想幫阿爸轉老人院,有冇推介?

annz
|
阿爸喺老人院住咗兩個月度,
但我見佢好似住得唔係幾開心,星期六日去探佢個陣都冇乜胃口咁
所以想幫佢轉過第二間,想問下各位有冇環境好d既老人院推介呀?

webjen
|
回覆 annz 的帖子

先傾下現時院舍有咩問題/不滿,定其實係唔喜歡老人院,如果係後者,轉去邊都一樣!
timtimtampapa
|
劍橋護老院, 而家應該唔錯

PCCW2319
|
annz 發表於 18-9-24 12:59
所以想 ...

唔開心係佢根本唔想住老人院, 定係老人院有問題?

老人家適應力低, 搬搬去, 令佢更加無安全感。都係問清楚老人家先。
eek927
|
有冇問過阿爸點解唔開心呀?
係工作人員服務差定係唔鐘意個環境?
話唔定佢只係啱啱去未習慣呢?

美之選468
|
annz 發表於 18-9-24 12:59
所以想 ...

私人果D老人院,如果要環境好,服務好都收費1.8萬以上,反而政府果D老人院都比較有規模,衛生條件都不差,(政府有監督)
meimei1914
|
sfll  請勿連續只留公仔。  發表於 18-9-26 22:49
meimei1914
|
sfll  不可以用任何圖示灌水。  發表於 18-9-26 22:58
meimei1914
|
sfll  請勿再繼續灌水。  發表於 18-9-26 22:59
莉莉絲
|
我婆婆係太子一間新開半年左右既院舍住左兩個月,佢話好開心,因為其他公公婆婆都好精靈,有人同佢傾計,你有興趣我比個電話你自己打去問下:) 不過我婆婆住個床位大約一萬左右,唔知算唔算貴定平
annz
|
eek927 發表於 18-9-26 12:34
有冇問過阿爸點解唔開心呀?
係工作人員服務差定係唔鐘意個環境?
話唔定佢只係啱啱去未習慣呢?

問過,話d人態度差,叫都唔理
見有JM係另外個post話長者家轉介嘅老人院幾好,諗住試下搵佢地,希望可以搵到啱既老人院幫佢轉啦

annz
|
美之選468 發表於 18-9-26 13:09
私人果D老人院,如果要環境好,服務好都收費1.8萬以上,反而政府果D老人院都比較有規模,衛生條件都不差, ...

但政府老人院又唔係話入就入到既...分分鐘要排幾年喎

美之選468
|
annz 發表於 18-9-27 14:39
但政府老人院又唔係話入就入到既...分分鐘要排幾年喎

唯有一邊住私人院再同時排政府院啦 ?
eek927
|
annz 發表於 18-9-27 14:38
問過,話d人態度差,叫都唔理
見有JM係另外個post話長者家轉介嘅老人院幾好,諗住試下搵佢地,希望可以搵到啱 ...

希望你快d搵到啦!
去參觀個陣記得留意下d老人家既表情
同埋最好揀食飯時間去,睇下d人服務點

annz
|
eek927 發表於 18-9-28 18:48
希望你快d搵到啦!
去參觀個陣記得留意下d老人家既表情
同埋最好揀食飯時間去,睇下d人服務點

多謝各位jm比意見我!
已經搵到老人院幫佢轉啦~
今次真係好彩有搵長者家幫手,辦事效率都幾高
黎緊轉院之後會keep住去探阿爸睇下點,希望佢可以住得開心啦

ngw
|
annz 發表於 18-10-2 12:36
多謝各位jm比意見我!
今次真係好彩有搵長者家幫手,辦事效率都幾高

咁快就搵到啱心水既老人院,真係恭喜你呀jm~

bb363597
|
annz 發表於 18-10-2 12:36
多謝各位jm比意見我!