叫他不要做錄影會面,但他自願做,是希望事件水落石出。

·

似暗示水落石出,留意會面錄音內容

刹人中分析了瑜珈球中的一氧化碳不

真有一个球漏气還是拿了去"分析"不

注两个球较靈活性不

不过有时演繹是个人理解吧

民房

主动补充的一句"有人叫不要錄影…"感覺很特意

男爵府

loveclementine 發表於 18-9-24 15:21
印象中⋯瑜珈球內有一氧化碳唔係即時發現的,
係過左一段時間之後警方調查後找到⋯
所以一開始個助理無同 ...

比諭見到/知道某人買咗支弓箭,之後佢老婆及女被弓箭射死,我唸我一定會覺得太巧合了!

民房

今日第一日參与回覆,不知有错不

民房

如犯規,請删除

男爵府

nsychristy 發表於 18-9-24 15:30
難得見到齊人下獄

講真殺妻係好賤

其實最近教授殺妻共有2單, 一單網友都無咩提過, 因為大家可能相信這位教授誤殺居多: 而金山亞伯這單真係太恐怕了, 佈處多年,而且并不是只有BK C奶不斷談論,連其他FORUM, 都有十幾樓主走出來開TOPIC去跑轟.

閣下覺得同自己無咩關係, 你咪不要搭傘囉!難得唔關你事, 你都講左噤多句!

教授用學校資源和自己時間去做實驗, 大學教授平均時薪幾多錢?? 佢既人工邊個比架?

而佢的上司在庭上亦作供指出, 是一項無價值的實驗, 即是用我們納稅既錢去殺妻. 噤係咪關人事呀? 不是只關大婆事, 佢受全民公審, 係証明真理存在, 對這件事漠不關心既人, 才有病, 快些看醫生吧!

我的甥女正係POLY讀佢地教既有關科目, 件事揚左, 好質疑個婦情的專業資格和學歷,(可以上網睇番佢既學歷), 仲有無資格去教書, 佢既私生活就不唔講啦! 做人情婦, 唔代表佢唔教得書, 這點肯定!唔想拗啦!

男爵府

Juho 發表於 18-9-24 19:55
喺9比0

我打錯

民房

另一位教授會不會是頂替的不,很似營造私房中剎的,而1般都知cctv,愚見感覺導人專注他,會是另有別情不

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

又唔可以怪個證人既,會諗可能真係意外呢,亂講野會害左人,而且點諗到醫生會咁滅絕人性啫

公爵府

2024年龍年勳章

Juho 發表於 18-9-24 20:04
比諭見到/知道某人買咗支弓箭,之後佢老婆及女被弓箭射死,我唸我一定會覺得太巧合了!
...

男爵府

2023年兔年勳章

一氧化碳無色無味,殺人無形,在《危險品(一般)規例》下,被列為第2類第1分類危險品,儲存與運送受嚴格監管,必須經消防處批准。on.cc.hk

首頁

尾頁

跳至