自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

大把人係咁,有錢人著得求其是常態,但又不致於寒酸既
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

大宅

opl2 發表於 18-9-24 17:47
身外物從來都唔會羡慕,俾錢就買到嘅野有幾巴閉(衫褲鞋襪手袋果d )
真正嘅快樂,幸福,人地係睇唔到,只有 ...

Agree 心中富有就得 當你佣有之後又不外如是………

wcpcelia    發表於 18-9-25 15:17

象牙宮

見好多有錢人係外表衣著普通,反而周身名牌,
身上無現金,欠卡數個個月卡冚卡。

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主

我,哈哈

大事化小, 小事化毛.........

侯爵府

好多。

侯爵府

mercurycc 發表於 18-9-25 12:24
見好多有錢人係外表衣著普通,反而周身名牌,
身上無現金,欠卡數個個月卡冚卡。 ...

我身邊都好多人係咁

公爵府

回覆樓主:

好有錢最多見過著得一般,未到寒酸
好窮但成身名牌就有,完全唔明點解要咁充

子爵府

ying_mail 發表於 18-9-25 12:13
之後佢點?

唔知,我冇做2年啦.....之前做果幾年,成日比人追數。佢要食好住好著好,自細洗慣左,口氣非常大。佢比我感覺就係果種冇錢都要死充,冇錢扮有錢,外人睇佢好風光,實際窮到褲穿洞
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

大宅

BB.Mummy 發表於 18-9-24 18:00
識一個靚太,住豪宅,老公係大公司高層,但全身名牌係超A貨,佢就係博人睇吾出
...

咁不如唔好著
我寧願全身非名牌正貨。

男爵府

singpoluk 發表於 18-9-24 15:17
你地身邊有無朋友好有錢,但著衫寒酸?

Or好窮,但成身名牌?

有,我奶奶,收埋好多私已錢,但唔捨得買靚衣服。

旺角太子個邊有d 買中老年套裝的舖頭,佢去揀件靚d 既去飲俾個阿姐bear 住佢,叫佢揀門口一百蚊件個d

大宅

有是當有錢時,著重的是舒服,cutting 。
有時好多名牌貴野係貴在detail 位,質地,純綿,透風,吸汗,剪裁位唔會「吉」到身體。仲有靚既白色係純白果種白,唔會洗幾時變左暗白。有次睇啱就買同一款幾件,所以會有成日著住一件衫的錯覺。
而且有錢人,有時也怕俾人知有錢,無咩著數。
著一些看落平凡但貴價牌子,正常人唔知他有錢,有錢人就認得是有錢人

水晶宮

可能係簡撲而唔係寒酸呢
又唔需要將身家著上身嘅
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珊瑚宮

有錢唔一定要show比人睇
好多住公屋有錢過住私樓

別墅

hfl2000 發表於 18-9-24 19:53
我個人有選擇困難症,好唔鍾意(/好難)去買衫褲鞋襪,如非必要,都唔會特登走去買,所以難得一次真係要買嘢 ...

咁似老夫子

男爵府

j87cheung 發表於 18-9-25 07:19
有親戚,以前窮開,宜家兩公婆搵到賺有大把閒錢

但食特x牌/ 首x 個d牌子

行為好cheap, 痴人地慳自己

象牙宮

回覆樓主:

點為知寒酸先,有錢唔一定著名牌喎!見無錢剩既著有牌子野就多

大宅

ying_mail 發表於 18-9-25 12:02
其實著得整齊大方已經足够。唔洗件件名牌上身。

Agree!! 起碼要整齊大方,烏where 接受唔倒

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我外母,成日拿住個舊膠袋,查實就禾稈冚珍珠~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

singpoluk 發表於 18-9-24 15:17
你地身邊有無朋友好有錢,但著衫寒酸?

Or好窮,但成身名牌?

有,仲著淘寶假野,老闆
所以,佢用真野我都覺得假

子爵府

88muimui 發表於 18-9-24 15:58
有朋友幾十億身家, 每次見佢t-shirt, 短褲, 人字拖

唔好睇少人字拖,可能係意大利hand made定制,仲要係按你朋友腳形特制鞋底

首頁

尾頁

跳至