你地身邊有無朋友好有錢,但著衫寒酸?

Whitechocolate
|
回覆 singpoluk 的帖子

著得勁普通,一件名牌都無。但超有米。
大姑娘
|
iceicedog 發表於 18-9-25 12:44
好有錢最多見過著得一般,未到寒酸
好窮但成身名牌就有,完全唔明點解要咁充
...

因為自卑,怕人睇唔起自己。

其實佢哋好可憐。
jollyma
|
我覺得同性格有關,只係佢地心思唔係响呢方面,其實一日到黑追潮流,追牌子,追幾時開倉減價,儲限量嘢……你估唔攰㗎咩?
singpoluk
|
Mrs9588 發表於 18-9-25 16:16
唔好睇少人字拖,可能係意大利hand made定制,仲要係按你朋友腳形特制鞋底
...

You win
Charlotte_mom
|
BB.Mummy 發表於 18-9-24 18:00
識一個靚太,住豪宅,老公係大公司高層,但全身名牌係超A貨,佢就係博人睇吾出
...

我唸起朋個笑話
朋友有做gym有請教練,教練有另一學生A,大家都識大家
A有錢到住山頂,自己屋企有gym room
有日A話死喇!去旅行拎阿媽個LV寄倉,俾人偷左,今次俾阿媽鬧死
又下一次相遇,A再話,佢阿媽話無所謂,因為個LV o急係A貨
wcpcelia    發表於 18-9-26 11:26
ying_mail    發表於 18-9-25 17:50
ying_mail
|
yenho 發表於 18-9-25 13:23
唔知,我冇做2年啦.....之前做果幾年,成日比人追數。佢要食好住好著好,自細洗慣左,口氣非常大。佢比我 ...

其實我好唔明,點解無錢仲可以充?可以當飯食?D錢又係邊到黎?
chingmon
|
B係業主,租客(上市公司高層,常上電視)退租吾得閒,叫公司秘書上去執屋&叫佢老豆幫下手,B住附近,著爛鬼t-shirt、短褲、人字拖上去個單位俾番張票(按金)阿租客老豆,順便帶agent上去再放租。阿老豆(好nice&健談)一見到B上來,就同秘書&agent講:「你地吾好睇佢衣衫襤褸,佢係附近好多物業收租。」B嗰刻吾知講咩好。
yenho
|
ying_mail 發表於 18-9-25 17:49
其實我好唔明,點解無錢仲可以充?可以當飯食?D錢又係邊到黎?

洗慣左,改唔到,所以冇都要死充。d錢咪周圍借番嚟,10個煲得2個蓋,最終咪爆煲囉
singpoluk
|
Charlotte_mom 發表於 18-9-25 17:29
我唸起朋個笑話
朋友有做gym有請教練,教練有另一學生A,大家都識大家
A有錢到住山頂,自己屋企有gym room ...

笑左,好正喎!
ying_mail
|
yenho 發表於 18-9-25 18:30
洗慣左,改唔到,所以冇都要死充。d錢咪周圍借番嚟,10個煲得2個蓋,最終咪爆煲囉
...

就係奇怪,10個煲得2個蓋。都要還,借得幾多間同問得邊個肯借?都幾勁,佢地唔覺得問人借都煩!
emimi
|
諗起有長輩兩公婆,係大陸人,男嘅似農民(但佢發達前真係農民),女嘅著衫好似街市賣菜咁,去飲去旅行都係著啡色涼鞋,但老公有地有廠,有次無意中知道佢地流動現金都幾千萬
焱焱
|
ying_mail 發表於 18-9-25 19:17
就係奇怪,10個煲得2個蓋。都要還,借得幾多間同問得邊個肯借?都幾勁,佢地唔覺得問人借都煩!
...

卡冚卡,呃呃騙騙,用A貨.搵D肯落搭親人踱水,踱完再踱,唔駛還.佢地D日子就係咁過
藍藍mami
|
大把
wcpcelia    發表於 18-9-26 11:27
yiqiyihui
|
jollyma 發表於 18-9-25 17:07
我覺得同性格有關,只係佢地心思唔係响呢方面,其實一日到黑追潮流,追牌子,追幾時開倉減價,儲限量嘢…… ...
講得好中呀,好似講緊我咁。我冇fashion sense, 又對衣著打扮方面冇要求, 身形又走咗樣。見到D鄰居、學校家長都會覺得自己著得好求其.. 自己D心思都擺到小孩同工作。
TreeLover
|
有同學既阿媽係圓方果邊有幾十層樓收租,但平日著衫與一般師奶無異,唔用貴袋唔戴名錶,勁腳踏實地果隻,完全睇唔出
Janicefin
|
大把。

成身名牌,可以窮到身上連十蚊都無。
sharon_pig
|
singpoluk 發表於 18-9-24 15:17
你地身邊有無朋友好有錢,但著衫寒酸?

Or好窮,但成身名牌?

我囉 但唔關咩錢唔錢事 係自己鐘意著衫舒服就得
我條短褲幾舊水 但朋友睇做乜著條家居褲咁寒孫 我自己又覺得自信從來不來自衣著