想俾小朋友學豎琴

aliceng222
|
想俾女女學一種樂器旁身,覺得豎琴好特別,嗰日喺IG見到有條片用豎琴彈《You raise me up》,先知原本咁古典嘅樂器彈流行曲都幾夾。https://www.instagram.com/p/Bn1J ... share_sheet&igshid=1pt4ys3c1uahh不過我女女先5歲會唔會太細個?喺咪一定要買豎琴架,屋企無位擺。。
christinetam618
|
小朋友一開始可以學住手製小豎琴先!會容易掌握啲架~
jocelynfu0111
|
依家都越黎越多人學豎琴啦,我見啲人都喺用琴室嘅豎琴,唔一定要自己買成大部!
dorispoon425
|
宜家連比賽都有

第四屆香港國際豎琴比賽https://www.facebook.com/theculturist.hk/videos/1214036685421208/
christinetam618
|
回覆 dorispoon425 的帖子

最緊要俾小朋友接觸下唔同嘅樂器,除咗鋼琴個類主流樂器,試下豎琴都唔錯啊
lyra_space
|
aliceng222 發表於 18-9-24 11:17
想俾女女學一種樂器旁身,覺得豎琴好特別,嗰日喺IG見到有條片用豎琴彈《You raise me up》,先知原本咁古 ...

小朋友四歲以上便可以學豎琴 豎琴種類有很多 lever harp比較容易上手 價錢亦比較平 適合初學的小朋友 (emoji)(emoji)

豎琴種類由12弦到47弦 可以給小朋友嘗試較細的琴 可以向琴行借琴練習 或買較細的型號

本教室提供豎琴課程 可whatsapp 56411897查詢詳情(emoji)

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
rivy314
|
想俾女女學一種樂器旁身,覺得豎琴好特別,嗰日喺IG見到有條片用豎琴彈《You raise me up》,先知原本咁古 ...

唔會太細呀!我囡四歲幾都學緊,已經可以彈一首簡單嘅歌,如果有興趣咪比佢試下先!
haha748494
|
唔錯吖,睇小朋友有冇呢個興趣。
bchuma
|

一定要小朋友有興趣先
文星
|
christinetam618 發表於 18-9-24 11:25
小朋友一開始可以學住手製小豎琴先!會容易掌握啲架~

係呀! 認同
GCHK
|
豎琴,一開始可以唔使自己買住,等佢學到真係鍾意,會堅持落去先買
我要做媽媽
|
我都覺,最緊要小朋友有興趣
Dannyw0601
|
要留意返小朋友的小手肌發展係咪適合彈
debbichow
|
可以比小朋友試幾堂睇下鍾唔鍾意兒
小丸子101
|

學豎琴同學彈琴邊樣比較好