懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位jm,中秋節快樂!

好不幸,第二胎岩岩流產,

本人一直希望有兩個小朋友...

但係c6覺得一個就夠曬數。

因為我地計劃置業,c6覺得兩個小朋友會好大負擔,

最緊要仲要供樓,專注培育一個咪仲好,

我地冇咁辛苦,將來生活都會好好多。

如果係你,置業/生第二胎
只可以二選一,你會點揀?

子爵府

ymyyy 發表於 18-9-24 13:05
各位jm,中秋節快樂!

好不幸,第二胎岩岩流產,本人一直希望有兩個小朋友...但係c6覺得一個就夠曬數。

買間細啲得唔得

大宅

回覆樓主

我諗我會揀置業,我之前都覺得有兩個小朋友比較完滿,但同c6商量過後都認為專心教一個會好d,始終而家要養大一個細路唔容易,如果加埋供樓都有少少吃力,我個bb未出世,但有時見街上嘅媽媽一湊二,真係好辛苦,而且又考慮到我同c6性格都需要自己嘅空間同時間,真係無自信搞得掂兩個小朋友。

大宅

生多個係真係辛苦好多,其實係睇下你點解要生多一個,如果堅信生多一個會好啲,咁就同c6溝通下佢應該會明嘅。半年前問我,我會話生多個,而家再問我,我會揀置業。

複式洋房

回覆樓主

如果你地仲年輕,可以先選置業,第時升職或轉工,人工年年加,供樓會越來越輕鬆,等小朋友大d,再考慮要唔要第二胎都得

大宅

Poo得好勳章

唔生第二胎啦
太重負擔

大宅

回覆 musiccisum 的帖子

我地已經揀咗標準單位嫁啦,其實生2個更加唔可以買細

大宅

回覆 猫物語 的帖子

你都岩,c6都係話冇信心搞掂2個,湊都唔係最大問題,教先係最難...而家係長輩湊,如果要湊2個,相信長輩都湊唔掂,太辛苦,可能又要請工人,到時又係錢。

大宅

回覆 agneau 的帖子

其實我係覺得囝囝有個伴會開心d,仲有想佢地日後屋企有咩事都可以多個人有商有量。因為睇到太多真實個案...我好驚。

大宅

回覆 cutekinki 的帖子

雖然上算後生,仲有時間...其實我係唔想佢地年紀差太遠。唉,而家又話加息,加人工都係追通脹。

大宅

回覆 touko 的帖子

都係,成日聽人講平有平養,但係現今社會養一個細路真係唔平。

別墅

各位jm,中秋節快樂!

好不幸,第二胎岩岩流產,本人一直希望有兩個小朋友...但係c6覺得一個就夠曬數。

如果以你咁講,咁嘅情況,理性嘅我會揀置業,兩個小朋友你唔會有自由,專注培育一個你會輕鬆D。

不過我自己好鐘意小朋友,冇住屋問題,所以我自己會生兩個,家庭會熱鬧D,所以最終都係睇返你地自己對生活上嘅要求。

大宅

回覆 Tszyee 的帖子

唉,c6都話覺得我好唔理性,唔知係咪岩岩流產,好想bb快d返嚟我身邊啦。我唔驚冇自由同辛苦,而家c6萬分想置業。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

ymyyy 發表於 18-9-26 00:58
回覆 猫物語 的帖子

你都岩,c6都係話冇信心搞掂2個,湊都唔係最大問題,教先係最難...而家係長輩湊,如果 ...

長輩湊會縱
唔可以自己湊生一個算吧

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

ymyyy 發表於 18-9-26 02:58
回覆 Tszyee 的帖子

唉,c6都話覺得我好唔理性,唔知係咪岩岩流產,好想bb快d返嚟我身邊啦。我唔驚冇自由 ...

生一個已經辛苦,上面都有2寶媽媽寧願揀返置業好過生兩個,應該興幸個天已經幫你同c6做左一個更好既決定

大宅

ymyyy 發表於 18-9-26 01:08

其實我係覺得囝囝有個伴會開心d,仲有想佢地日後屋企有咩事都可以多個人有商有量。因 ...

咁其實有兄弟姊妹又未必一定有商有量,我見過好多長大咗關係好差盡量唔見嗰啲,又有朋友係獨女,一定要兩個,通常有一個就想生多一個,不如再同老公傾傾。

大宅

ymyyy 發表於 18-9-26 00:58
回覆 猫物語 的帖子

你都岩,c6都係話冇信心搞掂2個,湊都唔係最大問題,教先係最難...而家係長輩湊,如果 ...

同我情況有d似,我黎緊會辭職湊半年再請工人,期間長輩會幫手,請工人都有好多額外成本,例如用多水費電費,打斧頭囉。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

猫物語 發表於 18-9-24 14:45
我諗我會揀置業,我之前都覺得有兩個小朋友比較完滿,但同c6商量過後都認為專心教一個會好d,始終而家要養 ...

同意

伯爵府

各位jm,中秋節快樂!

我會先買左細d嘅,都會選擇二胎

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

ymyyy 發表於 18-9-26 01:08

其實我係覺得囝囝有個伴會開心d,仲有想佢地日後屋企有咩事都可以多個人有商有量。因 ...

我同你一樣咁諗!所以我都想生多個,可能因為我係獨女,所以真係好希望佢有個伴,大個左又有個人有商有量....
大事化小, 小事化毛.........

首頁

尾頁

跳至