自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

月亮免 發表於 18-9-24 13:42
一家4口連稅$5000一晚,朋友話有私人室內溫泉,究竟值唔值呢?

更正: 再同朋友confirm, 正確係$5800, 未連 ...

連食,超級超值

禁止訪問

公爵府

洋洋 發表於 18-9-25 23:08
我估同你差不多,但我衰d住到抵酒店會好開心有成功感,正如北海道⋯假期⋯三萬幾yen 咁。

...

抵喎
我地響E 度係窮遊黎ga
現在機票平
去得密

同一個budget 由一年兩次變一年三次
所以要格下價,就下時間

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Joball 發表於 18-9-25 22:40

我通常low season 住不出名的溫泉洒店
公司請嘅,我先住貴溫泉酒店

其實我都唔會住好貴好高級果d,我覺得每人$2000晚已經最盡了
之前有jm提議另外開個topic係「原來日本温泉旅館一泊兩食可以咁抵架」,諗緊開唔開好如果開咗,大家會reply分享吓嗎但係咪應該post去旅遊-日本版?不過果邊少人d

大宅

唔算貴

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

Joball 發表於 18-9-25 22:13
10年前去日本,反而係高消費
因為Yen 貴
我十七年前,第一次去箱根一泊兩食

10年前yen貴唔貴我唔記得,廿年來我6.38去過,9.89都去過.
住箱根普遍係好貴,廿年前我地想平d只可以揀山上嘅旅館,仲要係別館,洋室,要去隔離大浴場至有得浸溫泉.
或者住河口湖囉

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

elaine0512@yaho 發表於 18-9-25 22:55
你好,可以給由布院溫泉酒店名字嗎?謝謝!

「星庵」。不過呢間喺由布院來講,都係 小型旅館、唔出名㗎你比較吓先啊
google maps:
https://goo.gl/maps/eDBjhkweSY92
官網: gorinka.jp

用戶要求終止服務

呢個問題喺度問一定話平bk文員都搵三萬,一家去旅行洗十萬架

我覺得貴,上年復活節去民宿,得我哋一家人,浸溫泉同包場一樣,雖然唔係勁靚勁華麗,不過六百零蚊晚好抵

禁止訪問

伯爵府

hfl2000 發表於 18-9-25 23:15
其實我都唔會住好貴好高級果d,我覺得每人$2000晚已經最盡了
之前有jm提議另外開個topic係「原來 ...

你開喇,我support你 因為我都係窮遊的
好似jm話齋,揾到一間抵住嘅酒店、旅館,真係有滿足感(同行人都覺得满意)。

伯爵府

Joball 發表於 18-9-25 22:21
其實5800 不算特別貴
但有幾多人話E 個價算平囉

其實好難去比較,5800hkd又唔算好平嘅,講真。
不過個個人要求唔同囉,有啲人,一年唔去一次都可能想住好啲食好啲,所以願意比貴啲;但當去得密嘅時候又可能要調整一下要求(可能不考慮住露天風吕付客室),再者,如果成個行程可能有5、6日在郊區,下下都住5800hkd,真係唔係一般打工仔負擔到,起碼我我負擔唔到

伯爵府

月亮免 發表於 18-9-24 13:42
一家4口連稅$5000一晚,朋友話有私人室內溫泉,究竟值唔值呢?

更正: 再同朋友confirm, 正確係$5800, 未連 ...

其實你要話佢知你的要求,例如我想book4000hkd左右的温泉酒店,無私人風呂也可以(有貸切一家四口浸的會平多D),咁佢會容易啲揾。如果嗰間旅館兩種房都有,佢有佢book有私人風呂,你有你book普通房型,咁可能好D(當然你認為呢個價$ok,係可以不理 我

利申:我偶然會同唔同嘅人去住呢D一泊兩食的旅館,一般情況下二人一房,我會先比高6-8萬円,中4-6萬円,或低2-3萬円,不同級数嘅比佢揀,等對方有預算。

公爵府

洋洋 發表於 18-9-26 00:04
窮遊
由N年前要簽証、只有日航、國泰、全日空去日本年代開始,都係就機票減價,買到邊日就邊日 ...

慳慳埋埋
去到就食豪D

公爵府

hfl2000 發表於 18-9-25 23:15
之前有jm提議另外開個topic係「原來 ...

你在旅遊版開穩陣D

大宅

bik1229 發表於 18-9-24 22:33
岩岩九洲返來,住左兩晚不同旅館,$3000及$3300,有私人風呂,$3000嗰間我覺得超值。

月燈奄?
呢間我都住過wor

男爵府

bik1229 發表於 18-9-24 22:33
岩岩九洲返來,住左兩晚不同旅館,$3000及$3300,有私人風呂,$3000嗰間我覺得超值。

請問係邊間?好抵

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

有私人溫泉正常價..

珍珠宮

傻之達人 發表於 18-9-26 11:48
月燈奄?
呢間我都住過wor

竹樂亭

珍珠宮

icyblueblue 發表於 18-9-26 14:06
請問係邊間?好抵

民房

回覆樓主:

四個人簡直超值啦