天氣一轉皮膚又乾燥...甩皮好肉酸

monnie33
|
我啲皮膚真係好大反應,天氣一轉即刻乾燥,我已經好勤力搽野,但都係有甩皮嘅情況,好肉酸,有時一捽就好多皮仔走出黎,有咩辦法可以令皮膚無咁易甩皮?
hedyyyyy
|
可以去試下做bellasonic..幫皮膚補充水份。
tsumtsum09
|
喺細舖做facial藍光co2注氧好保濕
ujibone
|
jm有冇用水份精華?我覺得用左會好啲
temilyt
|
monnie33 發表於 18-9-24 11:17
我啲皮膚真係好大反應,天氣一轉即刻乾燥,我已經好勤力搽野,但都係有甩皮嘅情況,好肉酸,有時一捽就好多 ...

試吓最簡單方法 - 化妝水濕敷
平時洗面後, 用保濕化妝水倒落化妝棉
濕敷甩皮嘅地方 5 分鐘
之後先揸精華, cream

用返自己平時用開嘅保濕化妝水就得架啦
lawgabbi
|
就咁聽似係皮膚唔識鎖水所以就算搽幾多野都係會好快覺得乾,我反而覺得應該搞好皮膚底層先至啱
kwan_kwan3
|
我啲皮膚真係好大反應,天氣一轉即刻乾燥,我已經好勤力搽野,但都係有甩皮嘅情況,好肉酸,有時一捽就好多 ...

我以前都係咁,搽乜都甩皮。一年四季都甩皮,直至發現蛾羅立英膏,有一次我在超市買左一支细支裝$19, 我只是臨訓前晚上搽一次,直至現在巳冇甩皮現象,你可以試試。皮膚敏感的人都用得。我依家每晚都用一次,試過peeling,B3/B5 gel…… 都唔得
yeemeif
|
kwan_kwan3 發表於 18-9-26 14:21

我以前都係咁,搽乜都甩皮。一年四季都甩皮,直至發現蛾 ...

醫生話蛾羅立英即係花士令再加消毒劑,不如直接用蛾羅立英較好,少樣化學成份
tls411
|

我以前同你一樣,仲係勁樣浄係個鼻甩皮後尾朋友比左the skin food支皇牌蜂蜜潤膚液我用,用完即刻唔再甩價錢唔貴,如果韓國買仲平!
hellomiki
|

試下用花士令/木瓜膏作最後一道護膚,作用係鎖水,即搽完平時嘅嘢最後用雙手拍上花士令,不用多,少少就夠
豬妹司令
|
可以試下敷薏仁水凝霜,59蚊可以做保濕mask
monnie33
|
lawgabbi 發表於 18-9-26 14:12
就咁聽似係皮膚唔識鎖水所以就算搽幾多野都係會好快覺得乾,我反而覺得應該搞好皮膚底層先至啱 ...
咁應該外敷定內服?
PoohPoon06
|
回覆 monnie33 的帖子

其實如果想打好個底, 我覺得飲落肚都有用, 會滋潤d...我自己飲左呢款滴雞精一個星期, 皮膚明顯好左紅潤左

cbeyond
|
monnie33 發表於 18-9-27 17:34
咁應該外敷定內服?

2方面都要做。
皮膚:補水+鎖水
飲食:多飲水+滋陰潤燥食物
cakii
|
可以搽下油打底,我用開Sanyrene 油,唔笠
monnie33
|
PoohPoon06 發表於 18-9-28 09:54
回覆 monnie33 的帖子

其實如果想打好個底, 我覺得飲落肚都有用, 會滋潤d...我自己飲左呢款滴雞精一個星期 ...
原來滴雞精有護膚功效嫁?等我試下先
candyylam
|
要用化妝水醒膚 保濕精華保水 再用乳液/cream鎖水先得架 有時要去下角質等皮膚吸收得好啲
揾啲重點保濕嘅精華用會好啲~ 最近用開嘅SNO HA serum 好保濕呀 我之前都乾到甩皮 宜家冇事了~ 不過我有做足呢幾步基本野架 保濕真係唔懶得!
迷人pinklady
|
我鼻翼位都乾到甩皮
|
hedyyyyy 發表於 18-9-24 16:42
可以去試下做bellasonic..幫皮膚補充水份。

請問你的療程幾錢?
connie06
|
yeemeif 發表於 18-9-26 16:35
醫生話蛾羅立英即係花士令再加消毒劑,不如直接用蛾羅立英較好,少樣化學成份
...

喺呀!或者椰子油都勁掂ga。