自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

痛苦非常,我個心好矛盾,一大堆用說話不能形容嘅心情,想聽多d旁觀者想法先作決定,感謝!

好謝你地嘅回應,我全部都有睇會仔細想想應該點樣做,一直以來,我以為我已經為自己同小朋友都準備好咗呢日來臨,但原來唔係,原來我其實仲未準備好呢一刻。有jm介紹我睇marley and I,剛剛睇咗,電影嘅小朋友都係同我果d咁大個,最後不發一言嘅小朋友無講出最後一句離別話,只講佢都已經知道,如同我小朋友對隻狗講嘅一樣。我會小心處理,好多謝大家意見,亦多謝你地問候關心,同對我小狗送祝福。

25/9 我家小狗最終都自然離開了,佢好叻好生性,長埋在心永遠唔會忘記佢,好愛佢。

JD930    發表於 18-9-24 11:57

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

冇話應唔應該喎, 小朋友3歲同10歲已經唔同啦
btw, 狗狗RIP

wcpcelia    發表於 18-9-25 10:39

大宅

祝你快樂 發表於 18-9-24 10:23
痛苦非常,我個心好矛盾,一大堆用說話不能形容嘅心情,想聽多d旁觀者想法先作決定,感謝!
...

有冇睇過Marly and I. 小朋友喺屋企同狗狗say goodbye. 大人自己去陪狗狗,我覺得得比較合適

大宅

lanjarbi 發表於 18-9-24 10:28
有冇睇過Marly and I. 小朋友喺屋企同狗狗say goodbye. 大人自己去陪狗狗,我覺得得比較合適
...

土葬嘅時候,小朋友有冇在場?

大宅

stitch2012 發表於 18-9-24 10:27
冇話應唔應該喎, 小朋友3歲同10歲已經唔同啦
btw, 狗狗RIP

多謝妳

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

大人情緒如何呢?如果大人都控制唔到自己就唔好帶小朋友
我係讚成有個proper goodbye,但要搵個可以冷靜陪到小朋友嘅人一齊,同佢解釋發生緊咩事
保重!

子爵府

回覆樓主:

我隻狗之前走左,我有帶阿仔去送佢一程,我地一齊按掣送狗狗去火化。 我仔同隻狗感情好好,佢見到遺體 摸下狗傾幾句計送別。我仔當時七歲。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

...

贊同呢個做法

侯爵府

BK Milk勳章

如果帶佢去打針..就唔好帶小朋友好D..大人情緒都HOLD 唔到......
有褲著啦~~~

子爵府

安樂走過程請務必留在狗狗身邊

子爵府

SA豬豬 發表於 18-9-24 10:43
如果帶佢去打針..就唔好帶小朋友好D..大人情緒都HOLD 唔到......

你講得好啱,我自已喊到失控

大宅

睇你識唔識教.......太早的生命教育未必好,返返黎平伏之後講童話故事更佳,佢再大少少先教佢人類安樂死既法案,未成熟既小朋友聽完之後學業唔理想自殺就唔好了

子爵府

https://www.hk01.com/%E5%AF%B5%E7%89%A9/235386/%E5%AE%89%E6%A8%82%E6%AD%BB%E4%B8%8D%E5%AE%89%E6%A8%82-%E7%8D%B8%E9%86%AB%E5%BF%83%E9%85%B8%E7%A8%B1%E4%B9%9D%E6%88%90%E5%AF%B5%E7%89%A9%E8%A6%81%E7%8D%A8%E8%87%AA%E9%9D%A2%E5%B0%8D-%E8%87%A8%E7%B5%82%E4%BB%8D%E5%B0%8B%E4%B8%BB%E4%BA%BA%E8%BA%AB%E5%BD%B1?utm_medium=Social&utm_source=fbpost_link&utm_campaign=anistoryhk

我會選擇陪伴,我第一隻狗走時我返緊工,趕唔到見佢最後一面,一直都好遺憾。第二隻狗就因為中風完全無反應,獸醫建議送佢走,雖然唔捨得但可以陪住佢走,感覺好好多。
Waiting for YU

男爵府

祝你快樂 發表於 18-9-24 10:23
...

我係屋企搵獸醫上門同狗狗打針走的,我仔當時未夠3歲,佢唔係好知發生咩事,只識搗亂。如果小朋友大d我覺得都冇咩問題。

大宅

其實你隻狗都可能想你小朋友陪伴下走,我隻仔彌留時仲要去我個女間房搵佢

伯爵府

大宅

回覆樓主

如果細個 比佢啲空間會好啲
同小朋友話狗狗要上天堂啦 要小朋友比個goodbye kiss狗狗 大人再比張狗狗相小朋友keep住

後續就由大人完成

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

你小朋友幾大?
我女9歲半,我有帶我女去 愛協。但打針個一刻我女自己選擇唔睇,出房門口等我地。
我同老公就一直陪住狗狗,打完針我地陪咗狗狗半個鐘先離開。

大宅

...

我剛睇咗濃縮版,未有時間睇哂,好好參考價值,感謝

首頁

尾頁

跳至